Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: říjen 2012

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 8. ročník Tematický okruh: Voda Téma: Druhy vod Anotace: Druhy vod dle různých hledisek rozdělení, jejich získávání, jejich použití Klíčoví slova: Minerální voda, destilovaná voda, tvrdá a měkká voda, slaná voda Metodika: Možné použití jako seznámení s druhy vod, jejich významem a použitím, k zopakování získaných informací.

3 Druhy vod

4 Podle obsahu minerálních látek
Voda destilovaná Voda měkká Voda tvrdá Voda minerální Voda slaná (v pořadí dle rostoucího obsahu minerálních látek)

5 Voda destilovaná tt = 0°C, tv = 100°C, ρ= 1g/cm3, pH= 7
Úplně zbavená minerálních látek destilací Není vhodná k pití – absence minerálů Vlastnosti: kapalina čirá, bezbarvá, bez chuti a bez zápachu, elektricky nevodivá, tt = 0°C, tv = 100°C, ρ= 1g/cm3, pH= 7 Použití: v laboratořích, k doplňování elektrolytu akumulátorů, do chladičů aut nebo do napařovacích žehliček, protože nezpůsobuje vodní kámen

6 Voda měkká voda povrchová obsahuje málo rozpuštěných solí a plynů
vhodná pro praní (mýdlo dobře pění) vhodní pro vaření (netvoří se povlak na hladině čaje nebo kávy a bílé povlaky na nádobí)

7 Voda tvrdá voda podzemní
při použití: mýdlo málo pění, na hladině kávy nebo čaje se tvoří povlak, prodlužuje se doba vaření masa a zeleniny, zanechává bělavé stopy v hrncích, na nádobí a na sanitárním vybavení (na vanách, umyvadlech…) způsobuje: tvorbu vodního kamene v teplovodních trubkách, v ohřívačích vody, v domácích elektrospotřebičích. Na druhou stranu však chrání potrubí před korozí.

8 Voda v ČR dle tvrdosti 1

9 Voda minerální Podle normy EU: je přirozeně se vyskytující podzemní voda původní čistoty, stálého složení a vlastností, která má z hlediska výživy fyziologické účinky dané obsahem minerálních látek, stopových prvků nebo jiných součástí, které umožňují její použití jako potraviny a k výrobě balených minerálních vod. Podle normy ČR: přírodní vody s vyšším obsahem rozpuštěných látek, vody proplyněné, vody s vyšší teplotou či s vyšší radioaktivitou než je u běžných vod v jejich okolí běžné.

10 Voda minerální Léčivých účinků minerálních vod se tradičně využívá v lázeňství, např. Františkovy , Mariánské, Jánské lázně, Karlovy vary, Luhačovice, Teplice, Bílina aj. Také se používá k pití: Mattoni, Korunní, Magnézia, Šaratica, Hanácká kyselka, Poděbradka aj. Doporučuje s pouze v omezeném množství, max pětinu denního pitného režimu (minerální vody zvyšují riziko přetížení ledvin, tvorby ledvinových kamenů, podporují vznik aterosklerózy, nadbytečné ukládání některých minerálů v organismu )

11 Voda slaná Voda z moře nebo oceánu, průměrnou salinitu kolem 3,5 % (tzn. že každý kilogram mořské vody obsahuje přibližně 35 gramů rozpuštěné soli) Složení mořské vody kyslík 85,84 %, vodík 10,82 %, chlór 1,94 %, sodík 1,08 %, síra 0,091 %, vápník 0,04 %, draslík 0,04 %, hořčík 0,1292 %, uhlík 0,0028 %, brom 0,0067 %. Není vhodná k pití – přebytek minerálů

12 Salinita našich moří a oceánů
2

13 Co jste si zapamatovali? doplň
Vyjmenuj druhy vod podle klesajícího obsahu minerálních látek Napiš druhy vod nevhodné pro pití Napiš název druhu vody používané v lázeňství Odpověz, k čemu se používá voda destilovaná

14 Co jste si zapamatovali? řešení
Vyjmenuj druhy vod podle klesajícího obsahu minerálních látek slaná, minerální, tvrdá, měkká, destilovaná Napiš druhy vod nevhodné pro pití destilovaná, slaná Napiš název druhu vody používané v lázeňství minerální Odpověz, k čemu se používá voda destilovaná jako náplň do odpařovacích žehliček, jako elektrolyt autobaterií, v laboratořích, do chladičů aut

15 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Destilovan%C3%A1_voda
1 2


Stáhnout ppt "Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová."

Podobné prezentace


Reklamy Google