Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_278 _Chorvatsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_278 _Chorvatsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_278 _Chorvatsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.2046 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM:Září 2012

2 Anotace:Výuková prezentace pro hodiny zeměpisu Jazyk:Český Očekávaný výstup: Názorná forma výuky, podpora při výkladu Ročník:VIII. Druh učebního materiálu:Prezentace Power Point

3

4 Chorvatsko

5

6 Základní informace Hlavní město: Záhřeb Rozloha: 56 542 km² Počet obyvatel: 4 496 248 Jazyk: chorvatština Měna: kuna státní zřízení: republika Hustota zalidnění: 78 ob. / km² Sousedí : Slovinskem, Maďarskem, Srbskem, Bosnou a Hercegovinou a Černou Horou.

7 Záhřeb je hlavní město Chorvatska. nachází. se pod vrchem Medvednica, v západní části země, v historickém Chorvatsku. Je důležitým dopravním uzlem (železniční a dálniční křižovatka) mezi Jaderským mořem a střední Evropou. Rozloha města je 641 km² počet obyvatel:973 667 hustota zalidnění:1 217 obyv. / km²

8 Náboženství římskokatoličtí křesťané 87,83 % pravoslavní křesťané 4,4 % muslimové 1,3 % Procentuální zastoupení v podstatě kopíruje etnické složení: katolíci jsou Chorvati, s pravoslavím se ztotožňují Srbové, s islámem lidé z Bosny.

9 Cestovní ruch Vlastně celé Jadranské pobřeží s četnými ostrovy je velmi lákavé - města Rijeka, Split, Zadar, Makarska a další, dále ve vnitrozemí Plitvická jezera - soustava jezer ve vápencové krajině. Chorvatsko je pro Čechy jedna z nejnavštěvovanějších zemí. Zadar Split

10 Dubrovník

11 Istrie Nachází se mezi Terstským a Rijeckým zálivem Jaderského moře. Rozloha poloostrova je 3 700 km². Povrch tvoří planina, která se zvedá z jihozápadu na sevrovýchod od nadmořské výšky 100 m do 600 m. Nejvyšším vrcholem 1 396 m vysoká hora Učka. Planina je tvořena převážně mezozoickými vápenci. Důsledkem toho jsou rozvinuté krasové jevy na celém území poloostrova. významnými městy jsou Poreč a Rovinj.

12 Istrie

13 Dalmácie Dalmácie se přesně nachází mezi městy Herceg-Novi a Zadar nacházejí se zde tři chorvatské oblasti a spadá sem i velká část Černé Hory. Kromě samotného pobřeží k ní patří ještě mnoho ostrovů, jako např. Brač, Hvar nebo Korčula. Země je hornatá, jedinou významnou řekou, která tudy krátce protéká je Neretva. Průmysl tu není téměř žádný, zemědělsky využívaná je jen oblast ústí Neretvy do moře. Hlavním zdrojem příjmů a hospodářství Dalmácie je turistika; díky historicky zajímavým městům a hezkému pobřeží sem jezdí turisté z celé Evropy.

14 Krk ostrov v Jaderském moři, v Kvarnerském zálivu. Jeho centrem je město stejnojmenného názvu. Administrativně ostrov spadá pod župu Přímoří-Gorski Kotar, jeho rozloha je 410 km². Krk je jedním z největších chorvatských ostrovů. Od roku 1980 je s pevninou spojený mostem; jeho betonová konstrukce je dlouhá 1 430 m a je to jeden z nejdelších mostů na světě. Ve městě Omišalj, které se nachází v severní části ostrova, leží Rijecké mezinárodní letiště a také ropná rafinérie. Ostrov je také velmi známý jako turistické letovisko, hlavně pro návštěvníky ze zemí střední Evropy, také i z České republiky.

15 Plitvická jezera jsou nejznámější národní park v Licko-Senjské župě. Nachází se na horním toku řeky Korana mezi horskými vápencovými masívy Velká a Malá Kapela a Pleševica. Mezi městy Karlovac a Zadar v blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou. Krasová jezera jsou terasovitě rozložena a spojena průtoky. Nachází se zde 140 vodopádů, 20 jeskyň a zřídel. V parku je 16 větších a několik malých jezer, která se dělí na dvě skupiny (Horní a Dolní). Celková rozloha jezer je 217 ha. Celkem se nacházejí na 5 řekách. Na Plitvických jezerech byly natočeny některé scény pro film Poklad na Stříbrném jezeře podle románu Karla Maye.

16 Plitvická jezera 1. Proščansko jezero 2. Ciginovac 3. Okrugljak 4. Batinovac 5. Vir 6. Veliki Jovinovac 8. Galovac 9. Milino jezero 10. Gradinsko jezero 11. Veliki Burget 12 Kozjak Horní jezera 1. Milanovac 2. Gavanovac 3. Kaluđerovac 4. Novakovića-brod Dolní jezera

17 Plitvická jezera

18

19 Makarská riviera

20 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki, konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázkuhttp://commons.wikimedia.org/wiki HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN 80-7289-101-4.


Stáhnout ppt "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_278 _Chorvatsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google