Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Název gotika. Gotický sloh se odlišoval od všech ostatních slohů, které vycházely ze starořeckého a starořímského stavitelství, považovaných za vrchol dokonalosti. Proto dostala gotika hanlivé pojmenování. Název připomíná Góty – barbarské kmeny, které napadly a zpustošily Řím.

3 Znaky gotického slohu. Nejvýraznějším znakem – lomený oblouk.
Lomený oblouk – nad okny, nad dveřmi, v klenbách. Linie směřující vzhůru – připomínají ruce sepjaté k motlitbě, mířící k nebi, k bohu. Známý stavitel gotického slohu : Petr Parléř ( chrám sv. Víta na Pražském hradě – východní část )

4 Lomený oblouk

5 Bazilika sv. Prokopa v Třebíči

6 Katedrála Notre - Dame v Paříži

7 Gotická katedrála v Amiens ( Francie )

8 Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

9 Katedrála sv. Víta Pražský hrad

10 Gotická kašna v Kutné hoře.
Významná technická památka z období gotiky.

11 Gotické malířství a sochařství.
Gotické obrazy a sochy zachycují hlavně výjevy náboženského obsahu. Gotické madony – sošky Panny Marie s Ježíškem na ruce. Vrcholem českého gotického malířství – malby mistra Theodorika (kaple na Karlštejně ). Mnoho gotických obrazů také v biblích a zpěvnících ( kancionálech ). Na těchto obrazech i výjevy ze světského života.

12 Ukázka gotického malířství.

13 Gotický nábytek a vybavení domů.
Nábytek – stoly, stolice, lavice, postele,truhly – byl jednoduchý. Truhly sloužily k ukládání šatstva a prádla i jako sedací nábytek. Od názvu truhla – řemeslník truhlář. Kachlová kamna – sloužila k vytápění. Vařilo se na otevřeném ohništi v černé kuchyni ( dým z otevřeného ohně ), peklo se v peci.

14 Otázky a úkoly. Vyjmenuj znaky gotiky – co je správně ?
lomený oblouk, kruhový půdorys, štíhlé tvary, vysoká klenba Kdo je madona ? a) stará žena b) matka s děťátkem c) mladičká dívka Kdo vyzdobil kapli na hradu Karlštejně ? Jmenuj známého stavitele gotického slohu.

15 Správné odpovědi – vyznačeny červeně.
Vyjmenuj znaky gotiky – co je správně ? lomený oblouk, kruhový půdorys,štíhlé tvary, vysoká klenba Kdo je madona ? a) stará žena b) matka s děťátkem c) mladičká dívka Kdo vyzdobil kapli na hradu Karlštejně ? Mistr Theodorik Jmenuj známého stavitele gotického slohu. Petr Parléř

16 Odkazy, prameny. MŰLLER,Oldřich.Dějepis pro 2.stupeň základní školy praktické.1.díl.1.vydání.Praha : Nakladatelství PARTA,s.r.o.,2008.ISBN 978–80–7320–112– 8. File:Gentile da Fabriano 002.jpg. ROZHKOV, Dmitry. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Kutná Hora - Kamenná kašna.jpg. PRAZAK. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Saint Vitus Cathedral in Prague, Czech Republic.jpg. WARD, Eric. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:KUTNA HORA (js) 7.jpg. STRZELECKI, Jerzy. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Amiens cathedral 001.JPG. MATTANA. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Bazilika svatého Prokopa v Třebíči - interiér.jpg. SZALA, Marcin Szala). [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Okno katedraly Strasburg.JPG. TOTOSAN. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Paris.notre.dame.750pix.jpg. PINGSTONE, Adrian. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons

17 jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 7. ročník pořadové číslo DUM  15 datum   název DUM  Gotický sloh. metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.


Stáhnout ppt "Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google