Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hmyz domácí Karolína Černá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hmyz domácí Karolína Černá."— Transkript prezentace:

1 Hmyz domácí Karolína Černá

2 štěnice oválné žlutohnědé tělo. (velikosti do 5 mm).
Tykadla čtyři články. nemají křídla. Živí se krví. sají na psech, kočkách a ptácích v klecích. Žijí 1 až 1,5 roku. Dokážou hladovět několik měsíců. Čím člověku škodí : leze do oblečení , kouše, hodně ji lidé mají v nábytku.

3 komár Dvoukřídlý hmyz. Samičky většiny z asi 3000 druhů sají krev.
přenáší nebezpečné nemoci. Měří přes 16 mm. váží obvykle jen 2 až 2,5 mg. škodí : komáři sají krev. Máme na těle štípance.

4 MOUCHA 1 pár blanitých křídel,kyvadélko. délka 6-12 mm
hrudník šedivý, čtyři podélné tmavé čáry na zádech. Samice větší než samci, větší prostor mezi červenýma složenýma očima. Škodí :sedají na jídlo, výkaly přenášejí nemoci.

5 MOUCHA

6 PAVOUK Tělo: hlavohrudník a zadeček. osm kráčivých končetin.
velikost:délka těla od klepítek k zadečku je 0,5 mm do 90 mm. Klepítka: dvoučlánková a ústí do nich vývod jedové žlázy. Škodí: Pavouci dělají pavučiny. Někteří pavouci jsou jedovatí.

7 MRAVENEC Drobný blanokřídlý hmyz.
Velikost: od několika milimetrů po několik centimetrů. Tělo:oddělené části - hlava, hruď a zadeček. Tělo:pokryto chloupky. Proč nechceme mravence doma ? Mravenci lezou na jídlo. Také některé mravenci štípou.

8 MOL Neškodní motýlci. Měří od 16-20mm.
Samičky kladou 300 vajíček, ze kterých se do týdne líhnou housenky. Vývoj těchto housenek v motýla je dlouhý. Mol nám leze do oblečení. Nejčastěji se s nimi setkáme v jídle ( např. mouka ,strouhanka .)

9 ROZTOČ Dosahují velikosti od 0,1 do 20 mm.
Musí mít osm nohou.Jsou druhy,který má dva páry nohou. Roztoči prodělávají nepřímý vývoj. Z vajíček se líhne larva. nemá vzdušnice a průduchy dýchá celým povrchem těla. Živí se zbytky kůže. Škodí : Roztoč přenáší alergii.

10 Ochrana, obrana škůdci, hlavně v létě
Mouchy sedají na jídlo, výkaly přenášejí nemoci. Někteří pavouci jsou jedovatí a vytvářejí pavučiny. Komáři sají krev. Štěnice koušou.Rychle se množí. Mol žere oblečení. Roztoč přenáší alergie.

11 Kde se vyskytují Štěnice se vyskytují v postelích,oblečení a v sedačkách. Komár se vyskytuje kdekoliv v bytě. Moucha si vyskytuje na jídle,výkalech a v domácnosti. Pavouci se vyskytují v přírodě a v domácnosti. Mravenci se vyskytují v lese i na zahradě. Moly se vyskytují v baleném jídle a v oblečení. Roztoči se vyskytují v madracích.

12 otázky 1.Jakou mají barvu těla štěnice? 2.Co to je mol?
3.Čím nám pavouci škodí?

13 zápis V čem nám může škodit, co nám vadí, proč nám vadí
Jaké druhy hmyzu nám vadí Moucha (přenos nemocí), moli (ničí oblečení, jídlo),

14 KONEC


Stáhnout ppt "Hmyz domácí Karolína Černá."

Podobné prezentace


Reklamy Google