Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava."— Transkript prezentace:

1 Plzeňský kraj

2 Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.

3 Přírodní podmínky

4 Většinu území kraje zabírá Plzeňská pahorkatina, hranici s Německem tvoří pohoří Český les a Šumava. Střed kraje leží v Plzeňské kotlině, ve které soutokem čtyř řek – Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy – vzniká řeka Berounka. Na Šumavě se nacházejí ledovcová jezera – Černé, Čertovo, Plešné, Prášilské a Laka. Chráněné oblasti: NP Šumava, CHKO Český les

5 Obyvatelstvo

6 Krajským městem je Plzeň. Další známá města jsou Domažlice, Klatovy, Rokycany, Sušice a Tachov.

7 Hospodářství V okolí Plzně se nacházejí ložiska kaolínu, který je základem keramického průmyslu (např. Horní Bříza). Nejvýznamnějším oborem je těžké strojírenství, např. podnik Škoda Holding v Plzni. Známá je výroba piva Plzeňský Prazdroj a Gambrinus v Plzni a lihovin STOCK v Plzni-Božkově. V Plzni má své závody výrobce elektrotechniky Panasonic, ve Stříbře pak Siemens AT.

8 Zajímavosti Pohoří Šumava a Český les. Přehradní nádrž Hracholusky, vodáky oblíbené řeky Berounka a Otava. Zámek Zelená hora, hrady Švihov, Kašperk a Velhartice, zříceniny hradů Přimda, Rabí, Radyně a Buben. Město Domažlice a jeho Chodské slavnosti.

9 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí Plzeňského kraje

10 Hrad Bouzov Hrad Švihov Hrad Rabí

11 Hrad Sovinec Hrad Kost

12 Hrad Loket Hrad Bezděz Hrad Radyně

13 Zřícenina hradu Buben Zřícenina hradu Virbl Zřícenina hradu Tympán

14 Hrad Karlštejn Hrad Kašperk Hrad Kámen

15 Zřícenina hradu Přimda Zřícenina hradu Potštejn Zřícenina hradu Lichnice

16 Hrad Loket Hrad Krakovec Hrad Velhartice

17 Zámek Zelená Hora Zámek Hrubá Skála Zámek Buchlovice

18 Tachov Domažlice Sušice Nápověda: Je to centrum Chodska

19 Karlovy Vary Stříbro Plzeň

20 Čertovo jezero Černé jezero Plešné jezero Nápověda: Je to největší a nejhlubší jezero u nás

21 Konec prezentace!

22 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!


Stáhnout ppt "Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava."

Podobné prezentace


Reklamy Google