Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zábavná cesta kolem světa aneb Multikulturní výchova v MŠ Lektorky: Bc. Stanislava Korcová Jana Poulíčková Termíny: 25. 4. 2016 – KVIC Ostrava 6. 5. 2016.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zábavná cesta kolem světa aneb Multikulturní výchova v MŠ Lektorky: Bc. Stanislava Korcová Jana Poulíčková Termíny: 25. 4. 2016 – KVIC Ostrava 6. 5. 2016."— Transkript prezentace:

1 Zábavná cesta kolem světa aneb Multikulturní výchova v MŠ Lektorky: Bc. Stanislava Korcová Jana Poulíčková Termíny: 25. 4. 2016 – KVIC Ostrava 6. 5. 2016 – KVIC Frýdek-Místek 9. 5. 2016 – KVIC Opava

2 Obsah semináře Multikulturní výchova (MV) v MŠ – Cíle, význam a specifika MV v MŠ – MV realizovaná prostřednictvím projektu Začleňování MV do všech pěti vzdělávacích oblastí RVP PV – praktické ukázky. Využívání současné dětské literatury k realizaci MV v MŠ. Ukázka práce s konkrétní knihou – Cestovatelské pohádky.

3 Jitka Severinová Adolf Dudek Stanislava Korcová Cestovatelské pohádky

4 Projekt Zahrnuje: – Knihu Cestovatelské pohádky. – Akreditované semináře pro učitelky MŠ. – Zábavné vystoupení ilustrátora Adolfa Dudka. Určen dětem předškolního věku i mladšího školního věku. Vychází z požadavků Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání, jež je postaven na třech rámcových cílech: příležitosti k učení, k hodnotám a k samostatnosti. Pomáhá dětem poznávat život v jiných zemích formou společného prožitku. Napomáhá začleňovat multikulturní výchovu do práce učitelek MŠ.

5 Cíle projektu Hlavní cíl projektu: Podporovat společné čtení rodičů s dětmi. Využívat knihu v pedagogické práci učitelek převážně MŠ. Cíle pro děti: Prohlubovat kladný vztah ke čtení prostřednictvím interaktivní knihy, která dětem zprostředkuje pomocí pohádkového příběhu nejen nové zajímavé informace, ale hlavně jim poskytne prostor pro společně strávené chvíle se svými blízkými. Využívat knihu jako zdroj nových poznatků (informace o světadílech) i jako nositele letitých tradic (hlavní hrdina Honzík vychází z tradice Českého Honzy, který jde s ranečkem buchet do světa).

6 Kniha Cestovatelské pohádky Soubor 7 milých a poučných příběhů. Hlavní hrdina trpaslík Honzík cestuje po světě díky kouzelnému zaklínadlu. Poznává nové země, nové kamarády. Přichází na to, že přestože se od sebe někdy lišíme, máme i mnoho společného. Dochází k zjištění, že daleko od své rodné země najde taktéž nezištnou pomoc, slušné vychování, laskavost a kamarádství!

7 Ukázka z knihy Klokani, klokani, jsou nejlepší skokani, nejrychleji ze všech skáčí,málokdo jim tady stačí. „Páni, to já bych si takovou kapsu také moc přál!“ „Víš co, ušiji ti stejnou jakou má Kája.“ Kapsy mají totiž jenom holky a Kája ji také moc chtěl.“ řekla maminka klokanice. „Tak jsem mu ji spíchla.“ „Nebude sice na to, aby se ti do ní narodil trpaslík, tak to nefunguje, ale na nějaké věci se ti třeba bude hodit, mám to vyzkoušené“ sděloval hned Kája. „Hurá – děkuji – to bude paráda,“ jásal Honzík a radostí začal skákat jako klokan. „A než ti máma vyrobí tu kapsu, trošku tě provedu po Austrálii. Chceš?“ „To se ví, že chci. A kde začneme?“ ptal se nedočkavě Honzík. „Třeba u nás ve školce,“ navrhl Kája a tak šli. Ve školce se právě cvičilo. Všichni malí klokani skákali a při tom si říkali: KYTIČKA PRO MÁMU Klokánek Kája natrhal mamince kytici barevných květů.Ukaž cestu, kterou musel skákat, aby nasbíral stejně barevnou kytici, jako drží maminka. Dokresli chybějící kytky podle vyznačené horní cesty. Dokresli na kapsu stehy dle vzoru. Spočítej klokany s čepicí.

8 Kniha rozvíjí: – sociální dovednosti (např. schopnost empatie, schopnost naslouchat a porozumět druhému), – emocionální zdraví, – smysl pro humor, – fantazii a představivost, – řeč, – kritické myšlení, – schopnost soustředit se, – paměť, – motoriku (hrubou, jemnou, grafomotoriku, oromotoriku atd.), – a další a další a další…….

9 Autoři: Jitka Severinová, Adolf Dudek, Stanislava Korcová Já jsem Honzík z ČESKÉ ZEMĚ, cestovatel dříme ve mně. Podívám se do světa, jsem jen trochu popleta. Na cestu se vydám rád, nechci totiž vůbec spát. Kouknu sem a kouknu tam a pohádky tady mám. Prý svět je jak velký míč, co kutálí se někam pryč. Chceš se také podívat? Pojď si hrát a povídat…

10 Na zábavnou cestu kolem světa se těší lektorky Stanislava Korcová a Jana Poulíčková. Termíny: 25. 4. 2016 – KVIC Ostrava 6. 5. 2016 – KVIC Frýdek-Místek 9. 5. 2016 – KVIC Opava


Stáhnout ppt "Zábavná cesta kolem světa aneb Multikulturní výchova v MŠ Lektorky: Bc. Stanislava Korcová Jana Poulíčková Termíny: 25. 4. 2016 – KVIC Ostrava 6. 5. 2016."

Podobné prezentace


Reklamy Google