Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČARINGA ( po mém pravítko na provázku ). Něco z historie Původní obyvatelé Austrálie náleží k australskému typu ekvatoriálního plemene, během 19. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČARINGA ( po mém pravítko na provázku ). Něco z historie Původní obyvatelé Austrálie náleží k australskému typu ekvatoriálního plemene, během 19. století."— Transkript prezentace:

1 ČARINGA ( po mém pravítko na provázku )

2 Něco z historie Původní obyvatelé Austrálie náleží k australskému typu ekvatoriálního plemene, během 19. století byli téměř vyhubeni bělochy. Austrálci byli kočovní lovci a sběrači, dnes sevětšinouusazují a pracují jako dělníci na farmách, část i průmyslu. Jejich posvátný předmět – čaringa je ze dřeva nebo kamene, o kterém věří, že v sobě uchovává část duše majitele. Čaringy jsou obyčejně eliptické, ploché, zdobené rytými symboly.

3 Čaringa Je to vlastně ploché, středně těžké dřevo (pravítko) přivázané na provaze (délka je určena podle výšky jejího vlastníka), zdobené povětšinou různymi vyřezávanými ornamenty nebo opletené barevnými tkaninami (podle využití pro které je určen). Vyráběn je údajně v délkách od 17 do 36cm a šířkách 2,5 až 7,5cm. ( mé pravítko má rozměry 15 x 3 cm )

4 Zvuk je vytvářen chvějícím se rotujícím pravítkem rozrážejícím vzduch a přivázaném na provázku, tón zvuku závisí na délce provázku, hmotnosti pravítka a na jeho otáčkách

5


Stáhnout ppt "ČARINGA ( po mém pravítko na provázku ). Něco z historie Původní obyvatelé Austrálie náleží k australskému typu ekvatoriálního plemene, během 19. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google