Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní technologické úpravy vývarů a polévek Téma: Hnědé polévky Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žák bude znát rozdělení vývarů – A,B,C. ostatní, příprava vývarů, příklad hnědých polévek…
2
Hnědé polévky Příprava vývaru A: Očištěné hovězí kosti (spaříme) a maso studená voda sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list vaříme táhnutím 4-5 hodin sbíráme pěnu 30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) scedíme a dochutíme. Příprava vývaru B: Očištěné telecí a vepřové kosti a maso studená voda sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list vaříme táhnutím 3 hodiny sbíráme pěnu 30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) scedíme a dochutíme. Příprava vývaru C: Očištěné drůbeží kosti (skelety, drůbky) nebo slepici studená voda sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list vaříme táhnutím 1-3 hodiny sbíráme pěnu 30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) scedíme a dochutíme.
3
Ostatní vývary: Rybí vývar - Z ryb, vnitřností, hlav do st. vody sůl+koření+kořenová zelenina vaříme max. hodinu lze dochutit bílým vínem. Zvěřinový vývar - Z kostí (zprudka zapéct a opláchnout), méně kvalitních částí mas (srnčí, dančí, z bažantů), postup jako u „A“ včetně zeleniny, koření výraznější – divoké - celý pepř, nové koření, bob.list + tymián, jalovec. Zeleninový vývar- Kořenovou zeleninu, doplněnou cibulí se slupkou vkládáme do studené vody, sůl, pozvolna vaříme. Vaříme cca. 45 minut, hotový vývar scedíme. telecí vývar, vepřový vývar, houbový vývar, skopový vývar…
4
Příklad polévek z vývaru A
Hovězí polévka s krupicovými noky; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Hovězí polévka s kapáním; Hovězí polévka s masem a nudlemi; Hovězí polévka se smaženým hráškem.
5
Příklad polévek z vývaru B
Selská polévka; Bramborová polévka s houbami; Chřestová polévka; Rajčatová polévka; Kulajda; Zelná polévka se salámem; Frankfurtská polévka;
6
Příklad polévek z vývaru C
Slepičí polévka s nudlemi; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Drůbeží krém se zeleninou; Bílá polévka z drůbeže; Slepičí vývar s domácími nudlemi; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;
7
VY_32_INOVACE_TPP_517_pracovní_list
Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě. Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;
8
VY_32_INOVACE_TPP_517_pracovní_list_řešení
Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě. Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;
9
Použité zdroje Obrázky polévek -
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.