Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Jiráskova 888
2
Základní suroviny pro výrobu piva
KVASINKY VODA SLAD CHMEL
3
Chmel Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je vytrvalá dvoudomá pravotočivá liána z čeledi konopovitých. První zpráva o chmelu na českému území v 8. století. V ČR se pěstuje na Žatecku a Olomoucku Pro výrobu piva se nejčastěji používá chmelový granulát
4
Pivovarské kvasinky Pivovarské kvasinky (Saccharomyce cerevisce) jsou jednobuněčné organismy, které mají schopnost přeměňovat zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a CO2. Pivovarské kvasinky se v provozní praxi nazývají „kvasnice“.
5
Slad Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách. Sladování se provádí proto, aby se rozštěpily v sladu uložené polysacharidy na jednoduché sacharidy vhodné ke kvašení.
6
Voda Kvalita vody způsobuje kvalitu piva.
Můžeme mít stejný postup výroby, stejné kultury kvasinek, nikdy však neuvaříme stejné pivo s jiným zdrojem vody. Na 1 litr vyrobeného piva je spotřebováno čtyřikrát až osmkrát více vody.
7
Vlastní výroba piva
8
Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot
Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot. Následuje vystírání – tedy dokonalé smíchání sladového šrotu s vodou. Účelem vystírání je aktivace příslušných enzymů.
9
Rmutovací pánev - Rmutování je proces, při kterém je škrob (polysacharid) ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry (sacharidy). Výsledkem procesu je tzv. sladina.
10
Scezovací káď - Při scezování oddělíme cukerný roztok (sladinu)
od obalů zrn (mláta).
11
Mladinová pánev - Sladinu vaříme s chmelem, který přidáváme postupně
v několika dávkách. Konzervuje a hlavně dodává pivu příjemně hořkou chuť a vůni.
12
Vířivá káď - Z mladiny oddělíme kaly, zchladíme ji na zákvasnou teplotu, provzdušníme a zakvasíme pivovarskými kvasinkami.
13
Kvašení - hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích při teplotě do 12 °C v chlazené místnosti zvané spilka. Tady kvasinky přemění většinu cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Zrání - „mladé pivo“ se přečerpá, „suduje“ do ležáckých tanků, kde zraje při nízkých teplotách asi 30-60 dní podle druhu piva.
14
Expedice - Část hotového piva se plní přímo do sudů (nefiltrované neboli kvasnicové pivo). Ostatní pivo se zfiltruje na křemelinovém filtru a poté se plní do sudů.
15
VAROVÁNÍ NA ZÁVĚR Takto můžete dopadnout když to
s konzumací piva přeženete!!!
16
Literatura, zdroje informací
Vše dostupné online function-beer-well-without---homer-simpson
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.