Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

tvůrce animovaných filmů/výtvarník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "tvůrce animovaných filmů/výtvarník"— Transkript prezentace:

1 tvůrce animovaných filmů/výtvarník
Jiří Šalamoun tvůrce animovaných filmů/výtvarník grafik spisovatel ilustrátor čtenář

2 Jiří Šalamoun Narodil se 17. dubna 1935 v Praze.
Studoval na Akademii výtvarných umění také v Praze a své studium zde dokončil v roce 1962.

3 Jiří Šalamoun V letech působil jako profesor na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

4 Tvůrce animovaných filmů/výtvarník
Kaštanka 1976 Krátkometrážní dvanáctiminutový film o psovi, který nalezne dočasný domov u cirkusového umělce, který byl cvičitelem zvířat. Tento film vznikl podle stejnojmenné povídky Kaštanka od Antona Pavloviče Čechova.

5 Tvůrce animovaných filmů/výtvarník
Maxipes Fík Sedmidílný večerníček, který vznikl v roce 1975. Scénář napsal Rudolf Čechura, hlas Maxipsu Fíkovi propůjčil Josef Dvořák a především jej nakreslil Jiří Šalamoun.

6 Tvůrce animovaných filmů/výtvarník
Román mourovatého kocoura Krátkometrážní desetiminutový film z roku 1977 o kocourovi, který se ocitne na záchytce. Láááska Krátkometrážní desetiminutový film o pavoukovi, který žil v bytě spisovatele a zahubila ho láska.

7 Tvůrce animovaných filmů/výtvarník
Maxipes Fík na cestách Další z řady večerníčků o oblíbeném hrdinovi, který má 6 dílů. Maxipes Fík filmuje Krátkometrážní jedenáctiminutový film.

8 Tvůrce animovaných filmů/výtvarník
Divoké sny Maxipsa Fíka Poslední z řady večerníčků o oblíbeném hrdinovi, který má třináct dílů po sedmi minutách z let

9 Zajímavost ze života Maxipsa Fíka
Kadaň Je město Maxipsa Fíka. V nedaleké, bohužel již zbourané obci Ahníkov, se narodil Jiří Čechura, který k této pohádkové postavě napsal scénář. Samotná Kadaň je také spojena se jménem herce Josefa Dvořáka, který zde značnou dobu žil a účinkoval.

10 Charles Dickens: Kronika Pickwickova klubu, Praha: Odeon, 1973.
Ilustrátor Ilustrace ke knihám: Hofman, Ota :Pan Tau a tisíc zázraků. 1. vyd. Praha, 1974. Charles Dickens: Kronika Pickwickova klubu, Praha: Odeon, 1973.

11 Ilustrátor Ilustrace ke knihám:
Èrenburg, Il'ja Grigor'jevič: Neobyčejná dobrodružství Julia Jurenita a jeho žáků. 3. vyd., v Lid. nakl. 1. Praha, 1984. Brautigan, Richard. V melounovém cukru. 1. vyd. Praha: Odeon, 1986.

12 Šmíd, Jan. Upíři. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1987.
Ilustrátor Ilustrace ke knihám: Šmíd, Jan. Upíři. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1987. Saltykov-Ščedrin, Michail Jevgrafovič, Milota, Karel a Šalamoun, Jiří. Historie města Hloupětína. Praha: Odeon, 1989.

13 Ilustrátor Ilustrace ke knihám:
Brdečka, Jiří: Faunovo značně pokročilé odpoledne: literární a filmové hříčky. Praha: Československý spisovatel, 1991.

14 Ilustrátor Ilustrace ke knihám:
Suchý, Jiří a Šalamoun, Jiří. Dítě školou povinné: [výbor z písňových textů]: pro děti od 7 let. Praha: Albatros, 1991. Frynta, Emanuel, ed. a Šalamoun, Jiří, ed. Závratné pomyšlení. 1. vyd. v tomto celku. Praha: Český spisovatel, 1993.

15 Ilustrátor Ilustrace ke knihám:
Čechura, Rudolf. Příhody maxipsa Fíka. 3. vyd Praha: Albatros, 2000 dotisk. Čechura, Rudolf. Jak Fík vyrostl. V Albatrosu l. vyd. Praha: Albatros, 2003.

16 Ilustrátor Ilustrace ke knihám:
Čechura, Rudolf. Maxipes Fík na cestách. 1. vyd. Praha: Albatros, 2004.

17 Spisovatel Jiří Šalamoun uveřejňuje své básně od 70. let minulého století a to v katalozích jeho výstav. V 90. letech je publikoval i časopisecky a to v Literárních novinách, Prostoru a Hospodářských novinách. Je také autorem komiksové kreslené pohádkové historky Únos aneb kriminální leporelo, která vyšla v knize Opilý kocour aneb Potíže se zákonem, Praha: Československý spisovatel, 1984.

18 Spisovatel Počasí na vraždu, aneb, Silná dobrá vůle: básničky s kresbami: Vyd. 1. Praha: Argo, 2000. Andělíčku, můj vrchní strážníčku, aneb, Labyrint po vybombardování: balady, stížnosti a vůbec! Vyd. 1. Příbram: Knihovna Jana Drdy, 2005.

19 Čtenář Jiří Šalamoun je také velkým čtenářem, mezi jeho oblíbené autory patří Charles Dickens, Goethe, Karel Havlíček Borovský, Emanuel Frynta, Jiří Suchý a další. Tip: Přečtěte si knihy od oblíbených autorů Jiřího Šalamouna. Vyhledat je můžete v našem katalogu Carmen.

20 Zajímavosti o J.Š. Upravil a ilustroval přes 100 knih.
Vytvořil více než 60 litografií. Obdržel mnoho mezinárodních cen za své ilustrace např. cenu ADC v New Yorku a Gutenbergovu cenu města Leipzig. Své sny už několik desítek let zaznamenává nejen slovem, ale i obrázkem. Část z nich uveřejnil v knize: „Nahá obryně, aneb V pondělí ďábel nemůže, já mám zase něco v úterý“.

21 Chcete se o Jiřím Šalamounovi a jeho tvorbě dozvědět více?
Navštivte jeho výstavu v Muzeu moderního umění v Olomouci, která zde probíhá do

22 Zdroje informací ŠALAMOUN, Jiří et al. Jiří Šalamoun - Recidíva: [České muzeum výtvarných umění, výstavní prostory na Královské cestě, Praha, ]. Praha: České muzeum výtvarných umění, s. ISBN ŠALAMOUN, Jiří. Počasí na vraždu, aneb, Silná dobrá vůle: básničky s kresbami: Vyd. 1. Praha: Argo, s. ISBN ŠALAMOUN, Jiří. Jiří Šalamoun - Trvalé následky. V Litoměřicích: Severočeská galerie výtvarného umění, [2008]. 46 s. ISBN ZÁBRODSKÁ, Stanislava, ČEŇKOVÁ, Jana. Šalamoun Jiří. In: Čítárny.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Jiří Šalamoun No tohle. Muzeum umění Olomouc Propagační brožura.

23 Zdroje obrázků Obr. 1 - Jiří Šalamoun [foto] Hynek Gloss [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: Obr. 2 - Budova UMPRUM [foto] [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: Obr. 3 – 4 - Maxipes Fík [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: Obr. 5 – 20 - Databáze obálek knih – Obálky knih [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: Siluety postav a tlapek: volné obrázky z databáze Pixbay.com Dostupné z:


Stáhnout ppt "tvůrce animovaných filmů/výtvarník"

Podobné prezentace


Reklamy Google