Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0895 ŠABLONA KLÍČOVÉ AKTIVITY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0895 ŠABLONA KLÍČOVÉ AKTIVITY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název materiálu."— Transkript prezentace:

1 REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0895 ŠABLONA KLÍČOVÉ AKTIVITY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_159 – ODPOVĚĎ NA UPOMÍNKU Škola Obchodní akademie, Plzeň, nám. T. G. Masaryka 13, 301 00 Plzeň Vzdělávací obor Obchodní akademie/Ekonomické lyceum Předmět Písemná a elektronická komunikace Ročník 3. OA, 3. EL Vzdělávací oblast Písemná a ústní komunikace Tematický okruh Vady plnění Klíčová slova Dluh, závazek, pohledávka, SVJ, postavení vlastníka jednotek Autor Mgr. Milada Peštová Datum vytvoření Srpen 2014 Projekt EU peníze středním školám

2 Anotace, metodický pokyn Frontální práce se třídou. Pomocí cíleně kladených problémových otázek žák získává zakotvení v situaci a sám vyvozuje závěry a stylizuje text dopisu. Učitel krok za krokem řídí a usměrňuje závěry žáka. Téma rozvíjí žákovu finanční gramotnost a právní vědomí v oblasti soukromého vlastnictví. Žák postupně tvoří dopis (typově občanské podání), a to po stránce stylizační, jazykové, grafické a technické. Materiál poskytuje zpětnou vazbu, tj. nabízí vhodné řešení (jedno z možných správných) stylizace a úpravy. Žák využívá znalostí z předmětu ekonomika, účetnictví a informační technologie. Uplatní dovednost psaní na klávesnici. Z technických dovedností uplatní: meziodstavcové mezery způsoby zvýrazňování formátování odstavce Součásti materiálu  prezentace MS PowerPoint 2010 (“Odpověď na upomínku“)  zdrojový soubor = upomínka v MS Word 201 (Domy.docx)  vzorové řešení v MS Word 2010 (Odmítnutí upomínky-řešení.docx) Materiál a všechny jeho části pocházejí z vlastních zdrojů autora. Subjekty řešeného případu jsou fiktivní.

3 ODPOVĚĎ NA UPOMÍNKU FUNKČNÍ A TECHNICKÉ PROSTŘEDKY: MS WORD 2010

4 DLUŽNÍKEM SE MŮŽE STÁT NEJEN FIRMA, ALE I OBČAN, KDYŽ NEPLATÍ ZA – domýšlejte za co a kdo má za občanem pohledávku: Daně z příjmů, z nemovitostí, z převodu nemovitostí, z darů, z peněžních výnosů … Finanční úřad Zdravotní pojištění Zdrav. pojišťovna Sociální pojištění Správa sociálního zabezpečení Dodávky elektřiny, plynu, vody Dodavatelé energií Nájemné nebo fond oprav domu Vlastník domu nebo společenství vlastníků jednotek Povinné ručení za auto Kancelář pojistitelů (prostřednictvím některé pojišťovny)

5  Kdo je společnost DOMY a komu spravuje majetek?  Firma, která spravuje dům = zajišťuje opravy, revize zařízení (= plynové rozvody, výtah, antény …) a provádí roční vyúčtování služeb (dodávek vody, elektřiny, plynu, tepla …)  Co si představujete pod pojmem Společenství vlastníků jednotek ?  Vlastníci bytů a společných prostor v bytovém domě (= sklepů, chodeb, půdy, komínů …)

6  Kdo je pan Kvit?  Vlastník bytu (jednotek) na adrese Květnová 11, Plzeň  Jakou povinnost pan Kvit porušuje?  Dosud nezaplatil pravidelné měsíční platby do fondu oprav domu a na zálohy na služby za měsíce leden až duben

7 VŠIMNĚTE SI: OBCHODNÍ REJSTŘÍK – zapisuje právnické osoby ŽIVNOSTENSKÝ REJSTŘÍK – zapisuje OSVČ REJSTŘÍK SPOLEČENSTVÍ – eviduje SVJ (společenství vlastníků jednotek) Kdo vede tyto rejstříky? Příslušný krajský soud. SVJ vznikala podle zákona o vlastnictví bytů, který byl součástí občanského zákoníku (zák. č. 72/1994 Sb.), od r. 2014 jejich vznik a fungování upravuje přímo občanský zákoník (NOZ)

8 PAN KVIT SE ZASTYDĚL A IHNED PÍŠE DOPIS (opakujeme si formu občanského podání): Otevřete si prázdný dokument Word, uložte ho jako „Odpověď na upomínku.docx“ Zvolte jednoduché záhlaví se jménem, adresou p. Kvita a kontaktním mobilem 737 888 999. Zopakujte odvolací údaje Váš dopis zn. Ze dne Adresujte. Kdo psal upomínku? Formulujte věc. Zvolte oslovení.

9 STYLIZUJTE TEXT: Pak Kvit se upřímně omlouvá, že dosud … Uvádí důvod – od února tohoto roku změnil banku a teprve na základě upomínky si uvědomil, že opomněl založit trvalý příkaz k úhradě ve prospěch účtu společenství vlastníků. Vzhledem ke svému pracovnímu vytížení však nemůže provést úhradu hotově na pokladně správce. Dlužnou částku dnes uhradil bezhotovostním převodem. Jako variabilní symbol uvádí číslo své jednotky, tj. 201507 (rozuměj číslo popisné domu - 2015 a číslo bytu – 07).

10 ZMĚNÍTE PÍSMO? PROČ? ZFORMÁTUJTE, DŮLEŽITÉ ČÁSTI ZVÝRAZNĚTE. ZMĚNÍTE PÍSMO? PROČ? Od příštího měsíce (uveďte konkrétně) budou platby probíhat pravidelně. Pan Kvit bude telefonicky kontaktovat také předsedu výboru společenství a důvod prodlení mu vysvětlí. Pak Kvit děkuje za pochopení a loučí se S pozdravem. NEPODEPISUJTE - pan Kvit podepíše jen ručně.

11 BUĎTE I VY DOBRÝMI SOUSEDY A JEDNEJTE „NA ROVINU“. DĚKUJI ZA POZORNOST.  Jak hodnotíte postoj pana Kvita?  Považujete ho za problémového spolumajitele domu?  Psali byste podobný omluvný dopis např. dodavateli elektřiny?  Proč tedy pan Kvit investoval tolik energie do vysvětlení?


Stáhnout ppt "REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0895 ŠABLONA KLÍČOVÉ AKTIVITY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google