Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Království hor TEMA: Přírodní složky a oblasti Země.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Království hor TEMA: Přírodní složky a oblasti Země."— Transkript prezentace:

1

2 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Království hor TEMA: Přírodní složky a oblasti Země ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/04.0031

3

4 Metodika Téma: Království hor ( Přírodní složky a oblasti Země) Autor: Petr Hlava Předmět: Zeměpis Ročník: šestý Anotace: Prezentace je věnována přírodním podmínkám hor a horských ekosystémů. Slouží k vyhledávání informací o pohořích a horách. Obsah: Výkladová prezentace je tvořena pro žáky šestého ročníku. Určena je pro frontální výuku. Materiál je doplněn pracovním listem. Použité materiály: Zeměpis pro základní školy a víceletá gymnázia 6 ročník, Fraus, Plzeň, 2003.

5 Vysvětli, co je hora? Výrazná vyvýšenina se strmými svahy, která se zvedá 300 metrů nad své okolí Nacházejí se na celém světě Skupiny hor tvoří pohoří, často se táhnou skrz celé kontinenty např. Alpy v Evropě, Himaláje v Asii a Andy v Jižní Americe Některé považovány za sídla bohů např. Olymp Staří hor je různé

6 Spoj jméno hory s jejím popisem. Použij internet. Mount Mc. Kinley Cotopaxi Kilimanjaro Fuji Mount Everest Aconcagua Nejvyšší hora Afriky. Je vulkanického původu. Tato hora je nejvyšší horou Argentiny. Tato sopka je symbolem Japonska. Nejvyšší hora světa. Sopka ležící v Equádoru (5897 m) Nejvyšší hora USA (6194 m)

7 Cotopaxi, Equádor Vesuv, Itálie Mt. St. Helens, USA Fuji, Japonsko Kilimanjaro, Afrika Ruapehu, Nový Zéland Přiřaď jméno hory k jejímu symbolu na mapě.

8 Počasí v horách 3658m Chlad – při každých 100 výškových metrech se teplota snižuje o 1 °C La Paz (Bolívie) Červen 27 °C 17 °C Vzduch na horách je řidší a čistší, neobsahuje prachové částice, které pohlcují a opět vyzařují sluneční teplo. Na vrcholu Mount Everestu může klesnout teplota až na – 60 °C.

9 Vichřice – vítr v horách dosahuje rychlosti až 130 km/hod. Navíc vítr znásobuje pocit chladu, neboť odstraňuje tenkou vrstvičku tepla, kterou máme kolem sebe. Sněhové bouře – teplota prudce poklesne a vichřice žene masy sněhu před sebou. Blesky – míří nejkratší cestou k zemi a vrcholky hor jsou nejvýše.

10 Horské ledovce Toto je pohled vzhůru na horu Mt. Rainier. Dokážeš vysvětlit, jak se kameny a štěrk dostaly na povrch ledovce? 1.

11 Odpověď Jak se ledovec pohybuje seškrabuje a drtí skalní podloží, tím se uvolní materiál, který se zamíchá do ledu. U paty ledovce led taje, takže materiál zůstává na místě.

12 Toto údolí je v Severních Kaskádách národního parku ve Washingtonu. Jaký tvar má toto údolí? Co mu dalo tvar? 2. Údolí je ve tvaru U. Bylo vytvořeno ledovcem. Říkáme jim ledovcová údolí.

13 Tato skalní stěna je plná rýh. Jakým způsobem vznikly? 3. Pohybující se led škrábal na skalní podloží.

14 Toto je fjord. Jak byl vytvořen? 4. Jedná se o dlouhý záliv, který vznikl prohloubením říčních údolí vlivem postupujících ledovců, které poté vyplnila mořská voda.

15 Další pozůstatek činnosti ledovce. Bludné kameny zanesl ledovec daleko od místa svého původního výskytu. 5.

16 Horské ledovce Jsou tvořeny ze sněhu. Všechny sněhové vločky a krystaly jsou stlačeny k sobě, vzniká ledovcový firn, přechodné stadium mezi ledem a sněhem, poslední stadium je led. Jak ledovec klouže dolů z kopce drtí vše pod sebou. To se nazývá eroze. Horniny, které jsou odnášeny s ledem, nosí do údolí. Ledovce formují údolí do tvaru U, tvoří tzv. morény a zanechávají na své cestě bludné balvany.

17 Quiz Mount Everest 1.Mount Everest je největší horou na Zemi. 2.Mount Everest se nachází v pohoří Alpy. 3.Jako první dosáhl vrcholu Edmund Hillary a Tenzig Norgay v roce 1955. 4.Prvním člověkem, který vystoupil na Mount Everest bez použití kyslíkových lahví byl Reinhold Messner. 5.Nejmladšímu lezci bylo 13 let. ANO NE ANO

18 Výškové krajinné stupně Ledovec Horská tundra Horské louky Jehličnaté lesy Listnaté lesy Přiřaďte zvíře ke správnému výškovému stupni. Langur Levhart sněžný Koza šrouborohá Pišťucha Tygr Tahr himálajský Divoký osel Jak divoký Hmyz

19 Spojte pohoří s jeho nejvyšším vrcholem Pohoří Alpy Himaláje Andy Skalnaté hory Apeniny Vrchol Aconcagua Mont Blanc Mount Everest Corno Grande Mount Elbert

20 Znečištění hor Horské ekosystémy jsou velmi citlivé na vnější vlivy. Většina vlád se snaží chránit horskou přírodu. -Velký příliv turistů odpadky -Odlesňování místním obyvatelstvem eroze sesuvy půdy povodně -Jednou z nejznečištěnějších hor je i Mount Everest

21 Glaciální relikt Chladnomilný druh rostliny nebo zvířete, který po skončení ledové doby zůstal zachován v místech, která připomínají tundru Ostružiník moruška 6.

22 7. Jak domácí

23 TEST NA ZÁVĚR Co se stane, když budete šplhat do nejvyšších míst v horách? a.Teplota bude stoupat b.Uvidíte více zvířat c.Teplota klesne d.Lesy budou hustější e.Vzduch bude řidší

24 Jaké druhy zvířat s největší pravděpodobností uvidíte ve vrcholových částech hor? a.Medvědi b.Sovy c.Hmyz d.Nejsou tam žádná zvířata e.Opice

25 Jaké prostředí se nachází na úpatí hor? a.Horská tundra b.Horská louka c.Jehličnatý les d.Ledovec e.Listnatý les

26 Proč na většině horských vrcholků nejsou jezera? Většina hor nemá velká jezera na vrcholu, protože gravitace táhne vodu směrem dolů, přes potoky a řeky.

27 Zdroje Obr. 1.: LEAHY, Pat. Wikimedia commons: Carbon Glacier.jpg: [online]. 2005 [cit. 2012-02-10]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carbon_Glacier.jpg Licence: Creative commons Obr. 2.: MANSKE, Magnus. Wikimedia commons: Washington Highway 20 North Cascades.jpg: [online]. 2008 [cit. 2012-02-10]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Washington_Highway_20_North_Cas cades.jpg Licence: Public domain Obr. 3.: LORD, Konrad. Wikimedia commons: Glacial striation.JPG : [online]. 2009 [cit. 2012-02-10]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glacial_striation.JPG Licence: Creative commons Obr. 4.: YORIAN. Wikimedia commons: Fjord1.JPG: [online]. 2005 [cit. 2012- 02-10]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fjord1.JPG Licence: Creative commons Obr. 5.: BROWN, Gordon. Wikimedia commons: Erratic boulder - geograph.org.uk - 273855.jpg : [online]. 2006 [cit. 2012-02-10]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erratic_boulder_- _geograph.org.uk_-_273855.jpg Licence: Creative commons

28 Zdroje Obr. 6.: PILECKA, Ludmila. Wikimedia commons: Hjortron.jpg: [online]. 2009 [cit. 2012-02-10]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hjortron.jpg Licence: Public domain Obr. 7.: PONGRATZ. Wikimedia commons: Yak Yama.jpg: [online]. 1999 [cit. 2012-02-10]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yak_Yama.jpg Licence: Creative commons


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Království hor TEMA: Přírodní složky a oblasti Země."

Podobné prezentace


Reklamy Google