Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České."— Transkript prezentace:

1

2 PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

3 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Při stavbě pasivního domu lze použít všechny běžně dostupné typy konstrukčních systémů, některé z nich však umožňují splnění specifických nároků na pasivní domy snadněji a efektivněji.

5 VÝHODY KVALITNÍHO ZATEPLENÍ: - snížení tepelných ztrát; - snížení rizika plísně zvýšením vnitřní povrchové teploty; - menší namáhání nosné konstrukce atmosférickými vlivy; - odstranění typických tepelných mostů – sekání cihel, dozdívání jiným zdivem, přechod zdiva na základ; - nižší kondenzace vody v konstrukci; - snižuje přehřívání budovy v letním období. - redukce tloušťky nosného systému (zejména u zděných staveb).

6 POLYSTYREN Pěnový expandovaný polystyren značený jako EPS a extrudovaný polystyren XPS. Nejrozšířenější tepelná izolace na trhu. Vyrábí se z granulátu polystyrénu a je napěňován pentanem. Má špatnou odolnost proti UV záření. Extrudovaný polystyrén je oproti pěnovému polystyrénu nenasákavý a má vyšší pevnost v tlaku. Tato izolace je účinná a cenově dostupná. Extrudovaný polystyrén oproti pěnovému dokáže dlouhodobě odolávat vlhkosti, takže ho lze zabudovat do inverzních střech a pod úroveň terénu. Zabarvení XPS je pastelových odstínů světle modré, fialové a zelené. Pro EPS je charakteristická bílá barva.

7 MINERÁLNÍ VLNA Vyrábí se z diabasu, čediče, strusky a briket z recyklované kamenné vlny. Hornina se roztaví, každá kapka se natáhne do vláken a poté se přidají látky na zlepšení vlastností. Vlna je nasákavá, difúzně otevřená a nehořlavá. Vhodná do dřevostaveb. Oproti polystyrenu má minerální vlna nižší tepelnou roztažnost, nehrozí tak praskání fasády domu. Kromě aplikace v konstrukci objektu ve stěně, střeše a podlaze se používá i na izolaci potrubí, klimatizací a kotlů. Nejznámější výrobci jsou firmy Isover, Rockwool a Knauf.

8 Pěnový polyuretan PUR Lehká PUR pěna Tyto pěny slouží především k zateplení interiérových prostor v různých typech sendvičových konstrukcí, při rekonstrukci a dodatečném zateplení starších objektů apod. Jsou to dvousložkové systémy vytvářející kompaktní izolační vrstvu. Aplikaci lze provádět nástřikem pomocí vysokotlakého strojního zařízení. Tvrdá PUR pěna Pro exteriérové tepelné izolace se používají polyuretanové pěny o objemové hmotnosti 30 -50 kg/m3 s uzavřenou buněčnou strukturou. Jedná se o dvousložkové systémy vytvářející kompaktní izolační vrstvu. Aplikaci lze provádět nástřikem pomocí vysokotlakého strojního zařízení.

9 Pěnové sklo Vyrábí se z recyklovaného skla, dolomitu, písku, vápna a uhlíku. Jsou dvě varianty výroby, buď to ze speciálního aluminio-silikátového skla, které se rozemele na prášek a přidá se uhlíkový prach. Nakonec se směs rozprostře do forem a po zahřátí se objem zvětší až dvacetinásobně. Druhý způsob spočívá ve zpracování odpadních střepů, které se taví spolu s chemikáliemi. Pěnové sklo má vysokou únosnost v tlaku. Výhodou je nehořlavost, tvarová stálost, vodotěsnost, parotěsnost a dobře odolává kyselinám. Jeho nevýhoda je nižší odolnost proti mrazu a křehkost. U nízkoenergetických staveb se nejčastěji umisťuje mezi zděnou stavbou a základy. Výrobci jsou například Refaglass, Ecotechnic a Recifa.

10 CELULÓZA Mineralizovaná celulóza se vyrábí ze starého papíru na rozvlákňovací turbíně, přidává se kyselina boritá, která slouží k odolnosti proti ohni, plísním, ale také k odolnosti vůči škůdcům. Aplikuje se foukáním, je to rychlé a spolehlivé, v případě, že jsou dodrženy technologické postupy. Vhodná na zateplení všech částí konstrukce domu. Aplikaci u RD lze zvládnout za jeden až dva dny. Izolace má dobrou tepelnou akumulaci a dokáže vázat vzdušnou vlhkost. Známe pod jménem Cuir, Climatizer, Isocell.

11 VAKUOVÁ IZOLACE Vakuové izolační panely vstoupily na stavební trh již v roce 2004. Zatím se však jejich použití u nás vzhledem k poměrně vysoké ceně příliš nerozšířilo. Vyznačují se však součinitelem tepelné vodivosti na úrovni 0,007 W/(m.K), přičemž tepelněizolační vlastnosti nezávisejí na tloušťce panelů.

12 PŘÍRODNÍ IZOLACE Izolace ze slámy, balíky jsou vyráběny v různých velikostech. Slisovaná sláma je upevněná dráty. Jedná se o cenově dostupnou tepelnou izolaci. Má nízkou odolnost proti vlhkosti, ale na druhou stranu je slisovaná sláma téměř nehořlavá. Oproti jiným izolací má vyšší součinitel tepelné vodivosti. Technické konopí se rozvlákňuje na lince, poté se třídí, rovná a vrství. Výsledné rohože mají tloušťku 20 až 180 mm. Tato izolace je stoprocentně přírodní výrobek. Má však vyšší cenu. Výhodou je zdravotní nezávadnost izolace, proto není ani problém s montáží na stavbě. Lze ji použít jako izolaci stěn, fasády i střechy. Výrobcem této izolace je například firma Canabest. Ovčí vlna ve formě provazců, se hodí hlavně jako výplňový tepelně izolační materiál. Pokud provazce našijeme například na tkanou rohož, můžeme tuto izolaci použít do lehkých konstrukcí, střechy či jako kročejovou izolaci pod plovoucí podlahu. Nevhodná je do klasických podlah či pod terénem. Vlna vydrží až několik stovek let. Nevýhodou je možnost napadení škůdci a riziko ohně. Proto se často impregnuje vodním sklem, borovou solí či boraxem. V konstrukci ji lze ochránit omítkou nebo sádrokartonovými nehořlavými deskami. Výrobce je například Isolena.


Stáhnout ppt "PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České."

Podobné prezentace


Reklamy Google