Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Město Chomutov. Historie města Počátky Chomutova sahají do 10. nebo 11. století, ale první historické zmínky jsou dochovány z roku 1252, kdy Bedřich Načeradec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Město Chomutov. Historie města Počátky Chomutova sahají do 10. nebo 11. století, ale první historické zmínky jsou dochovány z roku 1252, kdy Bedřich Načeradec."— Transkript prezentace:

1 Město Chomutov

2 Historie města Počátky Chomutova sahají do 10. nebo 11. století, ale první historické zmínky jsou dochovány z roku 1252, kdy Bedřich Načeradec z Chomutova daroval město řádu německých rytířů. Roku 1605 se stává Chomutov královským městem. Poloha města Město Chomutov se rozkládá při severozápadní hranici Čech se Saskem na úpatí Krušných hor. Jeho poloha na křižovatce silnic Praha – Chomutov – Chemnitz a Liberec – Karlovy Vary a na železničním uzlu tras do Chebu, Ústí nad Labem, Žatce a Prahy je dobrým předpokladem k rozvoji příhraničních podnikatelských aktivit. Problematika města Po celá desetiletí byl Chomutov tradičně především průmyslovým městem, poskytujícím práci a bydlení zaměstnancům závodů těžkého průmyslu, energetiky, hutnictví a hnědouhelné těžby. S masivní přeměnou hospodářské struktury celé republiky dochází u těchto odvětví k útlumu a z toho vyplývá problém vysoké místní nezaměstnanosti, která je jednou z nejvyšších v ČR. Je dána také velkou koncentrací obyvatelstva s dělnickými profesemi související s předchozím zaměřením regionu na těžký průmysl.Z výše uvedených důvodů město Chomutov klade velký důraz na podporu rozvoje středního a nově i vysokého školství ve městě.

3 Chomutov – centrum rekreace Chomutov je region zajímavých kontrastů. Průmyslové oblasti nečekaně střídají místa dávného osídlení s řadou památek a poté přecházejí do hor i téměř nedotčené přírody. Oblast Chomutova je atraktivní svou proměnlivostí a rozmanitostí, kde si každý návštěvník najde svou prioritu. Kamencové jezero Důležitou rekreační oblastí města je Kamencové jezero, jež vzniklo zatopením dolu Kryštof na těžbu kamenečných břidlic a je jediným kamencovým jezerem na světě. Složení vody vylučuje jakýkoliv organický život kromě prvoků, ale jeho pramen svou kvalitou a účinky je hodnocen stejně jako minerální rašelinové lázně, kterými se léčí ve Františkových lázních. Podkrušnohorský zoopark V těsné blízkosti Kamencového jezera v unikátně členěném přírodním prostředí na ploše téměř 120ha se rozkládá největší zoopark v Čechách, ve kterém je chováno na 600 zvířat ve 130 druzích. Součástí Podkrušnohorského zooparku je mimo zvířat také rostlinná rarita : skupina chráněných památných stromů „Kaštanka“, nejseverněji položený sad rodící jedlé kaštany.

4 Bezručovo údolí Nejdelší a nejhlubší údolí ¨Krušných hor, které na základě svých přírodních hodnot bylo v roce 2002 vyhlášeno Přírodním parkem Bezručovo údolí. Součást parku tvoří prostředí svahů údolí a údolní niva řeky Chomutovky. Lyžařský areál Klínovec Nejvyšší horou Krušných hor je Klínovec (1244 m n.m.), který je největším lyžařským střediskem v Krušných horách. Lyžařský areál je velmi dobře situován, proto zde najdou vyžití jak začátečníci, tak i zdatní lyžaři sjezdaři. Na své si však přijdou i vyznavači dlouhých lyžařských výletů na běžkách po vrcholovém plató Krušných hor. Nechranická přehrada Přehradní nádrž na řece Ohři s nejdelší sypanou hrází v ČR – 3268 m, je zásobárnou vody pro Chomutovsko a Mostecko. Umožňuje řadu sportovních využití od rybaření, koupání, přes windsurfing až po vodní lyžování.

5 Chomutov – průmyslová výroba Výrobní zóna města Chomutova se nachází svou hlavní částí na jižním okraji města a skládá se převážně ze stávajících areálů průmyslové výroby, jako jsou např. areály Válcoven Trub Chomutov či Železárny Chomutov. Mezi nimi jsou územním plánem navrženy jednotlivé lokality ekonomické základny. V západní části města se nachází další 2 větší lokality určené jako smíšené území výroby a služeb, jednou z nich je průmyslová zóna „ Nové Spořice“. Velký průmyslový areál bývalých Válcoven trub Chomutov a areál Železáren Chomutov nemůže v současnosti ani v dohledné době město pro své záměry rozvoje podnikatelských aktivit využít, neboť tyto areály nejsou ve vlastnictví města ani částečně. Areály jsou ekologicky zatíženy. Tyto areály je třeba zregenerovat, ale město Chomutov nemá prostředky na výkup těchto pozemků a následnou regeneraci.

6 Název organizaceDruh činnostiPočet zaměstnanců PRVNÍ ELEKTRO s.r.o. Chomutov Výroba elektro rozvaděčů82 BUSCH HELMETS s.r.o. Chomutov Výroba výrobků z plastu50 HS UMFORMTECHNIK s.r.o. Chomutov Výroba karosérií mot. Vozidel, přívěsy, návěsy 52 Magna Seating Systems s.r.o., Chomutov Šití autopotahů335 Parker Hannifin Industrial s.r.o.Chomutov Výroba pryžových výrobků, strojírenství, výrobky pro hydraulické systémy 300 Průmyslová zóna Severní pole Název organizaceDruh činnostiPočet zaměstnanců Sandvik Chomutov Precision tubes s.r.o. Výroba trubek z antikorové oceli 360 NOEL – PLUS s.r.o, Chomutov Strojírenská výroba, opravy motorů 200 Novak CV a.s.Výroba nábytku100 – 200 PRECIOSA a.s. Jablonec nad Nisou, OZ Jirkov Výroba skleněné bižutérie a křišťálových svítidel 455 Burkhart-elektronik s.r.o., Chomutov Výroba slaboproudých výrobků 100 - 200 Mezi již stabilní průmyslové podniky většího významu v Chomutově a Jirkově patří :

7 Průmyslová zóna Chomutov - Nové Spořice Koordinační situace

8

9

10

11

12

13

14 Město Chomutov Odbor rozvoje a investic města Zborovská 4602 430 28 Chomutov


Stáhnout ppt "Město Chomutov. Historie města Počátky Chomutova sahají do 10. nebo 11. století, ale první historické zmínky jsou dochovány z roku 1252, kdy Bedřich Načeradec."

Podobné prezentace


Reklamy Google