Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880."— Transkript prezentace:

1

2 NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880 ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV A ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_11_S06-D-7 VYTVOŘENO: únor 2012 AUTOR: Jarmila Karlovcová VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis SADA: Dějepis 7. ročník NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Zámořské plavby a objevy

3 ROČNÍK: 7. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace - pracovní list STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: Základní vzdělávání - druhý stupeň POMŮCKY: Pracovní list, fixy na interaktivní tabuli CÍL – INOVACE: Výklad učiva s využitím interaktivní tabule, procvičování METODICKÉ POKYNY: Součástí prezentace je i pracovní list zaměřený na opakování Cílem prezentace je připomenout si osobnost Kryštofa Kolumba, trasy zámořských plaveb a důvody jejich konání. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žák si zopakuje hlavní mezníky v životě Kryštofa Kolumba, vlastními slovy vyjádří atmosféru středověké Evropy a nutnost zámořských plaveb. Žák se dále seznámí se slavnými loděmi Kryštofa Kolumba a vybere produkty, které až do Kolumbovy cesty byly Evropě neznámé.

4 Dějepis 7.ročník

5 Vylušti jméno známého mořeplavce!

6 1. Jak se jmenoval „Otec vlasti“ - ……….? 2. Jedno z městských práv? 3. Jak se jmenoval jeden z panovnických rodů u nás? 4. Stavby románské kultury byly rotundy, baziliky, hrady a ………! 5. Ve Francii vznikl v pol. 12. stol. nový umělecký směr ……….! 6. Deskové obrazy maloval mistr …..! 7. Z jaké říše pocházel kupec Sámo? 8. Jméno matky Karla IV. …..! 9. V gotice byla okna zakončena ……….obloukem! 10. Kdo byl „král Dítě“ ? 11. Listina Zlatá …. sicilská! 12. Název nejstarší říše na našem území! 13. Který panovnický rod přichází po Jagelloncích? 14. Vysoká škola založena r. 1348 se nazývá Karlova ……! 15. V Betlémské kapli kázal mistr Jan ….!

7

8 Narozenímezi 22. srpnem a 31. říjnem 1451 v italském Janově Úmrtí20. května 1506 (ve věku 54 let) Národnostjanovská Jiná jménaitalsky: Cristoforo Colombo španělsky: Cristóbal Colón latinsky: Christophorus Columbus Povolánímořeplavec Tituladmirál oceánského moře; místokrál a guvernér Západní Indie

9

10 3. srpna 1492 vyplul Kolumbus se třemi karavelami z přístavu Palos. Největší loď Santa Maria byla dlouhá 39,1 metrů, Pinta 17,8 metrů a Nina, měřila 17,1 metrů. Flotila celkem čítala asi sto mužů. Zemi poprvé spatřil z lodě Pinta ve dvě hodiny odpoledne 12. října námořník jménem Rodrigo Triana, známý taký jako Rodríguez Bermejo. Kolumbus pojmenoval ostrov San Salvador. Původní obyvatelé, na které Kolumbus narazil, byli údajně mírumilovní a přátelští.

11 Proč se Americe říkalo Nový svět? A kterému světadílu se říká „Starý“? Nově objevený svět Evropa

12 Slož z písmen názvy Kolumbových lodí: P I A T N A T NA S A I R A M A I N N

13 KARAVELY A S A M TNA AR I NIAN ATNI P

14 Karavela byla obchodní nebo válečná plachetnice, která se začala používat od poloviny 13. století, ale od 15. století byla užívána Portugalskem a Španělskem při jejich výzkumných plavbách podél Afriky a do Ameriky. Karavela byla oblíbená hlavně pro vysokou rychlost plavby a schopnost křižovat proti větru. Karavela měla obvykle 2 až 3 stěžně. Nejznámější je patrně Niňa z výpravy Kryštofa Kolumba.

15 Námořní astroláb má má tvar kruhové desky dělené na stupně s otočným ramenem a průzory. Používal se k měření výšky hvězd. Později byl nahrazen sextantem, je to historický astronomický přístroj, který dříve astronomové, astrologové, navigátoři a další používali na určování a předpovídání poloh hvězd a Slunce, určování místního času podle místní zeměpisné délky a naopak, k zeměměřickým účelům a pro triangulaci.

16 Evropané se setkali v Americe s vyspělými kulturami Indiánů. Ve Střední Americe Aztékové a Mayové a Inkové v Americe Jižní. Stavěli pozoruhodné kamenné stupňovité chrámy. Mayská civilizace Machu Picchu město Inků

17 Na jakých lodích se plavili Kolumbovi námořníci? Které národy prosluly jako vynikající mořeplavci? Byly to karavely Portugalci, Španělé a Italové

18 tabák

19 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-01-01]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Christopher_Columbus.PNG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eertvelt,_Santa_Maria.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FraMauroMap.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Astrolabium.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Columbus_Taking_Possession.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galleon-greek.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:El_Castillo_Chitzen_Itza.jpg Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)

20


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880."

Podobné prezentace


Reklamy Google