Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

“Léčebné využití konopí a konopných přípravků“ MUDr. Jiří Štětina - místopředseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "“Léčebné využití konopí a konopných přípravků“ MUDr. Jiří Štětina - místopředseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR."— Transkript prezentace:

1 “Léčebné využití konopí a konopných přípravků“ MUDr. Jiří Štětina - místopředseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR

2 Cíle semináře Přímo navázat na parlamentní seminář v dubnu 2010: “Perspektiva léčby konopím”. Zdraví, legislativa, politika, exekutivní agenda v předmětné oblasti. Prodiskutovat perspektivu možnosti legálního pěstování konopí s vysokým obsahem THC zásadně pouze pro léčebné a výzkumné účely – v souladu s novelizací zák.č. 167/1998 Sb. Seznámit se s nejnovějším vývojem a zkušenostmi využívání konopí v zemích, kde platí v této oblasti zákon. Získat v ČR zpětnou vazbu na problematiku zpřístupnění léčby konopím od zástupců legislativy, exekutivy, zástupců vědecké a zdravotnické obce. Umožnit naprosto otevřenou diskusi mezi mezi výše uvedenými subjekty a pacienty, aktivisty, léčiteli atd.

3 Konopí (marihuana, hašiš) je nejběžnější nelegální drogou. Marihuana je droga, která se vyrábí usušením květenství samičích rostlin konopí s obsahem nad 0,3 % THC. Je používáno až u 2/3 návštěvníků diskoték a je nazýváno také taneční drogou. V ČR je ročně spotřebováno kolem 18 tun konopí.

4 Obsahuje desítky psychoaktivních látek s rozmanitými symptomy od euforie přes halucinace, stavy útlumu, paranoi, úzkosti. a nejdůležitější z nich je Δ -9 –tetrahydrokanabinol (THC). Další kanabionid s názvem kanabidiol (CBD) má zcela opačné účinky od THC – anxiolytické a antipsychotické. Ve směsi s THC mění účinky THC a je tedy velmi oblíbenou drogou. V ČR je ročně spotřebováno kolem 18 tun konopí.

5 SWOT ANALÝZA

6 Příznaky akutní otravy – nastupují už po 10 min. v případě kouření: tachykardie – zrychlený srdeční tep, dezorientace, nedostatečná koordinace těla, později ospalost a deprese, někdy záchvaty paniky nebo úzkosti. \vzhledem k dlouhému vylučování toxických látek, až několik týdnů, a trvalému užívání této drogy dochází k závažnému poškození organismu: Snížená odolnost vůči běžným nemocem (nachlazení, bronchitis) Velmi závažná dědičná onemocnění Závažné psychické projevy, negativní ovlivnění paměti – vznik z narušení mozkových buněk Poškození spermií, neplodnost, u žen možnost předčasného porodu se závažnými následky pro plod

7

8 Rychlá diagnostika abúzu drog pomocí očí (TENNAT 1988) Oči jsou nejpřístupnější oblastí těla na zjišťování vlivu drog, neboť činnost očí je řízena malými nervy a svaly a každá i malá dávka drogy naruší jejich fyziologickou činnost. Vyšetření očí se skládá z 5 částí: 1.Obecné sledování očí 2.Změření velikosti zornic 3.Zhodnocení fotoreakce 4.Test na nystagmus 5.Test konvergence Význam má též korneální reflex, ale většina drog paralyzuje rohovku

9 Oční nálezy při abúzu různých drog Marihuana Normální velikost zornic, pomalá anebo žádná fotoreakce, nemožnost konvergence, zčervenání skléry, kalný lesk rohovky, horizontální nystagmus, otok víček, slezení Heroin konstrikce zornic – mioza, nereagují na světlo, ptóza a otok víček, kalný lesk rohovky, snížený korneální reflex Alkohol/ normální velikost zornic, pomalá až žádná fotoreakce, nystagmus Benzodiazepiny zčervenání skléry, kalný lesk rohovky, nemožnost konvergence Kokain / dilatované zornice - mydriaza, pomalá nebo žádná fotoreakce Amfetamin snížený korneální reflex

10 Argumenty, premisy a empirie mluvící ve prospěch legalizace marihuany jako léčebného prostředku 1Podle průzkumu společnosti SANEP vzrůstá podpora občanů pro legalizaci marihuany pro zdravotní účely. V červnu 2010 to bylo 61,8%.

11 2. Po celém světě byly vytvořeny studie na základě pozitivních účinků u léčení nemalé škály nemocí: 2.1. Glaukom – zelený oční zákal – inhalace marihuany snižuje nitrooční tlak o 25-30%. Při užití marihuany dochází k mírnějším vedlejším účinkům než u existujících leků 2.2. AIDS, chemoterapie – při léčbě těchto nemocí dochází mimo jiné k nechutenství, zvracení a nevolnosti. Marihuana potlačuje nevolnost a podporuje chuť k jídlu a pacient je schopen jíst – požít živiny. Od roku 1992 je legalizován lék MARINOL ( derivace THC) a používá se právě v těchto případech. 2.3. Rakovina – u karcinomu prsu zastavuje růst nádoru anebo ho i zmenšuje. Podporuje psychické síly potřebné pro boj s nemocí. Pomáhá využít rezervy organizmu. Dále stejně jako u chemoterapie a AIDS se používá proti nechutenství, nevolnosti apod. 2.4. Parkinsonova choroba – vzniká v důsledku zániků buněk produkující neurotransmiter dopamin. Standartní léky dokáží dopamin pouze doplnit, ale ne zvrátit průběh onemocnění. Kanabinoidy v kombinaci s L-dopou dlouhodobě stabilizovali pacianta s Parkinsonovou chorobou, tím že žvýkal lístky konopí. 2.5. Roztroušená skleróza – u pacientů byl při podání marihuany pozorován pozitivní efekt na spasticitu (svalovou křeč), třes a zmírnění bolesti. 2.6. Crohnova nemoc – nevyléčitelné, zánětlivé onemocnění trávicího traktu. Užívání kanabisu snižuje intenzitu a frekvenci bolestí. Dále kalifornská lékařská společnost Society of Cannabis Clinicians zjistila, že kanabinoidy napomáhají při obnově střevní výstelky.

12 3. V USA je marihuana legalizovaná pro lékařské účely v 36 státech. Podle dotazníku 44% onologů doporučilo svým pacientům marihuanu. Další odpověděli, že by to doporučili, pokud by to bylo legální. 4. MARINOL - lék, který je od roku 1992 využíván v USA, u nás běžně k dostání není. Lékař má možnost ho předepsat (předpis s modrým proužkem) a přes složitou proceduru ho lékarna může objednat. Jelikož tento lék putuje přes několik dealerů je jeho cena v tisících až desetitisících ( V USA stojí pilulka $ 17, v ČR 3750Kč). Samozřejmě to není propláceno pojišťovnami. 4.1. Marinol (delta – 9 – THC) jako takový je pouze slabým substitutem oproti rostlince marihuany, která obsahuje asi 400 chemických látek, z toho 60 kanabinoidů včetně THC. 4.1.1. Vědci jsou bohužel daleko od toho vědět co která látka anebo kombinace látek dělá. 4.2. Mnoho pacientů zjistilo, že mají mnohem větší užitek z užívání přímo rostlinky než medikamentu. 4.3. Náklady na jednu rostlinku (vypěstování dovoz) jsou zlomkové oproti výrobě Marinolu.

13 5. Nedávný objev kanabinoidních receptorů v lidském mozku poskytuje biologické vysvětlení v proklamovaných pozitivních dopadech marihuany. Lidské tělo produkuje svoje vlastní chemické složeniny na bázi kanabisu – tzv. endokanabiniody, které reagují právě s těmito receptory. Tyto receptory (stejně jako opiové receptory) hrají klíčovou roli v kontrole bolesti. Dále kontrolují dávicí reflex, apetit, emoční odezvy, motorické schopnosti a paměť.

14 Vyvrácení argumentu o negativních konsekvencích užívání marihuany 1. Žádné epidemiologické ani agregátní klinické data neukazují zvýšenou četnost rakoviny plic u lidí kouřící marihuanu 2. “Kouření Marihuany je srovnatelné anebo více efektivní než ustí užívání THC (Marinol) a značně efektivnější než prochlorparazin nebo další antiemetika” 3. Od roku 1970 se dělají klinické testy a dosud se neprokázalo, že by užívání mělo negativních vliv na imunitní systém 4. Ve studii z roku 1988 se demonstrovala odezva bílých krvinek kuřáků marihuany. Byl naměřena zvýšena reakce při vystavení imunologických aktivátorů 5. Zhoršení imunity a sexuální činnosti při užívání THC byly naměřeny u laboratorních zvířat, ale pouze v případech, kdy jim byly podávány extrémní dávky THC 6. Přiměřené dávky THC nezpůsobují návyk. U lidí, kteří byli denně vystaveni velkým dávkám THC (180 – 210 mg), což je ekvivalent 15-20 jointů denně se zaznamenala fyzická závislost. Při okamžitém vysazení THC se objevila nespavost, nervozita, nevolnost, snížený apetit a pocení

15 1. Kouření marihuany nezpůsobuje poškození mozku. Při testech na opicích, které přes masku inhalovali marihuanu v množství dopovídajícím 4-5 jointům denně po dobu 7 měsíců, nebylo naměřeno jakékoliv poškození buněk, žádné neuropatologické a neurochemické dopady ani změny v hippocampalní architektuře. 2. Marihuana se může podávat s mnoha formách užití a použití. Marihuana nevede ke tvrdým drogám. V USA je sestupná tendence lidí, kteří užívali marihuanu a zároveň vyzkoušeli kokain. Nejvyšší naměřené číslo bylo, kde 33% kuřáků marihuany vyzkoušelo kokain (USA 1986). V roce 1994 to bylo už 16%.

16 Argumenty, premisy a empirie mluvící v neprospěch legalizace marihuany jako léčebného prostředku 1.Oponenti upozorňují na fakt, že se nejedná o ověřený medikament, ale o rostlinku, kde jsou sice látky v určitých případech pozitivní, ale zároveň se tam vyskytuje velké množství látek, pro tělo škodlivých 2.Marihuana má absenci ve podmínkách, které by ji mohli uznat jako lék. Okruhy jsou definovány v USA a tvoří standart definovaný příslušnou institucí, podmínky jsou: 2.1.Průmysl omamných látek musí byt reprodukovatelný a obecně známý 2.2.Musí zde být adekvátní bezpečnostní studie 2.3.Musí zde být adekvátní a dobře kontrolovatelné studie dokazující účinnost 2.4.Látka musí být přijímána kvalifikovanými experty 2.5. Vědecké důkazy musí být široce dostupné

17 3. Marihuana nesplňuje ani jednu z těchto podmínek. 3.1. Není zde žádná ověřená vědecká práce dokazující účinnost 3.2. Marihuana není přijímána ani značnou minoritou odborníků 4. U kuřaček marihuany bylo naměřeno zvýšené riziko leukemie jejich potomků, za předpokladu, že matka užívala marihuany v množství větším než malém i během těhotenství. 4.1. U 5% kuřáků bylo naměřeno 10x zvýšené riziko leukemie narozeného dítěte 5. Naprosto drtivá většina lidí závislých na tvrdých drogách začínala s marihuanou 6. Průzkum v Nizozemí prokázal, že pouze 1,8% lidí užívající marihuanu zkoušelo kokain.

18 Zacházení s konopím upravuje zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů 1. § 24 písm. a) “Zakazuje se pěstovat druhy a odrůdy rostliny konopí (rod Cannabis), které mohou obsahovat více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů”. 2. § 5 odst. 5 “Povolení k zacházení se nevyžaduje k získávání, skladování a zpracování konopí k účelům průmyslovým (pro vlákna a semena) a pokusnickým, jakož i k obchodu s konopím za těmito účely.” 3. § 15 písm. e) “Zakazuje se získávat konopnou pryskyřici a látky ze skupiny tetrahydrokanabinolů z rostliny konopí (rod Cannabis)”.


Stáhnout ppt "“Léčebné využití konopí a konopných přípravků“ MUDr. Jiří Štětina - místopředseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google