Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlavní město České republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlavní město České republiky"— Transkript prezentace:

1 Hlavní město České republiky
Praha Hlavní město České republiky

2 Pražský hrad

3 Historie Prahy Praha je hlavní a současně největší město České republiky, historická metropole Čech. Leží ve středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Do dnešní podoby se vyvíjela jedenáct století. V současnosti se rozkládá na území 496 čtverečních kilometrů a má obyvatel. Historické centrum města s jedinečným panoramatem Pražského hradu je od roku 1992 památkovou rezervací UNESCO. Od roku 1920 je oficiálním názvem města Hlavní město Praha, předtím od roku 1784 Královské hlavní město Praha. V jiných jazycích jméno obvykle zní Praga, Prag nebo Prague. Jméno Praha se tradičně odvozuje od slova práh. Historici obvykle tvrdí, že Praha je pojmenována po říčním prahu či jezu, který se nacházel někde na místě dnešního Karlova mostu. Přes tento brod přecházeli lidé přes řeku. Protože se město začalo rozrůstat právě nad tímto brodem, tedy prahem v řece, bylo nazváno Praha. Pověst o založení Prahy název vysvětluje tím, že kněžna Libuše nechala založit město tam, kde osadník uprostřed lesa tesal práh ke svému srubu.

4 Znah hlavního města Prahy

5 Pražský hrad Pražský hrad je hrad nacházející se v pražské čtvrti Hradčany, jedná se o tradiční sídlo českých panovníků, od roku 1918 prezidenta republiky. Postupnými přístavbami a úpravami vznikl z Hradu založeného v 9.století jeden z největších hradních komplexů na světě. Podle Guinessovy knihy rekordů je svou plochou 570m délky a 130m šířky dokonce největším hradem na světě. Často je považován za symbol Prahy i České republiky. Součástí hradu je Katedrála svatého Víta, kde jsou uloženy české korunovační klenoty, Bazilika svatého Jiří, Letohrádek královny Anny, Prašná věž Mihulka, věž Daliborka, či turisticky oblíbená Zlatá ulička.

6

7 Nejvýznamnější části Prahy
Historicky nejvýznamnější části Prahy se nacházejí především na území dnešní Prahy 1, tedy na území středověkého jádra města, které je zapsáno od roku 1992 na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. Zde se nacházejí téměř všechny význemné pražské turistické cíle jako Pražský hrad, Staroměstské náměstí, či Karlův most.

8

9 Praha – matka měst Praha má řadu tváří. Dokáže být veselá i zábavná, dokáže být romantická i nostalgická. Díky své kráse a atmosféře získala řadu přívlastků jako například zlatá, stověžatá, koruna světa, Praha magická, kamenný sen, srdce Evropy, Matka měst a další. Zasloužený je i přívlastek Praha kulturní. Vedle bohatého kulturního života současnosti se může Prahapyšnit tím, že zde tvořila a nebo čerpala inspiraci řada umělců. Franz Kafka, Jaroslav Hašek , Jaroslav Seifert, Jan Neruda, Karel Čapek, nebo Wolfgang Amadeus Mozart zde v roce 1787 uvedl premiéru slavné opery Don Giovani. Je to jen malý výčet osobností které měli k Praze velmi blízký vztah. Naleznete zde muzea,galerie, koncertní síně i divadla.

10 TANČÍCÍ DŮM, TÝNSKÝ CHRÁM, KARLŮV MOST,
PRAŽSKÁ BRÁNA, RUDOLFÍNUM, CHRÁM SVATÉHO VÍTA

11 O R L O J

12 Pražský Orloj Staroměstský orloj v Praze je jednou z předních památek Staré Prahy. Orloj odnepaměti přitahuje pozornost nejen domácích turistů, ale i velkého množství těch zahraničních. Pražský orloj patří bezesporu mezi pamětihodnosti, které by měl každý znát. Orloj nacházející se na Staroměstském náměstí určitě stojí za to vidět. Jeden z nejznámějších orlojů stojí na pražském Staroměstském náměstí. Je jednou z nejvyhledávanějších památek zahraničními turisty. Snad každý Čech již viděl ceremonii, kterou provází odbití 5. hodiny odpolední pražským orlojem. A snad každý turista si plánuje svoji cestu po Praze tak, aby tuto událost neminul. Proto se před orlojem tradičně srocují davy domácích i zahraničních turistů přijíždějících do Prahy právě za Pražským orlojem. Orloj se nachází v samotném srdci staré Prahy, proto je snadné jej najít pro každého. Díky své velikosti je nepřehlédnutelnou dominantou Staroměstského náměstí.

13

14

15 K v í z Na jaké řece leží Praha?______________________
V jakém kraji leží Praha?______________________ Jak vznikl název Praha?_______________________ Kolik má obyvatel Praha?_____________________ Jakou rozlohu má Praha?_____________________ Jak zní v jiných jazycích název Praha?____________ Co víš o Pražském hradě?_____________________ __________8. Jaká skladba doprovází tuto prezentaci? ____________9. Od jakého skladatele je skladba která doprovází tuto prezentaci?____________________ 1.Vltava 2.středočeském 3. práh km2 6. Prag, Prague, Praga

16 N a m a l u j P r a ž s k ý h r a d


Stáhnout ppt "Hlavní město České republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google