Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_237_PR5 Předmět: Přírodověda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_237_PR5 Předmět: Přírodověda."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_237_PR5 Předmět: Přírodověda Ročník:5. Téma:1.pomoc Název:Standardy 1.pomoci Autor:Lucie Kováčová Popis:Prezentace – slouží jako výukový materiál a doplnění učiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR. Prezentace slouží jako výukový materiál. Žáci si osvojí zásady laické první pomoci a poznatky z probrané látky. Tento materiál slouží i k procvičení látky. Dokument můžeme využít jak při práci skupinové, tak i při samostatné práci žáků. Po kliknutí se objevují správné odpovědi nebo další informace.

3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR. DROBNÁ PORANĚNÍ 1.ODŘENINY Nejčastěji vznikají při pádu na drsném povrchu Jak odřeniny vznikají? OŠETŘENÍ: 1.Ránu a okolí rány opláchneme roztokem peroxidu vodíku, po případně postačí mýdlová voda 2.Přiložíme sterilní krytí (POUŽIJEME RUKAVICE!!!) 3.Sterilní krytí zajistíme obvazem (pokud se jedná o odřeninu menšího rozsahu, postačí polštářková náplast)

4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR. 1.BODNUTÍ A KOUSNUTÍ ZVÍŘETEM Nejčastější příznaky? Bodnutí hmyzem: –Ostrá bolest –Zarudnutí –Otok kolem rány Uštknutí hadem: –Dvě bodné rány –Otok a zarudnutí kolem rány –Návaly nevolnosti OŠETŘENÍ: 1.Postiženého uklidníme 2.Vyjmeme z rány žihadlo (nejlépe pinzetou) 3.Na postižené místo přiložíme studený obklad OŠETŘENÍ: 1.Postiženého uklidníme 2.Zabráníme raněnému možnost pohybu 3.Přiložíme studený obklad 4.Případně na poraněnou končetinu přiložíme obinadlo utažené tak, aby se pod něj dal vložit 1 prst 5.Zavoláme záchrannou službu (do jejího příjezdu postiženého sledujeme)

5 ZLOMENINY 1.ZLOMENINY OTEVŘENÉ Nejčastější příznaky? Bolest poraněného místa Vyčnívající úlomky kostí Otok, modřina, krvácení Snížená hybnost poraněného Deformace postiženého místa OŠETŘENÍ: 1.Postiženého uklidníme 2.Zastavíme krvácení, vyčnívající úlomky kostí obložíme tak, aby se následně přiložené sterilní krytí nedotýkalo úlomků a netlačilo na ně 3.Přiložíme studený obklad 4.Poraněnou část znehybníme [ a) obložením poraněné končetiny b) připevněním zdravé končetiny k nemocné, svázáním 2 kloubů nad a pod zlomeninou c) pomocí závěsu ] 5.Zavoláme záchrannou službu (do jejího příjezdu postiženého sledujeme, kontrolujeme životní funkce) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 2. ZLOMENINY ZAVŘENÉ Nejčastější příznaky? Bolest poraněného místa Deformace postiženého místa Otok, modřina Snížená hybnost poraněného OŠETŘENÍ: 1.Postiženého uklidníme 2.Přiložíme studený obklad na poraněné místo 3.Poraněnou část znehybníme [ a) obložením poraněné končetiny b) připevněním zdravé končetiny k nemocné, svázáním 2 kloubů nad a pod zlomeninou c) pomocí závěsu ] 4.Zavoláme záchrannou službu (do jejího příjezdu postiženého sledujeme, kontrolujeme životní funkce) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 3. PORANĚNÍ PÁTEŘE Nejčastější příznaky? Bolest krku a zad Ztráta pohyblivosti a citlivosti končetin Problémy s dýcháním OŠETŘENÍ: 1.Prioritou zůstává zajištění životních funkcí (při oživování fixujeme postiženému hlavu) 2.S poraněným nemanipulujeme => pokud poraněnému nehrozí jiné nebezpečí v této poloze 3.Pokud je postižený při vědomí, snažíme se postiženého uklidnit a přesvědčit postiženého aby se nehýbat 4.Pokud je poraněný v bezvědomí, udržujeme volné dýchací cesty 5.Vhodnými předměty obložíme celé tělo 6.Zavoláme záchrannou službu (do jejího příjezdu postiženého sledujeme, kontrolujeme životní funkce) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 KRVÁCENÍ 1.ŽILNÍ KRVÁCENÍ Nejčastější příznaky? Z rány vytéká tmavě červená krev Po ztrátě většího množství krve => šok Bledá a chladná kůže Studené krůpěje potu Zrychlený a slabý tep OŠETŘENÍ: 1.Nic, co z rány vyčnívá nevracíme zpět, hluboko zaražené předměty NEVYTAHUJEME! Ránu očistíme od hrubých nečistot 2.Postiženého položíme, nebo posadíme 3.Stlačíme krvácející cévu přímo v ráně 4.Pokud to situace vyžaduje, zhotovíme tlakový obvaz 5.V případě krvácení, které nemůžeme zastavit, použijeme zaškrcovadlo => používáme jen při hromadném neštětí! 6.Zajistíme protišoková opatření 7.Zavoláme záchrannou službu (do jejího příjezdu postiženého sledujeme, kontrolujeme životní funkce) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 2. TEPENNÉ KRVÁCENÍ Nejčastější příznaky? Z rány pulzuje jasně červená krev Po ztrátě většího množství krve => šok, selhání životních funkcí => do 90 s od vzniku poranění Bledá a chladná kůže Studené krůpěje potu, zrychlený a slabý tep OŠETŘENÍ: 1.Tepenné krvácení ošetřujeme jako PRVNÍ 2.Nic, co z rány vyčnívá nevracíme zpět, hluboko zaražené předměty NEVYTAHUJEME! 3.Postiženého položíme, nebo posadíme 4.Stlačíme krvácející cévu přímo v ráně 5.Pokud to situace vyžaduje, zhotovíme tlakový obvaz, při průsaku přiložíme na nejvýš 3 vrstvy 6.V případě krvácení, které nemůžeme zastavit, použijeme zaškrcovadlo => používáme jen při hromadném neštětí! 7.Zajistíme protišoková opatření 8.Zavoláme záchrannou službu (do jejího příjezdu postiženého sledujeme, kontrolujeme životní funkce) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 OTRAVA 1. POZŘENÍ JEDOVATÉ LÁTKY Nejčastější příznaky? Závisí na druhu pozřené látky Nejčastěji: o Poruchy chování, vědomí o Bolesti břicha, nadýmání, zvracení, průjem o Projevy halucinace o Poškození sliznic o Porucha krevního oběhu a dýchání OŠETŘENÍ: 1.Přerušíme kontakt s jedem 2.Pokusíme se zjistit druh a množství pozřeného jedu 3.Pokud je postižený při vědomí, pokusíme se vyvolat zvracení 4.Přivoláme odbornou pomoc 5.Postiženého uklidňujeme a kontrolujeme vědomí 6.Pokud je postižený v bezvědomí a DÝCHÁ => zotavovací poloha 7.Pokud postižený nedýchá => začneme s oživováním Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 2. VDECHNUTÍ JEDOVATÉ LÁTKY Nejčastější příznaky? Závisí na druhu pozřené látky Nejčastěji: o Problémy s dýcháním, kašel, dušnost o Šedomodré zabarvení kůže, červené zabarvení obličeje o Projevy halucinací o Bolest hlavy o Porucha vidění a vědomí OŠETŘENÍ: 1.Přerušíme kontakt s jedem 2.Pokusíme se zjistit druh vdechnutého jedu 3.Postiženého vyneseme co nejrychleji na čerstvý vzduch 4.Přivoláme odbornou pomoc 5.Postiženého uklidňujeme a kontrolujeme vědomí 6.Pokud je postižený při vědomí => necháme postiženého zaujmout polohu, která mu nejvíce vyhovuje 7.Pokud je postižený v bezvědomí => postup viz kapitola bezvědomí) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

12 2. VSTŘEBANÍ JEDOVATÉ LÁTKY POKOŽKOU Nejčastější příznaky? Závisí na druhu pozřené látky Nejčastěji: o Štiplavá bolest o Otok, vyrážky, puchýře o Zarudnutí a svědění pokožky OŠETŘENÍ: 1.Postiženého vyzveme ke svlečení potřísněného oděvu 2.Pokusíme se zjistit druh jedu 3.Potřísněná místa důkladně omyjeme 4.Přivoláme odbornou pomoc 5.Postiženého uklidňujeme a kontrolujeme vědomí 6.Pokud je postižený při vědomí => necháme postiženého zaujmout polohu, která mu nejvíce vyhovuje 7.Pokud je postižený v bezvědomí => postup viz kapitola bezvědomí) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

13 ŠOK Nejčastější příznaky? Patrné vnější krvácení, nebo podezření na vnitřní krvácení Bledá, chladná kůže Studené krůpěje potu Slabost, postižený bývá unavený Dochází k poruše vědomí Postižený má pocit žízně OŠETŘENÍ: 1.Postiženého položíme a zastavíme případné krvácení 2.Zavoláme zdravotnickou záchranou službu 3.Pokud postižený netoleruje polohu v leže, dovolíme mu zaujmout jinou polohu 4.Vyvarujeme se bolestivých manipulací, zabráníme poraněnému, aby se vystavoval fyzické námaze 5.Bráníme podchlazení postiženého => izolujeme od země a přikryjeme ho pokrývkou 6.Postiženého nepřetržitě sledujeme, pokud možno ihned reagujeme na změnu stavu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

14 BEZVĚDOMÍ Nejčastější příznaky? Postižený sedí nebo leží ve zhroucené poloze Postižený nereaguje na slovní, fyzické ani bolestivé podněty OŠETŘENÍ: 1.Postiženého oslovíme, zatřeseme jím => zjistíme, zda reaguje Pokud reaguje: necháme postiženého v poloze, ve které se postižený nachází, pokud mu v ní nehrozí jiné nebezpečí Pokud nereaguje: zjistíme, zda postižený normálně dýchá.  Pokud dýchá: necháme postiženého v poloze, ve které se nachází, trvale udržujeme průchozí dýchací cesty => nejčastěji záklonem hlavy  Pokud nedýchá: postupujeme dle standardu neodkladné resuscitace (viz KPR) Postižného nepřetržitě sledujeme Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

15 Postiženého uvedeme do zotavovací polohy pouze:  Jedná-li se o opilost, či jinou otravu  Postižný zvrací nebo krvácí z úst či nosu  Jedná-li se o bezvědomí následkem tonutí  Je-li nutné postiženého z jistých důvodů opustit NEVHODNÝ POSTUP: Nevytahujeme jazyk Nepodkládáme hlavu Postiženého se nepokoušíme posadit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

16 ZÁKLADNÍ NEODKLADNÁ RESUSCITACE => KPR (kardiopulmonální resuscitace) Nejčastější příznaky? Náhlá ztráta vědomí postiženého Postižený nereaguje na oslovení ani zatřesení Postižený dýchá povrchně => lapavé vdechy, nebo nedýchá vůbec OŠETŘENÍ: 1.Postiženého oslovíme, mírně s ním zatřeseme => zjistíme zda reaguje Pokud reaguje:  ponecháme postiženého v poloze ve které se nachází (nehrozí-li mu v ní jiné nebezpečí)  ošetříme ostatní poranění  zavoláme záchrannou službu Pokud nereaguje:  přivoláme někoho dalšího a postiženého opatrně přetočíme na záda  Záklonem hlavy uvolníme dýchací cesty => jednu ruku položíme na čelo a tlakem na ni zakloníme hlavu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

17  Takto uvolněné dýchací cesty udržujeme => kontrolu provádíme sledováním hrudníku, tváří a uchem přiložený k ústům raněného a pociťujeme proudící vzduch Pokud nereaguje a máme pochybnosti, zda postižený dýchá:  poklekneme vedle hrudníku postiženého  Dlaň jedné ruky přiložíme do středu hrudníku, hranu druhé ruky přiložíme na ruku první  Zaujmeme polohu kolmo k hrudníku postiženého  Pažemi propnuté v loktech stlačujeme hrudník o frekvenci alespoň 100 stlačení/min, do hloubky 5—6 cm  Po každém stlačení, umožníme hrudníku vrátit se do původní polohy  Nikdy ruce z hrudníku NESUNDÁVÁME!  Takto pokračujeme až do příjezdu záchranné služby Pokud je zachránce vyškolen a je ochoten provést umělé dýchání:  Kombinujeme stlačení hrudníku s umělými v dechy v poměru 30:2 => 30 stlačení + 2 umělé vdechy (výdech plynulý, postižený má hlavu v záklonu) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

18 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR. 30 : 2

19 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

20 Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová.

21 Zdroje obrázků: http://www.jsdh-prosimerice.wz.cz/images/p023_0_01_01.jpg http://www.hbl.cz/image/200608050829_zmije.jpg http://www.hypro.cz/images/lboy.gif http://standa.vojta.sweb.cz/poradce/strip_krvaceni.jpg http://standa.vojta.sweb.cz/poradce/strip_krvaceni2.jpg http://www.msborovskeho.eu/images/ho23.gif http://www.freewebs.com/aloeveratablety/tabletky.jpg http://tb.ziareromania.ro/Otrava-pe-care-o-va-inghiti-castigatorul- alegerilor/18890d33aba87c1cd/240/0/1/70/Otrava-pe-care-o-va-inghiti-castigatorul-alegerilor.jpg http://aa.ecn.cz/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/kour_komin.jpg http://www.nazeleno.cz/Files/ResizedImages/obrazky/Dum-a-zahrada/5cisticichprostredku/perex_329x- 1_0901251854.jpg http://shop.sorudo.cz/shop/img/p/7/4/74-thickbox_default.jpg http://mesta.obce.cz/VismoOnline_ActionScripts/Image.aspx?id_org=6506&id_obrazky=202520 http://www.sdovlcatarl.estranky.cz/img/picture/137/aaaaa.jpg http://www.mixxer.sk/fotky4756/fotom/gen__vyr_1200productimages_nitrileltblue_300.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_237_PR5 Předmět: Přírodověda."

Podobné prezentace


Reklamy Google