Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ -Tvorba vláken (nanovláken), které mají strukturu jádro – plášť -Slouží v tkáňovém inženýrství a v drug delivery systémech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ -Tvorba vláken (nanovláken), které mají strukturu jádro – plášť -Slouží v tkáňovém inženýrství a v drug delivery systémech."— Transkript prezentace:

1 KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ -Tvorba vláken (nanovláken), které mají strukturu jádro – plášť -Slouží v tkáňovém inženýrství a v drug delivery systémech

2 KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ Jak to provést? Jehla v jehle….. Dva zvlákňované materiály se NESMÍ navzájem okamžitě srážet – jinak hrozí ucpání trysek a vlákna se nevytvoří. Nízká produktivita….

3 KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ Příklad provedení spinneru jehla v jehle

4 KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ Řešení je inspirováno vodou přetékající přes jez. U koaxiálního hladinového spinneru tečou po sobě dvě vrstvy rozdílných kapalin, které se současně zvlákňují. CZ 302876 Způsob a zařízení k výrobě nanovláken přeplavovacím elektrostatickým zvlákňováním

5 KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ Hladinové koaxiální elektrické zvlákňování Problémy: -tvorba dvou rovnoměrných soumístných vrstev kapaliny – musí se navzájem „snášet“. -uspořádání dávkovacích štěrbin tak, aby výsledná elektroda byla „elektricky štíhlá“ – konstrukce elektrody -elektrické oddělení dávkovacích pump od vysokého napětí -jsou opravdu všechna vlákna koaxiální????

6 KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ Rozdělení elektrod: 1.jehlové – pro malá množství polymerních roztoků – výroba nanovlákenných scaffoldů 2.deskové – produktivnější metoda – výroba vrstev většího rozsahu 3.kruhové – energeticky nejoptimálnější

7 KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ Přívod plášťového materiálu Přívod jádrového materiálu

8

9


Stáhnout ppt "KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ -Tvorba vláken (nanovláken), které mají strukturu jádro – plášť -Slouží v tkáňovém inženýrství a v drug delivery systémech."

Podobné prezentace


Reklamy Google