Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: 315 299 hustota zalidnění: 92.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: 315 299 hustota zalidnění: 92."— Transkript prezentace:

1 Karlovarský k kk kraj

2 Mapa,vlajka a znak

3 Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: 315 299 hustota zalidnění: 92 obyvatel/km² počet okresů: 3 nejvyšší bod: Klínovec (1 244 m)v Krušných horách

4 Poloha Karlovarský kraj leží na západě Čech,je to tedy nejzápadnější kraj České republiky. Na severovýchodě sousedí s Ústeckým krajem, na jihovýchodě s Plzeňským krajem, na jihozápadě s německou spolkovou zemí Bavorsko a na severozápadě s německou spolkovou zemí Sasko. Velikostí, počtem obcí i obyvatel patří mezi malé kraje Česka. Jeho rozloha zabírá 4,25 % území Česka. Karlovarský kraj je třetím nejmenším krajem po Praze a Libereckém kraji.

5 Přírodní podmínky 43,1 % tvoří lesy. geomorfologická oblast: Krušnohorská soustava provincie:České vysočina pohoří: Krušné hory,Smrčiny,Doupovské hory, Karlovarská vrchovina pánve:Chebská pánev, Sokolovská pánev západu Podnebí karlovarského kraje charakterizuje mírně teplá oblast a chladná oblast na hřebenech Krušných hor.

6 Vodstvo řeky: Ohře,Bystřice, Odrava,Rolava,Svatava,Teplá,Libocký potok vodní nádrže:Jesenice,Tatravice,Skalka Významné jsou zde hlavně minerální prameny.

7 Hospodářství a průmysl V Karlovarském kraji je významně zastoupeno lázeňství (hlavně Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Jáchymov) a těžba. významné stáčírny minerálních vod :Kyselka- Mattoni chemický průmysl:Sokolov a Vřesová sklářské podniky:značka Moser keramický průmysl:významná naleziště kvalitního kaolínu výroba hudebních nástrojů :Kraslice (dechové) a Luby (dřevěné strunné) energetický průmysl:dvě elektrárny v sokolovské oblasti (Vřesová, Tisová), několik vodních elektráren (Březová,Stanovice, Jesenice),větrná elektrárna na Božím Daru

8 Významné společnosti likérka Becherovka-Karlovy Vary sklárna Moser-Karlovy Vary Mattoni-Kyselka dřevěné nástroje Cremona (později Strunal)-Luby dechové nástroje Amati-Kraslice

9 Zemědělství Na území kraje je rozšířeno pěstování brambor, řepky olejky a obilnin– pšenice a ječmene, v menší míře pak i lnu a kukuřice. Živočišná výroba je zastoupena chovem mléčného i masného skotu,drůbeže a prasat. Z půd převažují hnědé půdy nížin a pahorkatin v nižších polohách a hnědé lesní půdy ve vyšších polohách kraje.

10 Doprava Karlových Varech je nejmenší mezinárodní letiště v ČR s pravidelnými lety do Ruska a charterovými lety do Turecka, Řecka a Egypta. V kraji je relativně hustá železniční síť,která je v některých částech propojena s Německem. Páteř železniční sítě regionu je tvořena dvojkolejnou tratí Chomutov - Cheb, vedoucí napříč celým územím. V kraji je poměrně hustá síť silnic I., II. a III. třídy. Vzhledem k poloze kraje mají silnice I. třídy nadregionální význam a jsou hlavními spoji do vnitrozemí i do Německa. Klíčovou komunikací pro kraj je rychlostní silnice R6, která po dokončení spojí kraj s Prahou.

11 Zámek Sokolov

12 Mariánské lázně

13 Karlovy Vary

14 Andělská hora

15 Bečov

16 Zajímavost závěrem V Bečovském zámku byl za 2.světové války ukryt relikviář sv.Maura. Jedná se o nejvýznamnější románskou klenotnickou památku uloženou na českém území.Tento relikviář je také druhou nejcennější památku v republice.


Stáhnout ppt "Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: 315 299 hustota zalidnění: 92."

Podobné prezentace


Reklamy Google