Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na."— Transkript prezentace:

1

2 Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na rostlinách každý den do skladu kočku slepicím Kůzlátka! 3. 6. 4. 1. 2. 5. 7. 4. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Zapiš za podstatné jméno do závorky jeho pád. V síti ( ) se chytila kouzelná rybka ( ). Před naším domem ( ) stojí vzrostlý strom ( ). Bratrovi ( ) jsem připravila svačinu ( ) do tašky ( ). Ve vjezdu ( ) do dvora ( ) se objevila auta ( ). Děti ( ), rozlučte se s babičkou ( )! Na tu dobrotu ( ) se všem sbíhaly sliny ( ). Na obrázku ( ) jsme viděli cizokrajného motýla ( ). 7 1 1 1 6 75 62 4 1 4 6 34 2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Napiš podstatná jména v množném čísle: okno hříbě počítač stůl stádo hrneček láhev židle v lodi na koni s houskou v sešitě ke štěněti v tašce od výrobce bez člověka okna hříbata počítače stoly stáda hrnečky láhve židle v lodích na koních s houskami v sešitech ke štěňatům v taškách od výrobců bez lidí Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Přepiš podstatná jména do jednotného čísla: mláďata učitelé žáci koberce klávesnice ruce chlapci sloni s koťaty konec návštěv na koláčích mezi obláčky barevní motýli před ohradami ze sídlišť po jezerech mládě učitel žák koberec klávesnice ruka chlapec slon s kotětem konec návštěvy na koláči mezi obláčkem barevný motýl před ohradou ze sídliště po jezeru Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Přiřaď podstatná jména k jejich rodům: komín, nádraží, cíl, přízemí, kolmice, slunce, hokejista, silnice, přátelé, program, obuv, hmotnost, jitrocel, výzdoba, house, lvíčata, fotografie, slova, koberce, dopoledne Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 A jak to má být správně? komín nádraží cíl přízemí kolmice slunce hokejista silnice přátelé program obuv hmotnost jitrocel výzdoba fotografie house lvíčata slova koberce dopoledne Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Některá podstatná jména jsou v chybném tvaru. Najdi je a oprav. Včera jsem s mamince pekla koláčích. Na jara se všechno zazelenalo. Moje sestry každému všechno řekne. Z kina se hrnuly davech lidů. Kuchařky daly do polévku hodně zelenině. Z toho mráček pršet nebude. Do třídě se nahrnuli žáky z jiné školy. O prázdnin pojedeme s rodičích k moři. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Máš to správně? Včera jsem s maminkou pekla koláče. Na jaře se všechno zazelenalo. Moje sestra každému všechno řekne. Z kina se hrnuly davy lidí. Kuchařky daly do polévky hodně zeleniny. Z toho mráčku pršet nebude. Do třídy se nahrnuli žáci z jiné školy. O prázdninách pojedeme s rodiči k moři. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Napiš podstatná jména ve větách ve správném tvaru: Na (pole) ………….... jsou lány s (obilí) …………. Nad (skály) ………….. krouží dva (jestřáb) …………. Dej to (Petr) ………… do (taška) ………… Jeli jsme z (Praha) ………do (Karlovy Vary) ………………..... Vítězství našich (hokejista) ……………. bylo zasloužené. Máme záhony s (pórek) …………. a se (zelí) ………… (Včela) ………… poletují nad (květiny) ……………… V (jezera) …………….. je vidět až na dno. poli i polích obilím skalami jestřábi Petrovitašky Prahy Karlových Varů hokejistů pórkem zelím Včely květinami jezerech Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Každému patří tři věci. Seřaď je tak, aby: na 1. místě bylo podstatné jméno r. mužského, na 2. místě r. ženského a na 3. místě r. středního. Dítě má lopatku, sítko a kyblíček. Správce parku má koště, rýč a lopatu. Učitel má křídy, kalendář a ukazovátko. Opravář má kleště, kladivo a šroubovák. Prodavač prodává sýr, pečivo a mouku. Zelinář má zelí, mrkev a květák. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Podařilo se ti slova takto seřadit? Dítě má kyblíček, lopatku a sítko. Správce parku má rýč, lopatu a koště. Učitel má kalendář, křídy a ukazovátko. Opravář má šroubovák, kleště a kladivo. Prodavač prodává sýr, mouku a pečivo. Zelinář má květák, mrkev a zelí. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Roztřiď podstatná jména rodu středního podle jejich vzorů: poupě, křeslo, náměstí, parkoviště, bláto, Labe, přízemí, slovo, zvíře, zrcadlo, sídliště, rajče, údolí, nebe, štěně, zdraví Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Máš to správně? křeslo bláto slovo zrcadlo parkoviště Labe sídliště nebe poupě zvíře rajče štěně náměstí přízemí údolí zdraví Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Roztřiď podstatná jména rodu ženského podle jejich vzorů: lavice, řeči, dlaně, šťávy, neděle, starosti, aktovky, větve, skupiny, otepi, knihovny, tabule, konve, pece, hmotnost, večeře Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 šťávy aktovky skupiny knihovny lavice neděle tabule večeře dlaně větve konve pece řeči starosti otepi hmotnost A jak je to správně? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Roztřiď podstatná jména rodu mužského podle jejich vzorů: počítač, malíř, člověk, obrázek, čáp, host, kuchař, sněhulák, obchod, vítěz, úkol, cíl, jitrocel, chlapec, koberec, komín Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Správné řešení: člověk čáp host sněhulák obrázek obchod úkol komín malíř kuchař vítěz chlapec počítač cíl jitrocel koberec Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Použitá literatura a zdroje: Šulc, P. a kol.: Procvičování z češtiny pro 4. třídu ZŠ 62. vyd. Praha: Pierot 2002. ISBN 8086272842. Mikulenková, H. a kol.: Český jazyk 4. 1. díl. 1.vyd. Olomouc: Prodos 2001. ISBN 8085806924. Štěrbová L., Bednářová L.: Čeština pro 4. ročník základní školy – pracovní sešit 3. vyd. Úvaly: Jinan 1998. EAN 1424. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na."

Podobné prezentace


Reklamy Google