Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální videokamery

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální videokamery"— Transkript prezentace:

1 Digitální videokamery
Historie, využití, kvalita,……

2 Obecně elektronické zařízení, sloužící k zachycení pohyblivého obrazu a synchronního zvuku Rozdělují se na skupiny podle toho, jakým principem se zpracovává materiál nebo podle značky

3 Rozdělení: Analogový záznam Digitální záznam
Řádkování – (VHS = 250 řádků) Soustavy jedniček a nul Digitální záznam

4 Historie digitálních videokamer
Začátek u digitálních fotoaparátů ,,VTR„ - zachycoval dění a převáděl do el.impulzů (na magnetickou pásku) využití u NASA k zmapování povrchu měsíce (1960) vývoj byl podpořen vládami, protože je používaly ke špionáži (satelit)

5 Pokračování vývoje 1982 – betacam systém (Sony)
Od té doby mnoho pokroků významných i nevýznamných Dnes – dokonce „souboje značek“

6 Výhody digitálních kamer
Jsou menší, lehčí, mají jednodušší ovládání a záznam má lepší kvalitu. Digitální natáčení, ať už na videokazety, DVD nebo pevný disk, je zárukou, že i po mnohonásobném přehrání záznam neztratí vysokou kvalitu.

7 CCD CCD je elektronická součástka používaná pro snímání obrazové informace Uplatnění má ve videokamerách, digitálních fotoaparátech, faxech,... Zkratka CCD pochází z anglického Charge-Coupled Device, což v překladu znamená zařízení s vázanými náboji

8 Zoom (přiblížení) možnost přiblížit vzdálené objekty
optický a digitální Optický zoom - mechanickým pohybem čočky Digitální zoom - výraznému zhoršení kvality záznamu Děje se tak dvěma způsoby – opticky a digitálně. Optický zoom přibližuje obraz mechanickým pohybem čočky v objektivu, nedochází tedy ke snížení kvality Digitální zoom (může být až 400x) při použití digitálního přiblížení dochází k výraznému zhoršení kvality výsledného záznamu.

9 Stabilizátor obrazu elektronický, někdy také optický
elektronické stabilizátory - výrazná ztráta kvality obrazu Nedokážete-li udržet kameru v ruce v klidu, může vzniknou rozmazaný nebo roztřesený a nekvalitní záznam. Skoro všechny kamery jsou proto vybaveny tzv. stabilizátorem obrazu, nejčastěji elektronickým, někdy také optickým. Jednoduché elektronické stabilizátory obrazu mohou vést k výrazné ztrátě kvality obrazu, jsou proto vhodné spíše k použití se stativem.

10 LCD displej Většina kamer je vybavena jednoduchou LCD vyklápěcí obrazovkou Velikost displeje mezi 2,5 a 4 palci úhlopříčně není tedy nutné k zaměření obrazu používat hledáček. Velikost displeje je typicky v rozmezí mezi 2,5 a 4 palci úhlopříčně, u dražších modelů se vyskytují i displeje větší. Pokud používáte LCD displej místo hledáčku, bude to mít podstatný vliv na vyšší spotřebu energie a tím pádem kratší délku natáčení.

11 Porovnání druhů videokamer
Cena (Kč) Kvalita záznamu ZOOM Praktičnost Panasonic 10990 slušná výborný Sony 9290 špatná dobrý Toshiba 5990 dobrá nic moc Cannon 9990 slušný Samsung výborná

12 Digitální fotografie Funkce záznamu fotografií také může být velmi užitečná, přestože kvalita fotografií z digitální kamery většinou nepředčí běžný digitální fotoaparát.

13 Příslušenství Kazety a disky Software pro úpravu videa Stativ
Obal na kameru Širokoúhlý objektiv Kazety a disky Cena a časová náročnost záznamu se liší v závislosti na typu záznamového média. Obecně se dá říci, že kazety jsou finančně výhodnější než disky a nejnákladnější je záznam na paměťové karty. Software pro úpravu videa Většinu digitálních videokamer lze propojit s počítačem a záznam dále zpracovávat. Pomocí vhodného softwaru tak mohou vznikat téměř profesionální snímky, k záznamu můžete přidat hudbu nebo různé efekty. Základní software většinou nabízí již výrobce digitální kamery, pokročilejší programy s rozvinutými funkcemi lze dokoupit Stativ Stativ je spolehlivým řešením pro stabilizaci obrazu. Stativy jsou lehké, jednoduché k použití a garantují, že výsledný obraz nebude roztřesený. Obal na kameru Je vhodný nejen pro přenášení a uložení příslušenství, ale váš přístroj spolehlivě ochrání. Širokoúhlý objektiv Použití jiného objektivu vám dá možnost nastavit jiný zorný úhel a šanci vytvořit zajímavé efekty.

14 Z těchto barevných bodů (pixelů)je pak složen výsledný obraz.

15 Světelné rozdělení Světelný paprsek musí být po průchodu objektivem rozdělen na základní barevné složky. Elektronika kamery pak změří jasové hodnoty každé z nich a vypočítá výslednou barvu pixelu.


Stáhnout ppt "Digitální videokamery"

Podobné prezentace


Reklamy Google