Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Pracovní list- literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Pracovní list- literatura."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Pracovní list- literatura Bohumil Hrabal (EUPŠČj8), Čj 9.r. Zpracoval: Mgr. Petra Pánková

2 Anotace: DUM je zaměřen na osobnost B. Hrabala a jeho dílo (filmové zpracování). DUM vytvořen: 1. 11. 2011

3 Bohumil Hrabal (1914-1997)

4 Život B. Hrabala Spisovatel Bohumil Hrabal, jeden z nejoriginálnějších a nejznámějších českých literátů, se svojí matce Marii Kiliánové narodil v Brně 28. března 1914 jako nemanželské dítě. Otčím Francin přijal dítě za své až po svatbě, kdy se stává správcem pivovaru nejprve v Polné a později v Nymburce. Sem za čas přichází i otčímův bratr - obuvník Josef Hrabal. Nekonečný vodopád příběhů živelného Pepina byl prvním velkým zdrojem inspirace a strýc se stává jednou z prvních velkých postav, která dal Hrabal světové literatuře. Studnicí námětů byl pro spisovatele každodenní život, jednání obyčejných postaviček okolo a v neposlední řadě i prostředí pražských hospod a bufetů. „Hrabal sem chodíval, snad odnepaměti. Je samozřejmé, že dokud byl mladší a měl řadu povinností, stavoval se jen občas. Posledních deset let chodíval jednou týdně, později dvakrát, ale v některých obdobích skoro každý den," vzpomínají štamgasti Pivnice U Zlatého tygra, kde se spisovatel setkal i s americkým prezidentem Billem Clintonem. Spisovatel strávil poslední dny svého života v nemocničním pokoji ortopedické kliniky v pátém patře nemocnice na Bulovce. Bohumil Hrabal zemřel 3. února 1997 při pádu z okna, ze kterého vypadl, když prý krmil ptáky na římse. Nepodařilo se zjistit, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo se jeden z nejznámějších českých spisovatelů rozhodl pro dobrovolný odchod ze světa. U starého nemocného muže by to nebylo nemožné.

5 Po maturitě na reálce, kterou s obtížemi dokončil, neboť několikrát propadl, studoval Hrabal na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, navštěvoval však rovněž přednášky z dějin literatury, umění a filosofie. Vinou uzavření vysokých škol v období okupace mohl svá studia dokončit až v roce 1946. Během války pracoval jako železniční dělník a výpravčí v Kostomlatech, což se odrazilo i v jeho literární tvorbě. Vystřídal i profese jako pojišťovací agent, obchodní cestující, od roku 1949 brigádník v kladenských ocelárnách a po těžkém úrazu pracoval v libeňských sběrných surovinách jako balič starého papíru. Později pracoval jako kulisák. V roce 1965 si manželé Hrabalovi koupili v Kersku u Nymburka chatu. Studium

6 Hrabalova inspirace „U mne to byl vždycky Franz Kafka a jeho Proces a Jaroslav Hašek a Švejk. Oslovili mne nejen svým dílem, ale i svým životem básníků. Nádherné zjevení je rovněž Vladimír Vysockij. Ze spisovatelů bych nechtěl zapomenout na F. M. Dostojevského. Ovšem knihou knih je pro mne Joyceův Odysseus. Toho čtu už čtyřicet let a teprve vloni se mi podařilo pochopit tuto knihu jako celek. Odysseus je taková moje učebnice. Moje bible! Když se však vrátím k nám, znovu opakuji: Kafka a Hašek. Svým dílem, i svým životem!“ B. Hrabal

7 Hrabalovy povídky, novely Perlička na dně (1963) Pábitelé (1964) Ostře sledované vlaky (1964) Taneční hodiny pro starší a pokročilé (1964) Obsluhoval jsem anglického krále (1971) Postřižiny (1976) Slavnosti sněženek (1978) Příliš hlučná samota (1980)

8 Pábení a pábitelé Pábitelé jsou osobití vypravěči zvláštním způsobem milující život, kteří se navenek zdají hrubí; v jejich vyprávění (která Hrabal nazýval pábení) jsou prvky poetismu i surrealismu; sám Hrabal byl svého druhu pábitel. Tito lidé milují život takový, jaký je. Mají podle Hrabala „perličku na dně“(krásnou duši). Jsou často užvanění (stýček Pepin), ale mají dobré srdce.

9 Chata Bohumila Hrabala v Kersku Spisovatel byl milovníkem koček

10 Hrabalovy citáty Buďte na lidi hodný, nebo vám nepřijdou na pohřeb. Život je věrnost třeskutým krásám, někdy i za cenu vlastního života. Vždycky všechno, co je nové, co je příliš nové, vyvolává nejdřív skandál a zmatek, a pak se to stane dokonce i konvencí. Pravej mužskej je vždycky drobet přivožralej, trošku je nastydlej a kapánek smrdí močůvkou. Účinná láska k bližnímu, to není kotrmelec se slečnou na kanapi, ale tomu, kdo zrovna potřebuje, hned pomoci. Kdysi jsem se domníval, že za rozbřesku jarních jiter ptáci vítají zpěvem příchod slunce a světa. Dneska vím, že těch několik jitřních minut křičí hrůzou ze světa.

11 Často navštěvoval hospodu U Zlatého tygra, kde se v roce 1994 setkal s Václavem Havlem a americkým prezidentem Billem Clintonem.

12 Jiří Menzel byl režisérem Hrabalových filmů

13 Postřižiny Režie Jiří Menzel

14 Postřižiny je rituální (resp. obřadné) ustřižení vlasů. Tento obřad lze v mnoha formách nalézt u mnoha kultur nejen v Evropě (Slované, Římané), ale i u kultur asijských (např. Číňané). O vzniku a původu tohoto rituálu existuje několik teorií, z nichž nejvýznamnější předpokládají, že se jedná o náhradu lidské oběti – tzn. nebyl obětován celý člověk, ale pouze jeho část. Druhá poměrně významná teorie předpokládá, že bohům byla věnována část člověka, aby jej přijali pod svoji ochranu a jakoby se s ním „seznámili“. Samotné provedení pak mohlo být pouze ustřižení jednoho či několika pramenů, zastřižení vlasů nebo sestřižení vlasů do nějaké podoby, popř. i vyholení celé lebky. Někdy se jednalo o hlavní prováděný obřad, často však byly postřižiny prováděny jako doplňkový obřad. U některých národů byl tento zvyk prováděn pouze jednou za život, u jiných se vyskytuje několikrát za život (např. přijetí jména i svatba).

15

16 Ostře sledované vlaky

17 Hlavní postavou je dvaadvacetiletý Miloš Hrma, děj se odehrává v únorových dnech roku 1945 v malé železniční stanici Kostomlaty. Miloš se tam vrací z psychiatrické léčebny, kam se dostal po pokusu o sebevraždu. Přichází právě ve chvíli, kdy je osazenstvo nádraží ještě vzrušeno aférou zcela neválečnou: výpravčí Hubička orazítkoval zadek telegrafistky Zdeničky všemi staničními razítky. Nádražím mezitím projíždějí vlaky, mezi nimiž jsou i "ostře sledované" transporty se zbraněmi, vojáky a municí, mající ještě zvrátit vývoj války ve prospěch Říše. Na jeden z těchto vlaků, jež jsou často terčem partyzánských útoků, vezmou Němci Miloše jako rukojmí. Když si ale velitel všimne jizev na jeho zápěstí, propustí ho. Na stanici se dostaví komise, aby vyšetřila skandál s razítky. Protože však Zdenička přiznává, že se nechala orazítkovat dobrovolně, obviní předseda komise, poněmčený Čech Zedníček, Hubičku alespoň z hanobení němčiny. Návštěva komise způsobí nepříjemnosti i přednostovi, vášnivému chovateli holubů, který je přistižen v uniformě znečištěné holubím trusem. Jeho vidina povýšení se tak rozplývá. Miloš Hubičkovy úspěchy u žen obdivuje, což ovšem jeho komplex, pro který se pokusil spáchat sebevraždu (zklamal ve chvíli, kdy chtěl dokázat milované Máše své mužství), jen prohlubuje. Podle rady psychiatra se pokouší získat starší zkušenou ženu, která by ho zaučila do tajů lásky a učinila z něj "muže". Požádá o to paní přednostovou, ovšem překvapená žena ho odmítá. Další noc má stanicí opět projet významný vojenský transport. Hubička se obrací na Miloše, aby mu pomohl vlak zlikvidovat. O půlnoci na stanici přichází tajemná mladá žena, Viktoria Freie, která přináší nálož na likvidaci "ostře sledovaného" vlaku. Viktoria se také stává Milošovou první milenkou. Do Kostomlat přijíždí vlak s uprchlíky z bombardovaných Drážďan a krátce po něm se objevuje i vojenský transport. Miloš zbavený svého problému najednou ztrácí zábrany a v sabotážní akci nasazuje vlastní život. Z posledního vagonu ho zahlédne německý voják, oba po sobě vystřelí a společně u tratě umírají.

18 Slavnosti sněženek

19

20 Hrob B. Hrabala

21 Kontrola pozornosti 1. Vysvětli, kdo je pábitel. Lidé s dobrým srdcem, vypravěči, kteří mají hodně fantazie. Milují život, navenek se zdají hrubí. 2. Který režisér zfilmoval nejvíce Hrabalových povídek nebo novel? Jiří Menzel. 3. Kam dojížděl B. Hrabal na svoji chatu? Do Kerska. 4. Která zvířata měl rád? Kočky (socha kočky i u náhrobku B. Hrabala). 5. Vyjmenuj alespoň 3 filmy, které byly natočeny podle knih spisovatele. Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále. 6. Kde se B. Hrabal narodil? V Brně. 7. V které pražské hospodě trávil čas? U Zlatého tygra.

22 Použitá literatura a zdroje: Životopis: http://www.blesk.cz/clanek/celebrity/45099/bohumil-hrabal-pad-z-okna- nahoda.html http://www.blesk.cz/clanek/celebrity/45099/bohumil-hrabal-pad-z-okna- nahoda.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Bohumil_Hrabal Ostře sledované vlaky: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1445 Dílo: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bohumil_Hrabal Obrázky: http://motyl.vzahrade.net/hrabal/samota/index.html http://images.swaton.sk/autogramy/sk_spisovatelia/hrabal_foto.jpg http://www.pwf.cz/obrazek/dokument1147/hrabal-final_360x225.jpg http://www.pozitivni-noviny.cz/IMAGES-1/B._Hrabal_-_akce_199.jpg http://i3.cn.cz/14/1075738373_hrabal-bohumil.jpg http://image.tn.nova.cz/media/images/750x750/Apr2009/492403.jpg?d41d

23 http://www.pozitivni-noviny.cz/IMAGES-1/B.Hrabal_krmi_kocky_4.jpg http://i.sme.sk/vydania/20110824/photo2/sm-0824-012-hrabal.rw.jpg http://www.jirijiru.com/books/havelbook/bohumilhrabalandbillclintonattheutygrapubprague1994.jpg http://czechcz.blob.core.windows.net/cache/%252fimage%252fitemid-89313%252fmw-800%252fmh-600%252fq-85%252f89313.jpg http://www.film-osobnosti.cz/wp-content/uploads/2010/10/postriziny4.jpg http://img.csfd.cz/photos/filmy/0/6665_1_ws.jpg http://gonet.cz/~tri65dnigalerie/porad/250/9/99747c0577c4a1579d00204ffea6b22c.jpg http://mm.denik.cz/40/20/postriziny20070627_denik-galerie.jpg http://pivni.info/foto/galery276/inspiration-postriziny-varna.jpg http://static.freemoviedb.com/imgs/movie_imgs/poster/4d01e00c5e73d621a30007ff/post%C5%99i%C5%BEiny.jpg http://london.czechcentres.cz/public/galleries/10/9333/postriziny-foto-color-3.jpg?04c6df5d36690806a14fa1ce9c3a6e5a http://www.kliculm.de/wp-content/N378883-308c5.jpg http://www.odhaleno.cz/images/soutezeni/20090924033429_Hrabal-Bohumil-Ostre-sledovane-vlaky-652411.jpg http://i.idnes.cz/06/081/gal/JUP14dd72_32ONA9B.jpg http://instinkt.tyden.cz/obrazek/4be41777e30b6/07-2-60-bijak-01-4be417eea7c84_400x296.jpg http://i.lidovky.cz/10/051/lngal/MEV32db72_N378906_a18c5.jpg http://www.filmarena.cz/obrazky/film_2530_2.jpg http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2010/06/slavnosti-snezenek.jpg http://mrakyvraky.wz.cz/slavn.jpeg http://image.tn.nova.cz/media/epg/65b68c5104143090929f1bc6aed53931.jpg http://img.fdb.cz/galerie/2/26574cdac68d33de57c2c3e303baac.jpg http://img152.imageshack.us/img152/8092/vplayer2008051117500550ba2.jpg http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2008040007 http://ecx.images-amazon.com/images/I/41BcGZG6UiL._SL500_.jpg http://static.panoramio.com/photos/original/10818105.jpg http://www.pivovary.info/images/clanky/hrob.jpg


Stáhnout ppt "Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Pracovní list- literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google