Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKlára Šmídová
1
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_351 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:9.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Degustace kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu TOS dle ŠVP. Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, která slouží k předvedení činností baristy a seznámení se všemi informacemi, které barista potřebuje. Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.B
2
Degustace kávy Jak správně degustovat kávu? Proč budeme kávu degustovat? Sada na degustaci kávy:
3
Degustace kávy Káva se hodnotí: smyslově (sladkost, kyselost, ostrost, trpkost, neutrální, nahořklá, bahnitá...) chemicky (vlhkost, obsahu tuku, popele a písku, jemnosti mletí zrna a množství kofeinu) mikrobioticky (přítomnost mikroskopických hub, mikroorganismů a toxinů) Nejprve se hodnotí zelené zrno – jeho vzhled, barevnost a aroma; pak následné upražené zrno a nakonec i jeho umletý vzorek
4
Degustace kávy kyselost - určuje samotný charakter kávy (jde o pocit suchosti, který nápoj vytvoří pod jazykem a na zadní straně patra) Kyselost je u kávy žádoucí, protože vytváří její jasnou, ostrou a mohutnou kvalitu. Když káva nemá potřebnou kyselost, tak je káva chudá a „plochá“ Nicméně neměli bychom zaměňovat slova „kyselost“ a „zkyslost“, které používáme pro negativní označení chutí
5
Degustace kávy aroma - velmi těsně se váže s chutí kávy (vhodně doplní pocity vytvářené na patře) tělo - je pocit chuti, který káva vytváří v ústech (jiné „tělo" má mléko a jiné voda) Všechny tři vlastnosti se dohromady pojí v chuť kávy, která nám umožňuje rozpoznat kávu z různých pěstitelských oblastí (káva z Jižní Ameriky je nasládlá s jemným aroma; kávy z oblasti Etiopie a Jemenu mají příchuť vína; indické kávy jsou málo kyselé, ale stále mají velmi výraznou chuť)
6
Degustace kávy Degustátoři · typ (arabica, robusta atd.) · chuť (měkká, ostrá) · vzhled a barvu (pražených a mletých zrn) · kyselost (chudá, jemná, příliš na povrchu) · věk (staré zrno, čerstvé zrno) · vady (kyselá, nedozrálá, zatuchlá) · postřehnutelné nuance (vyprahlá, vodnatá, stará) · celkové hodnocení (neutrální, kořenitá, tvrdá) · aroma (vůně nezřetelná až silná) · chuťová plnost (slabá až pronikavá) hodnotí hlavně těchto 10kategorií:
7
Křížovka
8
Řešení křížovky
9
Zdroje Literatura: VESELÁ, P. Kniha o kávě. Smart Press 2000. ISBN: 978-80-87049-34-1 Obrázky: každý obrázek má hypertextový odkaz na zdroj Video: www.doubleshot.cz Pozadí:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.