Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaké bude téma dnešní hodiny?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaké bude téma dnešní hodiny?"— Transkript prezentace:

1 Jaké bude téma dnešní hodiny?
Použij první písmena měst, jež najdeš podle následujících souřadnic, a odhal téma dnešní hodiny. 55°56´s.z.š. a 3°15´z.z.d. 42°13´s.z.š. a 8°44´z.z.d. 45°38´s.z.š. a 2°35´v.z.d. 48°52´s.z.š. a 2°24´v.z.d. 55°24´s.z.š. a 14°10´v.z.d. 55°42´s.z.š. a 12°31´v.z.d. 41°58´s.z.š. a 8°38´v.z.d. 54°6´s.z.š. a 12°4´v.z.d. 43°42´s.z.š. a 7°14´v.z.d. 52°5´s.z.š. a 5°5´v.z.d. 35°20´s.z.š. a 25°7´v.z.d. 49°25´s.z.š. a 10°12´v.z.d. Řešení Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vzhůru ke vzniku Evropské unie
Edinburgh Vigo Rostock Orléans Paris Stockholm E V O P S R Kodaň Ajaccio Iraklion Essen Utrecht Nice K A I E U N Vzhůru ke vzniku Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Evropa Rozloha Evropy – 10 532 000 km2
Název pochází z fénického slova „ereb“, což znamená západ slunce. Rozloha Evropy – km2 Počet obyvatel – *2008 * Zdroj [6] Zdroj: [7] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Chtěl sjednotit Evropu v boji proti Turkům. Jiřík z Poděbrad
Muž na obrázku je Čech, jenž se jako jeden z prvních snažil sjednotit Evropu. Víš, o koho jde a proč tak chtěl učinit? Chtěl sjednotit Evropu v boji proti Turkům. Jiřík z Poděbrad Zdroj [1] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Francouzský ministr zahraničí Robert Schuman
Po 2. světové válce chtěli Evropané zajistit trvalý mír. Cestou k tomuto cíli byla sjednocená Evropa. Francouzský ministr zahraničí Robert Schuman sestavil plán na usmíření Německa a Francie a na sjednocení Evropy. Na základě Schumanovy deklarace vzniklo v roce Evropské společenství uhlí a oceli. Proč se státy rozhodly spolupracovat právě v oblasti těžby uhlí a výroby oceli? Robert Schuman Zdroj [2] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 1952 Členské státy Evropského sdružení uhlí a oceli Belgie Nizozemí
Lucembursko Francie Itálie Německo 1952 Zdroj: Vlastní zpracování v programu ArcGis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Společná celní politika
V roce 1957 pak země Beneluxu, Itálie, Francie a Německo založily další ekonomické integrace, a to: Evropské hospodářské společenství (EHS) EURATOM – Evropské společenství pro atomovou energii Ekonomická integrace mezi členskými zeměmi se prohlubovala a pozvolna směřovala k vytvoření tzv. celní unie. Co myslíš - jak taková celní unie funguje? Země Beneluxu Francie Itálie Německo !!!Pro vzájemný obchod zrušena cla!!! Státy, které nebyly členem Společná celní politika Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 1973 1. tzv. západní vlna rozšíření Velká Británie Irsko Dánsko
Zdroj: Vlastní zpracování v programu ArcGis 1973 Velká Británie Irsko Dánsko Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 V roce 1979 vznikl Evropský měnový systém
kurzy měn členských zemí, byly na sebe navzájem navázány společnou měnovou jednotkou byla tzv. ECU (European Currency Unit) – byla složena z určitého podílu měn všech členských zemí ECU se používala při mezinárodních platebních operacích Jaké změny zaznamenal měnový systém v členských zemích evropské integrace od roku 1979? Euro Od v bezhotovostním styku Od i jako hotovost Kde se platí Eurem? Zdroj[3] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 země zachovávají stále svou původní měnu? Nebylo by pro ně lepší
Co myslíš - proč si některé členské země zachovávají stále svou původní měnu? Nebylo by pro ně lepší přijmout EURO? Zdroj[4] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 1981 1986 2. tzv. jižní vlna rozšíření Řecko Španělsko Portugalsko
Zdroj: Vlastní zpracování v programu ArcGis 1981 1986 Řecko Španělsko Portugalsko Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 1985 vznik tzv. Schengenského prostoru
zrušení kontrol na hranicích mezi členskými zeměmi - mimo Velkou Británii a Irsko (dohodu podepsaly i Norsko a Island) Jaké jsou výhody a nevýhody Schengenského prostoru? Je České republika součástí Schengenského prostoru? Schengenský prostor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Členové Signatáři Ministáty, které mají zájem o vstup
Monako – stalo se součástí Schengenu díky smlouvám s Francií Zdroj[5]

15 !!! 1993 vstupuje v platnost tzv. Maastrichtská smlouva
- Smlouva zakládající Evropskou unii Pilíře Evropské unie EU Spolupráce v oblasti justice bezpečnostní politika Zahraniční a Hospodářská politika Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 1995 3. tzv. severní vlna rozšíření Švédsko Finsko Rakousko
Zdroj: Vlastní zpracování v programu ArcGis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 2004 4. tzv. východní rozšíření – bylo zatím největší Česko Slovensko
Zdroj: Vlastní zpracování v programu ArcGis Česko Slovensko Maďarsko Polsko Slovinsko Litva Lotyšsko Estonsko Kypr Malta 2004 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 2007 Zatím poslední přistoupivší členové Rumunsko Bulharsko
Zdroj: Vlastní zpracování v programu ArcGis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Kandidátské země Chorvatsko Makedonie Turecko
Zdroj: Vlastní zpracování v programu ArcGis Chorvatsko Makedonie Turecko Nejdiskutovanějším kandidátem je Turecko. Jaká jsou podle tebe pro a proti vstupu Turecka do EU? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 [1] Wikimedia – Georg of Podebrady. [On line][Cit. 28.6.2009]
Dostupné z WWW: < Public domain. [2] o.Ang. Wikimedia – Bundesarchiv Bild , Robert Schuman . [On line][Cit ] Dostupné z WWW: < Licence:Creative Commons Attribution ShareAlike3.0 Germany. [3] Wikimedia – Euro coins and banknotes . [On line][Cit ] Dostupné z WWW: < Public domain. [4] Wizzard. Wikimedia – Eurozone [On line][Cit ] Dostupné z WWW: < Public domain. [5] Wikimedia – SchengenAgreement map . [On line][Cit ] Dostupné z WWW: < Public domain. [6] Internet world stats. [On line][cit ] Dostupné z WWW: < [7] Dado. Wikimedia – LocationEurope. [On line][cit ] Dostupné z WWW: < Public domain. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Jaké bude téma dnešní hodiny?"

Podobné prezentace


Reklamy Google