Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Videokamery Horák Miloslav TV-TIV 3. ročník. Blokové schéma videokamery Mikrofon zesilovač matice kódování hledáček Zpracování signálu synchronizátor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Videokamery Horák Miloslav TV-TIV 3. ročník. Blokové schéma videokamery Mikrofon zesilovač matice kódování hledáček Zpracování signálu synchronizátor."— Transkript prezentace:

1 Videokamery Horák Miloslav TV-TIV 3. ročník

2 Blokové schéma videokamery Mikrofon zesilovač matice kódování hledáček Zpracování signálu synchronizátor Řídící obvod Pomocné obvody napájení Ovládání objektivu objektiv CCD výstup audio výstup video

3 Rozdělení videokamer Podle způsobu ukládání záznamu: analogové digitální Podle počtu CCD prvků: jednočipové trojčipové

4 Analogový záznam (VHS, S-VHS, VHS-C, S-VHS-C, VIDEO 8, Hi 8,) je způsob, Při kterém se analogový časový průběh vstupního signálu mění lineárně na dráhový průběh remanentní magnetizace nosiče. Nejpoužívanější metody analogového záznamu obrazu jsou: 1/ přímý záznam - D 2/ záznam s frekvenční modulací – FM 3/ záznam s modulací šířky impulsu - PDM

5 Systém VHS využívá pro záznam pásek široký 12,65mm, na nějž je v obraz zaznamenáván v šikmých stopách. Pro zvuk je vymezena podélná stopa šíře 1mm na kraji pásku. Systém Hi 8, Video 8 pracuje s páskem širokým 8mm a záznam obrazu i zvuku je v šikmé stopě. Analogový záznam (VHS, S-VHS, VHS-C, S-VHS-C, VIDEO 8, Hi 8,)

6 Digitální záznam je způsob, který využívá impulsně kódovou modulaci, při které se vstupní signál kvantuje v čase a potom se přemění na diskrétní signál. K nejrozšířenějším způsobům patří: 1/ záznam s návratem magnetizace k nule – RZ 2/ záznam bez návratu magnetizace k nule se změnou na 1 - NRZ 1

7 U digitálního záznamu se využívá šikmé stopy, která je rozdělena do čtyř sekvencí: 1. – Nese informace o stopě. Této části se využívá pro následný střih, či přepis. 2. – Audio informace. 3. – Video informace. 4. – Nese informace o nastavení videokamery. Digitální záznam

8 Jednočipové kamery Ve videokamerách se snímaný obraz zobrazuje na CCD prvek, který mění světelné záření na elektrický signál. Aby čip poskytl trojici barevných složek, je překryt proužkovým(CYK) či mozaikovým(CMYK) filtrem. Filtry propouštějí na pixely jen světlo určité barvy. Frekvenční filtrací se pak získává výsledný jasový a barevný signál.

9 Trojčipové kamery Trojčipové kamery, až na výjimky profesionální, mají pro každou složku RGB jeden CCD snímač na který je rozkladovým zrcadlem propouštěna jen jedna barva. Díky tomu nedochází k barevnému posuvu a odbarvování záběru, jež způsobuje filtr u jednočipových kamer.

10 Stabilizace obrazu Elektronická Pro záznam obrazu není využit celý CCD snímač a jeho krajní polohy jsou využity pro zachycení vertikálního i horizontálního chvění. Aby nedocházelo ke ztrátě ostrosti a kvality obrazu, jsou kamery vybavovány snímači s více než půlmiliónem aktivních pixelů. Snímač je ovládán párem gyroskopických čidel. Optická Je konstrukčně náročnější a zvyšuje tak i cenu přístroje, neboť eliminace třesu obrazu je prováděna přestavováním dvojice optických hranolů v objektivu, tato korekce však dosahuje lepších výsledků výsledného obrazu. Natáčení hranolů zajišťují servomotory řízené mikroprocesorem.

11 Zoom Důležitou informací při výběru kamery je optický zoom. Při něm je obraz přibližován změnou vzdáleností čoček, přiblížený obraz je věrnou kopií. Optický zoom je schopen až dvacetinásobného přiblížení, některé modely o pár jednotek víc. Kde končí možnosti optického zoomu, pokračuje kamera přiblížením pomocí digitálního zoomu. Principem je interpolace obrazových bodů sejmutých na CCD prvek. Při zvětšení více než 30-krát je však již velmi hrubozrnné a není příliš využitelné.

12 Hledáček Průhledový Černobílý Aktivní zobrazovače Vestavěný LCD monitor Optickým průhledem, kameraman sleduje přes optiku jako u fotoaparátu. Používá se již jen u viewcamů, kde sledujeme akci na LCD monitoru. Černobílý hledáček je miniaturní vakuová monochromatická obrazovka v plastovém obalu za optikou okuláru. Základem aktivních zobrazovačů je matice vodičů, napařených na skleněných deskách. Meziprostor je vyplněn polarizační kapalinou. Aktivní zobrazovače sice poskytují barevný obraz, ale jejich rozlišení je menší než u černobílých hledáčků, rovněž zrnitost obrazu je větší. Jsou to výklopné panely které můžeme používat místo hledáčku( zvláště používáme-li filtr), nebo jím sledovat i bezprostředně po natočení záznam.

13 Ostření manuální automatické (autofokus) + Šetří kameramanovi práci - autofokus se zaměřuje často na nejbližší předmět(dnes se již daří tuto chybu eliminovat). + je možnost zaostřit přesně na předmět, který chceme mít ostrý - Náročné pro kameramana, který stále musí sledovat, zda má ostrý obraz V minulosti se užívalo ostření posuvem předního členu. Od toho se již upustilo, dnešní kamery jsou vybaveny optikou, v níž jsou přestavovány střední členy. To usnadnilo práci autofokusu, velmi to však znesnadnilo manuální ostření. Proto to řada amatérských kamer již neumožňuje. U skupiny přístrojů, které tuto možnost mají ovládáme servomotory, nikoliv přímo optický člen.

14 Mikrofon Každá záznamová kamera je standardně vybavena mikrofonem. Starý druh mikrofonu s kulovou, nebo srdcovou charakteristikou v současnosti nahrazují mikrofony s proměnnou směrovou charakteristikou. Ty umožňují například funkci audio zoom. Ke kameře je možno přes konektor připojit i externí mikrofon. Při zapojení tohoto mikrofonu se automaticky odpojí interní mikrofon.

15 Srovnání A x D videokamer Výhody analogových videokamer: nižší pořizovací cena možnost přehrávání systému VHS přímo na videorekordéru nižší cena kazet Výhody digitálních videokamer: obraz i zvuk v profesionální kvalitě kopie je stejně kvalitní jako originál snadné vyhledávání pasáží a tím úspora času při střihu možnost pořizovat ozvučené fotky

16 Při tvorbě prezentace jsem čerpal z knihy: Videotechnika II. vydání; Petr Zapletal; Rubico Olomouc; leden 1997


Stáhnout ppt "Videokamery Horák Miloslav TV-TIV 3. ročník. Blokové schéma videokamery Mikrofon zesilovač matice kódování hledáček Zpracování signálu synchronizátor."

Podobné prezentace


Reklamy Google