Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 89
2
Výroba lihovin
3
Lihoviny Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují musí být vyroben kvasnou cestou. Zdroj obrázku:
4
Výroba lihovin V celosvětovém měřítku má výroba lihovin stále stoupající trend a to i přes rozsáhlou zdravotnickou kampaň vedenou ve vyspělých státech proti nadměrné konzumaci alkoholických nápojů.
5
Výroba lihovin Lihoviny vyráběné kvasným pochodem
Podle původu ethanolu dělíme výrobu lihovin na: Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou. Zdroj obrázku:
6
Výroba lihovin kvasnou cestou
Při tomto způsobu výrobu vzniká ethanol přímo zkvašením cukernatých surovin. Po zkvašení následuje destilace, úprava destilátu. Tento způsob se využívá při výrobě: Destilátů, Konzumních lihovin, Značkových lihovin. Zdroj obrázku:
7
Výroba lihovin studenou cestou
Tento způsob výroby je založen na smíchání jednotlivých složek výchozí lihoviny. Základní surovinami jsou: rafinovaný líh, cukr, ovocné šťávy, maceráty bylin a koření. Tento způsob se využívá především při výrobě: Řezaných destilátů, Značkových lihovin. Zdroj obrázku:
8
Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.