Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_19_Oceány a moře Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Období: 2. Ověřeno ve výuce:

2 ANOTACE žák se seznamuje s pojmem světový oceán
žák se seznamuje s názvy a biodiverzitou jednotlivých oceánů

3 ROZMANITOST PŘÍRODY Oceány a moře

4 Světový oceán

5 Světový oceán Světový oceán je vodní obal Země, který se skládá z oceánů, moří, zálivů. Zaujímá 71% povrchu naší planety. Tvoří 97% celosvětových zásob vody. Tvoří souvislou vodní plochu se společnou hladinou, na kterou působí gravitační síly Měsíce.

6 OCEÁNY TICHÝ OCEÁN/PACIFIK ATLANTSKÝ OCEÁN/ATLANTIK INDICKÝ OCEÁN
Světový oceán se dělí na 5 oceánů: TICHÝ OCEÁN/PACIFIK ATLANTSKÝ OCEÁN/ATLANTIK INDICKÝ OCEÁN JIŽNÍ LEDOVÝ OCEÁN SEVERNÍ LEDOVÝ OCEÁN

7 Tichý oceán

8 Atlantský oceán

9 Indický oceán

10 Jižní ledový oceán

11 Severní ledový oceán

12 Oceány a podnebné pásy Na rozšíření života v oceánech má vliv (stejně jako na pevnině) podnebí. Většinu rostlin a živočichů lze pozorovat na hladině nebo pod hladinou poblíž pevnin v mořích, kde je dostatek tepla a světla. V blízkosti mořského břehu často rostou mořské řasy, které produkují velké množství kyslíku, tak potřebného pro život na Zemi.

13 Živé organizmy různých podnebných pásů

14 Moře tropického a subtropického pásu
Voda zde má celoročně vysokou teplotu. Rostliny a živočichové mají těla zajímavých tvarů a pestrých barev. Nejznámější jsou: žraloci, delfíny, medúzy, chobotnice V teplých a čistých vodách se vyskytují koráli, z jejich odumřelých těl vznikají korálové útesy.

15 Celý útes je pod ochranou UNESCO.
Velký bariérový útes Největší korálový útes světa. Táhne se podél SV pobřeží Austrálie v neuvěřitelné délce 2000 km! Je to jediná stavba živých tvorů, která á je viditelná až z Měsíce. Celý útes je pod ochranou UNESCO. Co je to UNESCO?

16 Velký bariérový útes

17 MOŘE MÍRNÉHO PÁSU Žije zde menší množství druhů živočichů. Jednotlivé druhy se však vyskytují v obrovském množství jedinců. V mořích mírného pásu jsou nejbohatší loviště ryb. Rybáři loví ve velkém např. makrely, sledě a tresky.

18 MOŘE POLÁRNÍHO PÁSU Zde se vyskytují největší savci na Zemi – velryby. Potravou velryb je plankton. Plankton jsou drobné rostliny a živočichové vznášející se pod hladinou polárních moří. V polárních mořích a jejich okolí žijí tučňáci, mroži, tuleni a lachtani.

19 ? ? ? Zamysli se Život v mořích bývá často ohrožen znečištěním.
Jak k tomu může dojít? Dá se znečištění zabránit? Existují nějaké spolky na ochranu přírody?

20 Použitá literatura Přírodověda učebnice pro 5. ročník základní školy. Brno : Nová škola, s. ISBN Země. 2. vyd. Praha : Svojtka, s. ISBN

21 Použité obrázky WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Světový oceán [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Pacifik [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Atlantik [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Atlantischer Ozean [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Indischer Ozean [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Indischer Ozean [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Antarktis [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Jižní oceán [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Severní ledový oceán [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Severní ledový oceán [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Žralok [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Medúza [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Klaun očkatý [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Velký bariérový útes [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Great Barrier Reef [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Treska obecná [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Velryba [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google