Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mobilní komunikace je jedním ze způsobů komunikace na dálku. Její éra byla odstartována v roce 1950, když došlo k vynálezu tzv. „pevné linky“ MOBILNÍ KOMUNIKACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mobilní komunikace je jedním ze způsobů komunikace na dálku. Její éra byla odstartována v roce 1950, když došlo k vynálezu tzv. „pevné linky“ MOBILNÍ KOMUNIKACE."— Transkript prezentace:

1 Mobilní komunikace je jedním ze způsobů komunikace na dálku. Její éra byla odstartována v roce 1950, když došlo k vynálezu tzv. „pevné linky“ MOBILNÍ KOMUNIKACE

2 PEVNÁ LINKA Pevná linka je telefonní linka, která je realizovaná v pevném médiu, což může být kovový nebo optický kabel. Obyčejně je levnější než mobilní linka a poskytuje vyšší kvalitu zvuku. Používá se i v případech, když je potřebné zvýšit bezpečnost komunikace, protože nemůže být odposlouchávaná bez fyzického přístupu k lince.

3 MOBILNÍ TELEFONY Většina lidí by se asi bez mobilního telefonu neobešla. Připadá nám samozřejmé, že po vytočení čísla se po pár vteřinách z telefonu ozve očekávané „Haló“. Už skoro 30 let používáme tento geniální vynález, který změnil dějiny komunikace. Bez objevu Alexandra Bella by asi šel vývoj mobilních telefonů klikatějšími cestami. Abychom byli přesní, tak princip telefonu objevil německý fyzik Johann Philipp Reis v roce 1861, ale z jeho přístroje na přenášení tónů elektromagnetickými vlnami se nedalo telefonovat. Mobilní telefony se začaly používat na začátku devadesátých let. Už i dnešní desetileté děti naštvaně vypínají svůj mobil před vstupem do třídy.

4 Telefon je kupodivu jednou z těch nejjednodušších technických věcí v dnešní domácnosti. Základní telefon je složen celkem ze tří věcí: Vidlicový spínač- na tomto spínači leží sluchátko, když se sluchátko zvedne, spínač se uvolní a spojí vás s telefonní sítí. Reproduktor- je umístěný ve vrchní části sluchátka, pomocí něj slyšíme osobu na druhé straně drátu. A poslední mikrofon. Zcela základní telefon neměl ani vytáčení, ani zvonek a nebylo možné zjistit, že vám někdo volá.

5 TELEFONY A MY V dnešní době mají mobilní telefony téměř všichni – od dětí až po starší lidi. Rozdíl je v jeho využívání. Děti na něm nejčastěji hrají hry, větší děti je využívají už i na internet, psaní zpráv, volání a starší lidé je používají jen pro volání, protože psaní sms je pro ně složité. Když se podíváte v této době na sedmileté dítě, tak vám ukáže multifunkční dotykový mobil, ale kdybyste se zeptali na tu samou otázku dítěte před pěti lety, řekne vám, že mobil ještě nemá a pomalu neví ani k čemu se vlastně používá. Tady jde vidět jak jde mobilní komunikace rychle kupředu.

6 JEDNY Z PRVNÍCH MOBILNÍCH TELEFONŮ Alcatel, Nokia a Samsung Mezi první značky patří také Motorola

7 NOVĚJŠÍ TYPY MOBILNÍCH TELEFONŮ První mobily byly tlačítkové. Nyní se však začínají rozmáhat mobily s dotykovým displejem. Spousty lidí jsou stále zastánci tlačítkových mobilů, avšak pokrok se nedá zastavit a podle průzkumů dojde brzy k úplnému zastavení výroby tlačítkových mobilů.

8 FUNKCE MOBILNÍCH TELEFONŮ Mobilní telefony se využívají ke slovní komunikaci na dálku. Nevýhodou toho však je, že byť slyšíme druhou stranu, nevíme přesně, co prožívá. Existuje spousta mobilních aplikací (pro nové typy mobilních telefonů), pomocí kterých se dají sdílet další informace, než které můžeme říci během hovoru či přečíst v SMS nebo MMS zprávě.

9 VYUŽITÍ - PRŮZKUM Udělali jsme malý průzkum. Zeptali jsme se 22 spolužáků, jestli častěji volají či píší SMS zprávy. Výsledkem je, že 81% dotázaných odpovědělo, že raději píší SMS zprávy. Zbylých 19% raději volá.

10 MOBILY NEZACHYTÍ VŠE Mobily jsou dobrý vynález, ale nikdy se přes ně nedokáže přesně vyjádřit či popsat prožívání, zážitky, radosti či starosti. Pomocí komunikace na blízko (tváří v tvář) podle haptiky, posturiky, kineziky a dalších získáme s druhou stranou bližší kontakt a komunikuje se nám lépe.

11

12 Petr Smolka Pavlína Trchalíková Dominika Šmiřáková Soňa Frnková

13 Děkujeme za pozornost. Zdroje : www.cs.wikipedia.cz, publikace na internetu


Stáhnout ppt "Mobilní komunikace je jedním ze způsobů komunikace na dálku. Její éra byla odstartována v roce 1950, když došlo k vynálezu tzv. „pevné linky“ MOBILNÍ KOMUNIKACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google