Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.10_Balet Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.10_Balet Datum:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.10_Balet Datum: 6.12. 2013 Ročník: třetí Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název: Balet Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Seznámení žáků s pojmem balet, zajímavosti o baletu.

2 BALET Je jevištní dílo, ve kterém je ucelený děj vyjádřen pouze hudbou, tancem a pantomimou.

3 Důležité pojmy: Jeviště - je určený prostor pro představení v divadle. Orchestřiště – je prostor, ve kterém hraje orchestr. Aby bylo dobře vidět na jeviště a aby hudbu slyšeli účinkující i diváci, je orchestřiště pod úrovní pódia. Pouze dirigent je na zvýšeném stupínku, aby dobře viděl, co se děje na jevišti. Pantomima – druh hereckého projevu beze slov. Libreto – slovo pochází z italštiny a znamená knížečka. Ve skutečnosti mluvíme o námětu, předloze nejen k baletu. Choreografie – je kompozice tance, předem secvičená sestava, která je v souladu s hudbou.

4 Baletní hudba: Baletní hudba vzniká vždy na libreto (předem vymyšlený příběh). Rozsah hudby bývá různý – od krátké, několikaminutové skladby až po rozsáhlé celovečerní dílo. Baletní hudba se může hrát někdy také koncertně (bez tance). Baletní hudba má vhodně a působivě dotvářet to, co se odehrává na jevišti.

5 Tanečníci a tanečnice: Jsou stejní na celém světě. V baletním sále nosí stejné oblečení. Nejzajímavější jsou dámské taneční střevíčky tzv. špičky – vyztužené vrstvami klihu a zvenku obšity silnou nití, aby neklouzaly. Tanec se studuje už od útlého věku na tanečních školách a akademiích. Každá země má své vyhlášené baletní školy.

6 Tanečníci a tanečnice v ČR U nás se tanec studuje na: U nás se tanec studuje na: Taneční konzervatoři – v ČR je jich šest a to ve velkých městech jako je Praha, Brno, Ostrava Taneční konzervatoři – v ČR je jich šest a to ve velkých městech jako je Praha, Brno, Ostrava Studium na konzervatoři trvá 8 let (6.tř. ZŠ – 4. roč. SŠ) Studium na konzervatoři trvá 8 let (6.tř. ZŠ – 4. roč. SŠ) Pro přijetí je nutné zvládnout nejen talentovou zkoušku, ale také projít přísnou lékařskou prohlídkou. Pro přijetí je nutné zvládnout nejen talentovou zkoušku, ale také projít přísnou lékařskou prohlídkou. Na VŠ se tanec studuje na Akademiích múzických umění. Na VŠ se tanec studuje na Akademiích múzických umění. Při každém divadle, kde se tančí balet, funguje také baletní přípravka pro nejmenší. Děti pak mají možnost zatančit si na jevišti s profesionálními tanečníky. Při každém divadle, kde se tančí balet, funguje také baletní přípravka pro nejmenší. Děti pak mají možnost zatančit si na jevišti s profesionálními tanečníky. V každém větším městě se dá chodit na hodiny baletu do Základní umělecké školy nebo do soukromého tanečního studia. V každém větším městě se dá chodit na hodiny baletu do Základní umělecké školy nebo do soukromého tanečního studia. Snad nejznámějším tanečníkem v ČR je Vlastimil Harapes. Známe ho díky tomu, že se kromě baletu věnoval také herectví. Snad nejznámějším tanečníkem v ČR je Vlastimil Harapes. Známe ho díky tomu, že se kromě baletu věnoval také herectví.

7 Setkání s baletem: I ty už si se možná někde potkal/a s baletem a možná někdo zná: I ty už si se možná někde potkal/a s baletem a možná někdo zná: Z české tvorby: Z české tvorby: filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny český seriál První krok český seriál První krok Ze zahraniční tvorby: Ze zahraniční tvorby: seriál Anna, film Baletní střevíčky, Anna Pavlovova, Billy Eliot, Black swan (černá labuť), Kroky lásky, Let´s Dance, Poslední tanec, Tanec s vášní seriál Anna, film Baletní střevíčky, Anna Pavlovova, Billy Eliot, Black swan (černá labuť), Kroky lásky, Let´s Dance, Poslední tanec, Tanec s vášní Z tvorby pro děti: Z tvorby pro děti: animovaný seriál Angelina Ballerina animovaný seriál Angelina Ballerina kniha Martinka malou baletkou – Marcel Marlier kniha Martinka malou baletkou – Marcel Marlier kniha Malá baletka – Darcey Bussellová kniha Malá baletka – Darcey Bussellová

8 Použité materiály: Vlastní tvorba autorky Vlastní tvorba autorky Hudební nauka pro malé i větší muzikanty, Dagmar Lisá, AU.VI.EX Praha 1992 Hudební nauka pro malé i větší muzikanty, Dagmar Lisá, AU.VI.EX Praha 1992 Baletní příběhy, Barbara Newmanová, Ottovo nakladatelství 1999 Baletní příběhy, Barbara Newmanová, Ottovo nakladatelství 1999 Obrázky z galerie Microsoft Obrázky z galerie Microsoft http://zdendovi-autogramy.blog.cz/1010/vlastimil-harapes http://zdendovi-autogramy.blog.cz/1010/vlastimil-harapes http://zdendovi-autogramy.blog.cz/1010/vlastimil-harapes http://www.youtube.com/watch?v=2_Qi9PuQ0fI http://www.youtube.com/watch?v=2_Qi9PuQ0fI http://www.youtube.com/watch?v=2_Qi9PuQ0fI http://www.ceskatelevize.cz/porady/1042643646-nehasit-horim/209572233440007-baletky- katerina-dostalova-a-kladie-lakoma/video/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/1042643646-nehasit-horim/209572233440007-baletky- katerina-dostalova-a-kladie-lakoma/video/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/1042643646-nehasit-horim/209572233440007-baletky- katerina-dostalova-a-kladie-lakoma/video/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/1042643646-nehasit-horim/209572233440007-baletky- katerina-dostalova-a-kladie-lakoma/video/

9


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.10_Balet Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google