Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_198_Vesmírné zajímavosti AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika Vesmírné zajímavosti ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE zajímavosti jako např. vesmírné rychlosti,
V materiálu se prezentují vesmírné zajímavosti jako např. vesmírné rychlosti, denní program vesmírné stanice, jak chodí kosmonauté na toaletu a zajímavé fotografie přímo ze stanice. Určeno pro devátý ročník. Určeno pro devátý ročník.

3 Vesmírné rekordy Vesmírné rychlosti Vesmírné zajímavosti
Denní program vesmírné stanice Jak chodí kosmonauté na WC Dovolená ve vesmíru

4 Vesmírné rychlosti Země rotuje kolem Slunce obrovskou rychlostí, za 1 rok urazí dráhu km, to odpovídá rychlosti 30 km.s-1( km .h-1). Na Měsíc doletí světlo ze země za 1,2 s a na Slunce za 8 minut a 30 s Ke vzdálenému kvasaru 3C273 doletí světlo za milionů let

5 Vesmírné zajímavosti Průměrná teplota Uranu je asi -220oC
Nejchladnější místo vesmíru má teplotu asi -270oC Světový rekord pobytu člověka v kosmu je 437 dní 17 hodin a 59 minut ( 1994, Vladimír Vladimirovič Poljakov). Vesmírný oblek kosmonauta pro výstup do volného prostoru váží asi 130 kg.

6 Jak se žije na vesmírné stanici ?
Těžko Je tam hluk, ztížená výměna vzduchu, málo místa a ještě stav beztíže, který také není moc příjemný. Za 1 den obletí vesmírná stanice naši Zemi 16 krát ve výšce 350 km nad zemským povrchem.

7 Denní program na vesmírné stanici
6:00 budíček ( okamžitě kontrola systému stanice, pak asi 50 minut osobní hygiena, která se provádí v centrálním velínu ruského modulu Zvezda). Obsahuje tyto procedury: Čištění zubů – požívají těžký kartáček + speciální zubní pasta, která je jedlá a nevyplivuje se. Po každém požití jídla musí kosmonauté použít speciální žvýkačky, které podporují tvorbu slin, aby nedocházelo ke tvorbě zubního kamene.

8 Denní program na vesmírné stanici
Holení- požívají elektrický strojek s odsávačem vousů, pro mokré holení pěnu ve spreji a jednorázové žiletky. Umývání- používají 2 druhy ručníků, jeden navlhčený speciálním mýdlem proti bakteriím a plísním, druhý k osušení. Mytí vlasů je poměrně složité a nebezpečné pro poletující kapky vody. Proto musí astronauti použít vodu ze speciálního dávkovače, a opatrně ke vzniklé kapce přiblížit vlasy. Použijí málo pěnivý šampon a vlasy utřou.

9 Denní program na vesmírné stanici
7: :00 7:55 porada se Zemí v modulu Zvezda 8:15 rozchod a plnění úkolů – vědecká měření a experimenty, 2 astronauté pracují a 1 cvičí. Každý astronaut musí během dopoledne cvičit 60 minut, aby si udržel kondici. Posilovna obsahuje pružinové posilovače, běžící pás, ke kterému se musí pružinami připoutat.

10 Denní program na vesmírné stanici
13: :00 Oběd pro všechny astronauty společný. Beztížný stav způsobuje mdlou chuť jídla, což je způsobeno překrvením hlavy, jídlo nevoní , protože vůně nestoupá vzhůru. Proto mají kosmonauté rádi ostrá jídla. Na kosmické stanici se o jídlo starají Rusové a Američané. Rusové dávají speciálně vyráběná jídla do plechovek, Američané do plastových sáčků. Obojí se musí při konzumací ohřát.

11 Denní program na vesmírné stanici
Jídlo pro 1 kosmonauta na 1 den stojí asi 100 dolarů. Na stanici jsou asi 2 tuny jídla- tj. asi 600 porcí, 4000 zákusků a nápojů v prášku. Nepoužívají se ledničky a jídlo musí za běžné teploty vydržet podle nových technologií asi 5 let pro plánovanou cestu na Mars. Na palubě je zakázáno Drobit, takže i koření je v kapalném stavu ( např. pepř v oleji, sůl ve vodě atd). Pokud přiletí návštěva, veze čerstvou zeleninu- cibuli, česnek, pórek.

12 Denní program na vesmírné stanici
14:00 – 19:30 Plnění povinností, každý musí cvičit 90 minut 18:55 – asi 15 minutová diskuse s řídícím centrem a příprava na další den. 19:30 – 21:30 Večeře- podobná obědu, příprava jídla na další den, volný čas. 21:30 Večerka Na palubě jsou k dispozici spací pytle zavěšené na stěnách v boxech.

13 Denní program na vesmírné stanici
Pátek Večer film, čtení, rodinná korespondence, Sobota Dopoledne velký kosmický úklid, čištění mřížek ventilátorů apod. Neděle Odpočinek, spánek, volání s rodinou.

14 Jak chodí kosmonauté na WC ?
To záleží na tom, kde se právě nacházejí. V průběhu startu a obletů Země a při návratu na Zemi mají kosmonauté lehké skafandry vybavené vnitřními plastovými pytlíky a do nich moč pravidelně odtéká pomocí trubičky zavedené do močového měchýře kosmonauta. Stejně je to i při výstupu do volného kosmického prostoru. Pro jistotu mají ve skafandru plenku. Pokud sundají skafandry, používají WC s nadstavci na močení. Moč je odsávána do sběrné nádoby, odkud se vypouští do volného prostoru. Při velké potřebě požívají pytlíky se speciálním okrajem, který slouží jako obruba nočníku. Uvnitř sáčku je chemikálie, která dezinfikuje a znemožňuje zahnívání. Po použití se pytlík umístí do odpadu. V raketoplánu fungují lopatková kola, která odstředivou silou oddělí pevnou hmotu a ta putuje odpadním systémem do připraveného pytlíku.

15 Sergej Krikaljov v modulu Zvezda pozoruje přilétávající raketoplán Atlantis (STS-98)

16 Susan Helmsová na ISS, modul Destiny, 31. března 2001.

17 Shannon Lucidová na vesmírné stanici

18 Použité obrázky – Wikipedia
Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2007. microsoft.com Soubor:Valeri Polyakov.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 14:07, last modified on , 18:29 [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Aldrin Apollo 11.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 03:32, last modified on , 03:32 [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Zvezda port hole.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 14:41, last modified on , 17:46 [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Lucid on Treadmill in Russian Mir Space Station - GPN jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 01:48, last modified on , 01:48 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google