Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nervová soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Nervová soustava

3 Nervová soustava Je to řídící soustava, která přímo i nepřímo ovládá činnost všech orgánů. Přijímá podněty z vnějšího prostředí. Přenáší a zpracovává informace uvnitř organismu. Zpracované informace odevzdává do příslušných výkonných orgánů.

4 Nervová soustava Nervovou soustavu tvoří: 1.mozek
Mozek se nachází v lebce, je tvořen dvěma polokoulemi-hemisférami. Je uložen v mozkových plenách a je obklopen mozkomíšním mokem, který jej chrání a vyživuje. Jeho povrch tvoří šedá kůra mozková s mnoha záhyby. Je tvořen asi 30 miliardami buněk- neuronů. Hmotnost mozku je asi g.

5 Nervová soustava Mozek

6 Nervová soustava Mozkové polokoule-co řídí

7 Nervová soustava Neuron

8 Nervová soustava Spojení neuronů

9 Nervová soustava Činnosti mozku: a)ovládané vůlí-činnosti, o kterých mozek vědomě rozhoduje-pohyb b)neovládané vůlí-stahy srdce, dýchání, trávení

10 Nervová soustava 2.mícha Mícha je nervová trubice uvnitř páteře.
Její délka je 40 – 45 cm. Z míchy vycházejí nervy a jejím prostřednictvím získává mozek informace a reaguje na změny venkovního prostředí. Obsahuje mozkomíšní mok. Mozek a mícha tvoří centrální nervovou soustavu (CNS)-řídí vše, co děláme.

11 Nervová soustava Mícha umístěná v páteři

12 Nervová soustava 3.nervy
Prochází všemi tkáněmi a orgány a jsou spojeny s CNS. Prostřednictvím nervů přijímají mozek a mícha informace z orgánů celého těla a vydávají nazpět příkazy, jak mají jednotlivé orgány pracovat.

13 Nervová soustava Oproti ostatním živočichům má člověk nervovou soustavu nejdokonaleji vyvinutou. Člověk dokáže myslet, dorozumívat se pomocí řeči a uvědoměle pracovat.

14 Nervová soustava Zajímavosti o mozku:
Nervové pulzy se z mozku a zpět do mozku pohybují rychlostí 270 km/h. Mozek spotřebuje stejné množství energie jako 10W žárovka. Lidská mozková buňka může pojmout 5× více informací, než je v kompletní encyklopedii. Vyjádřeno v číslech je kapacita mozku podle vědců až 1000 terabajtů (1 TB = 1000 GB). Osmdesát procent mozku je jen voda.

15 Nervová soustava Otázky: 1.Co řídí nervová soustava? 2.Z čeho se skládá? 3.Co si pamatuješ o mozku? 4.Co si pamatuješ o míše? 5.Co je to CNS, co ho tvoří? 6. Co umí člověk oproti jiným živočichům?

16 Nervová soustava Otázka pro bystré hlavičky: Poznáš, co je na obrázku? Neuron

17 Nervová soustava Zápis:
Nervová soustava je řídící soustava, která přímo i nepřímo ovládá činnost všech orgánů. Nervovou soustavu tvoří: 1.mozek Mozek se nachází v lebce. Je uložen v mozkových plenách a je obklopen mozkomíšním mokem, který jej chrání a vyživuje. Jeho povrch tvoří šedá kůra mozková s mnoha záhyby. Je tvořen asi 30 miliardami buněk- neuronů. 2.mícha Mícha je nervová trubice uvnitř páteře. Její délka je 40 – 45 cm.

18 Nervová soustava Z míchy vycházejí nervy a jejím prostřednictvím získává mozek informace a reaguje na ně. Obsahuje mozkomíšní mok. Mozek a mícha tvoří centrální nervovou soustavu (CNS)-řídí vše, co děláme. 3.nervy Prochází všemi tkáněmi a orgány a jsou spojeny s CNS. Člověk má nejdokonaleji vyvinutou nervovou soustavu-dokáže myslet, používat řeč a uvědoměle pracovat.

19 Nervová soustava Prameny:
Vše platné k

20 Nervová soustava Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google