Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu,"— Transkript prezentace:

1 Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu, v tomto případě symbolů evangelistů jako silně stylizovaných zvířat – lva a orla. Miniatury jsou po stranách fólia lemovány bordurami s abstraktními motivy. Raný irský rukopis pracuje se třemi barvami – žlutou, červenou a zelenou.

2 Evangeliář z Durrow, folio 3, 24 x 16 cm, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Iluminovaný rukopis – kniha, která vzniká povětšinou v klášterním prostředí (skriptoriu – písárně) jako přepis textu (bible nebo její části). Text je doprovázen výtvarnými prvky – iluminacemi (od latinského lux – světlo, osvětlovat). Knihy se skládají z jednotlivých listů – fólií, které jsou hotoveny z pergamenu (jemné zpracované kůže). Jednotlivá fólia mohou být zcela pokryta iluminacemi – ukázka vpravo – kde jsou ústřední abstraktní (typické pro irské rané rukopisy) motivy doprovázeny na okrajích fólia oddělenou bordurou. Ve střední části dominuje tristeles – trojitá propojená spirála, v borduře se uplatňují pletence.

3 Evangeliář z Lindisfarne, už 45 odstínů barev, zač.8.stol., BM Londýn.

4 Evangeliář z Lindisfarne, iniciály Chi a Rho. Stránka s textem je často uvozena tzv. iniciálou – prvním písmenem textu, které je zvětšeno a rozvedeno do stylizované výtvarné podoby. Název evangeliář upozorňuje, že texty knihy se skládají z Novozákonních evangelií.

5 Evangeliář z Kells, titulní list, iniciála - Christi generatio, konec 8.stol., Trinity College, Dublin. Iluminace irských rukopisů vynikají plošnými a dekorativními ornamenty se složitými motivy závitnic a spirál, které před námi vybuchují v nezřízené fantazii.

6 Irský kodex,8.st.,sv.Marek,St.Gallen. Evangeliář z Kellsu,Zajetí Krista, konec 8.st.,Dublin,Trinity College Využije-li irský iluminátor lidskou postavu, stylizuje ji na abstraktní, dekorativní součástky - tak se z vlasů stávají dredy, z vousů chapadla nebo z očí malé kružnice.


Stáhnout ppt "Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu,"

Podobné prezentace


Reklamy Google