Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Životní úroveň – 1. část.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Životní úroveň – 1. část."— Transkript prezentace:

1 Životní úroveň – 1. část

2 O čem tato lekce bude: o tom - co je to životní úroveň
o tom, co je to mzda a plat, o minimální mzdě.

3 ???? ???? Životní úroveň ???? ????

4 ......trošku peněz.....

5 více peněz......

6 hóódně peněz......

7

8

9

10

11 spotřeba statků a služeb spotřeba veřejných statků
Životní úroveň „konzumní společnost“ „osobní“ spotřeba statků a služeb spotřeba veřejných statků

12 Ukazatele HDP na hlavu Big Mac Index příjmy výdaje
mezinárodní srovnání „domácí“ srovnání

13 Big Mac Index

14 Silná koruna sloupla z Čechů nálepku paštikářů
Cena světoznámého sendviče Big Mac je v České republice vyšší než drtivé většině ostatních zemí světa. Vyplývá z posledního hodnocení tzv. Big Mac Indexu. Ten srovnává pomocí tohoto jídla paritu kupní síly jednotlivých zemí. Podle analytiků je Big Mac dražší v ČR než třeba v USA či Kanadě zejména díky posilující tuzemské měně. "Posilování české koruny během posledního roku korunu učinilo jednou z nejlépe se vyvíjejících se měn na světě. To se samozřejmě odrazilo i v umístění ČR v žebříčku Big Mac indexu. To ukazuje, jak posilující koruna zvyšuje úroveň našeho bohatství. Dnes jsme tak schopni si v zahraničí v drtivé většině zemí koupit Big Mac hamburger levněji než u nás,“ komentovala analytik Komerční banky Jan Vejmělek. středa 30. července 2008, 15:41 - PRAHA Ceny Big Macu (v dolarech) ve vybraných zemích: země cena rozdíl v procentech oproti USA USA 3,57 Česká republika 4,56 +28 Argentina 3,64 +2 Austrálie 3,36 -6 Kanada 4,08 +14

15 Koruna je podhodnocená, ukázaly ceny Big Macu 28. ledna 2009 17:37
Česká měna je slabší, než by ve skutečnosti měla být. Podle tradičního ukazatele Big Mac Index, který sestavuje časopis Economist, by její kurz měl odpovídat zhruba 18,35 Kč za dolar. Ve skutečnosti je na jeden dolar potřeba korun téměř jednadvacet. BIG MAC INDEX Země Cena v dolarech  Švýcarsko 5,75 Norsko 5,74 Švédsko 4,59  Eurozóna 4,50 USA 3,54  Brazílie 3,39 Velká Británie 3,33  Japonsko 3,21 Turecko 3,13 ČESKO 3,095 Mexiko 2,36 Austrálie 2,31 Polsko 2,14  Rusko 1,87 Čína 1,83  Jižní Afrika 1,68 Letošní srovnání redaktoři časopisu učinili k 19. lednu - v ten den kurz koruny uzavřel přesně na hodnotě 21 Kč za dolar. Big Mac v české restauraci, který stojí 65 korun, by tedy při tomto kurzu vyšel na 3,095 dolaru. Ve Spojených státech stojí Big Mac 3,54 dolaru, koruna je tedy v tomto srovnání podhodnocená. Ostatně stejně jako řada dalších měn - v tabulce Economistu vychází v tomto směru nejhůř jihoafrický rand. V Johannesburgu stačí při současném kurzu na Big Mac 1,68 dolaru.

16 HDP na obyvatele

17 Příjmy obyvatelstva mzda a plat sociální příjmy ostatní příjmy

18 Odměna za práci mzda zákon o mzdě (č. 1/1992 Sb.
smluvní mzda; její výše závisí na dohodě zaměstnavatele s pracovníkem. soukromé (podnikatelské) sféře plat zákon o platu (č. 143/1992 Sb rozpočtovém (státním, veřejném, nepodnikatelském) sektoru odměňováni podle vládou vydávaných tarifních tabulek, které zohledňují jejich kvalifikaci a praxi.

19 Minimální mzda nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovněprávním vztahu stanovuje nařízení vlády

20 Pro a proti Stoupenci minimální mzdy vyzdvihují její sociální funkci a zlepšování pracovního postavení a jistot zaměstnanců, kdy podstatný rozdíl mezi výší minimální mzdy a sociálními dávkami je důležitým motivačním prvkem při snižování nezaměstnanosti Odpůrci stanovení minimální mzdy zákonem tvrdí, že představuje brzdu podnikání deformující trh práce. Pracovní síla je kvůli ní v některých případech příliš drahá, neumožňuje rozvoj kratších pracovních úvazků a práce pro více zaměstnavatelů je mnohem komplikovanější.

21 Informace k dané problematice najdete na:
(Český statistický úřad) Mzdy a náklady práce Příjmy a životní úroveň


Stáhnout ppt "Životní úroveň – 1. část."

Podobné prezentace


Reklamy Google