Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika Soubory a složky http://www.alfacomp.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika Soubory a složky http://www.alfacomp.cz."— Transkript prezentace:

1 Informatika Soubory a složky

2 Jaký je rozdíl mezi souborem a složkou (adresářem)?
Soubor je skupina navzájem souvisejících informací uložených pod stejným názvem například na harddisku. Název souboru má na konci příponu oddělenou tečkou! Příklad: dopis.doc; obrázek.gif. Složka (adresář) slouží k přehlednému třídění souborů do různých skupin. V názvu složky není přípona! Uvnitř složky nesmějí být na stejné úrovni dva soubory nebo složky se stejným názvem i příponou.

3 Kam se ukládají soubory a složky?
Všechny soubory a složky jsou uložené na harddisku nebo jiném zařízení na ukládání dat (DVD, paměťová karta, USB flash disk). složky Obrázek:

4 Dělení souborů 1. Programy a spustitelné soubory – slouží pro zpracování datových souborů. Například Word, Skype, Internet Explorer, Windows Media Player. 2. Datové soubory (data) – patří sem textové soubory, obrázky, zvuky (audio) a filmy (video).

5 Přípony souborů Podle přípony počítač pozná, ve kterém programu má daný soubor otevřít. Například soubory dopis.doc otevře ve Wordu a tabulka.xls v Excelu. Programy a spustitelné soubory: exe, bat, vbs Textové soubory: txt, doc, xls, ppt, pdf, html Obrázky: png, jpg, gif, bmp Zvuky (audio): mp3, wav, ogg, wma Filmy (video): avi, mov, wmv, mpeg, flv

6 Hlavní složky v počítači
Windows – zde je uložen operační systém a programy zajišťující chod počítače a připojených zařízení. Zde raději nic nemazat! Program Files – obsahuje uživatelem instalované programy, např. Skype, Word, hry a podobně. Documents and Settings (nebo Users) – zde se ukládají soubory a složky, které vytvořili uživatelé počítače. Jsou v ní uložená také nastavení vzhledu pracovní plochy a nastavení některých programů.

7 Hlavní složky v počítači
hard disk disketová mechanika CD, DVD mechanika

8 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Informatika Soubory a složky http://www.alfacomp.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google