Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAROVĚKÁ ČÍNA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAROVĚKÁ ČÍNA."— Transkript prezentace:

1 STAROVĚKÁ ČÍNA

2

3

4 ÚKOLY 1.V jakém světadíle se Čína nachází ?
2.Proč Evropané nazvali tuto oblast Dálný východ ? 3.Kolik lidí žije v dnešní Číně ? 4.Zjisti jak se jmenují dvě velké řeky v Číně. Použij atlas str.21, mapka číslo 10.

5 Ve V Asii v údolí řek Chuang-che (Žlutá řeka) a Jang-c-ťiang (Dlouhá řeka) vznikla ve 3.tis.př.n.l. vyspělá kultura. Zemědělství – proso, rýže, čaj, chov bource morušového – hedvábí

6 Panovník v Číně se nazýval wang (král)
Panovník v Číně se nazýval wang (král). Byl neomezeným samovládcem, prostředníkem mezi nebem a zemí – „syn nebes“. V Číně bylo několik států R.221 př.n.l. získal nadvládu stát Čchin a vládce Š´-chuang-ti (První císař). Proti útočícím kočovným kmenům ze severu nechal na obranu postavit hradbu -Velkou čínskou zeď.

7

8

9 VYNÁLEZY

10 HEDVÁBNÁ CESTA

11 ČÍNSKÉ VYNÁLEZY Hedvábí – hedvábná cesta (spojení Asie a Evropy)
Papír, střelný prach, kompas KULTURA Písmo – znakové (znak = celé slovo) Filozofové – nejznámější Konfucius – zásady správného lidského chování a žití

12 OTÁZKY 1.Opakujeme výuku o starověkých státech – Mezopotámie, Egypt, Indie, Čína. Uveď je tak jak následují od západu na východ. 2.Uveď některé společné znaky těchto oblastí. 3.Která společenská skupina měla v těchto státech nejnižší postavení ? 4.V které z těchto zemí vznikl buddhismus ? 5.V kterém z těchto států měli lidé pravděpodobně nejvíce bohů ?

13 OTÁZKY 6.Přiřaď ke starověkým státům tyto druhy písma: klínové, znakové, hieroglyfy 7.Z kterého z těchto států se do Evropy rozšířilo nejvíce vynálezů ? 8.Mezi kterými dvěma státy se nacházela Persie ? 9.Ve kterém státě věřili lidé v převtělování ? 10.Mohli se obyvatelé starověkých států nějakým způsobem setkávat ? V případě, že ano to vysvětli.

14 K OBRÁZKŮM NAPIŠ NÁZVY STAVEB


Stáhnout ppt "STAROVĚKÁ ČÍNA."

Podobné prezentace


Reklamy Google