Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MainBoard.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MainBoard."— Transkript prezentace:

1 MainBoard

2 Co je to mainboard ? Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Postupem času se funkce základní desky rozšiřovala v tom, že sama začínala obsahovat některé součástky počítače, které se dříve musely do ní zapojovat zvlášť. Typická základní deska umožňuje zapojení procesoru, operační paměti. Další komponenty (např. grafické karty, zvukové karty, pevné disky, mechaniky) se připojují pomocí rozšiřujících slotů nebo kabelů, které se zastrkávají do příslušných konektorů. Na základní desce je dále umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění. Nejdůležitější integrované obvody jsou zabudovány v čipu, který se označuje jako čipset. Fyzicky může být tento čip buď jenom jeden a nebo dva (v tom případě se označují jako northbridge a southbridge). Ten je určující pro věci typu, jaký procesor a operační paměť je možné k základní desce připojit.

3 POPIS

4 Jednotlivé části mainboardu
SIMM - (Single Inline Memory Module) - snadnější rozšiřování na miniaturních deskách plošného spoje, jako celek osazováno do odpovídajících konektorů na základní desce Cache paměť - rychlá vyrovnávací paměť mezi rychlým zařízením, používají se dva druhy cache pamětí PCI Slot - (Peripheral Component Interconnect), počítačová sběrnice pro připojení periferií k základní desce SIMM PCI Slot

5 ISA slot - (Industry Standard Architecture), počítačová sběrnice pro rozšiřující karty, vyvinuta firmou IBM v roce 1981 DNES SE JIŽ NEPOUŽÍVÁ Procesor - (Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program Pokud bychom přirovnali počítač např. k automobilu, postavení procesoru by odpovídalo motoru.

6 Zdroje informací Wikipedia Google Prezentace (Ing. P. Lešáka)


Stáhnout ppt "MainBoard."

Podobné prezentace


Reklamy Google