Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace Výuka strojního obrábění Klíčová slova Technologie obrábění, řezné podmínky, BP, materiál na nástroje, obrábění PředmětOdborný výcvik Autor, spoluautorJosef Šindelář JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, výukové panely, pomůcky Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, stroje, nástroje Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina 2,3. ročník, žáci 16 – 19 let, Mechanik seřizovač, Obráběč kovů Speciální vzdělávací potřeby ne ZdrojeSeznam viz poslední strana Základy strojního obrábění – nástroje STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 1 VY_32_INOVACE_38_757

2 2. Nástroje na obrábění

3 Řezný nástroj je tvořen řeznou částí a nosnou částí (těleso, stopka) 1. ŘEZNÁ ČÁST 2. TĚLESO ( STOPKA )

4 Nástrojové materiály Materiály na řezná nástroje musí mít tyto základní vlastnosti:  tvrdost převyšující tvrdost obráběného materiálu  odolnost vůči opotřebení i za vysokých teplot  dobrou tlakovou a ohybovou pevnost  dobrou teplenou vodivost

5 Nástrojové materiály Používané materiály na řezné nástroje nástrojové oceli slinuté karbidy keramické řezné materiály diamanty brousící materiály

6 Nástrojové materiály 1. Nástrojové oceli 19 1xx, 19 2xx) neobsahují legující prvky, tvrdost získanou tepleným zpracováním si zachovávají do teplot 250 až 300°C. Oceli s obsahem C od 1 do 1, 35% jsou vhodné především pro ruční nástroje(ruční výstružníky, závitníky, dláta pily) mají dostatečnou tvrdost a houževnatost. Oceli s vyšším obsahem C (do 1,5%) mají vysokou tvrdost ale nízkou houževnatost, proto se používají pro výrobu pilníků.

7 Nástrojové materiály Nástrojové oceli slitinové obsah C od 0,8 do 1,2%, tvrdost si zachovávají do teplot 350 až 400°C. Podle obsahu legujících prvků je rozděluje na: oceli manganové(19 3xx) obsahuje-li ocel více než 20% Mn. Použití – závitníky, závitové čelisti, měřidla. oceli chromové(19 4xx) Cr tvoří vysokou tvrdost, pevnost a houževnatost oceli. Použití - šroubové vrtáky, výstružníky, tvarové nože a frézy, protahovací trny. Pro svou tvarovou stálost se používají k výrobě nejpřesnějších měřidel oceli wolframové(19 7xx) wolfram se často kombinuje s vanadem a chromem. Použití - nejkvalitnější šroubové vrtáky, závitořezné stroje, frézy a chirurgické nástroje. Jsou vhodné i pro obrábění velmi tvrdých a špatně tepelně vodivých materiálů(lepenka, korek, pryž, dřevo).

8 Nástrojové materiály 2. Rychlořezné oceli (19 8xx) snáší pracovní teploty 550 až 600°C, Jsou legovány W, Cr, Mo, V, Co, obsahují méně než 1%C. Používají se na nejvíce namáhané nástroje k obrábění ocelí i těžko obrobitelných materiálů. Pro hrubování se používají oceli s vyšším obsahem Co(až 10%). Pro dokončování s vyšším obsahem Mo(až 5%).

9 Nástrojové materiály 3. Slinuté karbidy jsou vyráběny práškovou metalurgií z karbidů těžkých kovů. Nejčastěji požívané jsou karbidy wolframu, titanu, chromu. Charakteristické vlastnosti slinutých karbidů jsou hlavně vysoká pevnost a tvrdost, odolnost proti korozi a otěru, špatná tepelná a elektrická vodivost, pracovní teploty 800-1000°C, požití na těžko obrobitelné a tvrdé materiály, např. kalená ocel, bílá litina, sklo. Slinuté karbidy můžeme dělit na: Skupina P - skupina typu WC –TiC –Co nebo WC-TiC-TaC-Co. Používají se pro obrábění houževnatých materiálů s tvářenou třískou (oceli, oceli na odlitky, temperovaná litina). Skupina M - skupina typu WC-TiC-TaC-Co nebo WC-TiC-Cr 3 Cr 2, použití zejména ocelí i litin a těžko obrobitelných slitin. Skupina K - skupina typu WC-Co. Používají se pro obrábění materiálů s drobivou třískovou, např. šedá litina, neželezné kovy, kalené oceli, plasty.

10 Nástrojové materiály 4. Keramické řezné materiály se vyrábějí práškovou metalurgií, výchozí surovinou je oxid hlinitý. Keramické materiály mají malou pevnost v ohybu, nehodí se pro obrábění přerušovaným řezem, mají vysokou odolnost vůči otěru, pracovní teplota může být až 1200°C.

11 Nástrojové materiály 5. Diamant je čistý křemík, je nejtvrdším materiálem. Požívá se na jednoduché jedno břité nástroje k jemnému obrábění s nepřerušovaným řezem. Je vhodný k obrábění měkkých a houževnatých materiál, neželezných kovů a jejich slitin, pryže, plastů, lepenek a materiálů s malou tepelnou vodivostí.

12 Nástrojové materiály 6. Brusivo požívá se výrob brousících nástrojů, jako řezného materiálu se požívá jemných zrn velké tvrdosti. Zrna jsou spojována pojivy do tvarů brousících nástrojů. Brusiva se rozdělují na přírodní(pískovec, pazourek, smirek, křemen) a umělá. Přírodní brusiva se požívají pouze na brusná plátna, na výrobu brusných kotoučů se požívají zásadně umělá brusiva. Druhy umělých brusiv: Umělý korund – je to tavený oxid hlinitý. Při běžné čistotě (85-98%C) má hnědou barvu, čistý Al 2 O 3 má barvu bílou a s přísadou Cr růžovou. Karbid křemíku(SiC) – se vyrábí redukcí SiO 2 s velmi čistým koksem. Má vyšší tvrdost než korund, ale větší křehkost. Barva se pohybuje podle čistoty od světle do tmavě zelené. Karbid boru – vyrábí se s kyseliny borité a velmi čistého koksu. Používá se jako náhrada za diamant, jeho výroba je velmi drahá. Kubický nitrid boru – podobné vlastnosti jako diamant, ale vysoká cena.

13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 13 Souhrn učiva Otázky pro opakování Co je obráběná plocha Základní rozdíl mezi soustružením a frézováním Základní povinnosti při práci na strojích Co to je řezný pohyb Otázky pro opakování Co je obráběná plocha Základní rozdíl mezi soustružením a frézováním Základní povinnosti při práci na strojích Co to je řezný pohyb

14 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 14 Použité zdroje MODERNÍ STROJÍRENSTVÍ pro školu a praxi Josef Dilinger a kol. ISBN 978-80-86706-19-1 Technologie zpracování kovů 2 Ing. Adolf Frischherz České vydání Mgr. Jaromír Pragač ISBN 80-901657-2-9


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google