Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_377 Ročník: 2.
Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma: SO - speciality Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – seznámení se speciálními pokrmy z celého světa.Vhodnost servisu a použití inventáře
2
Speciality podávané při složité obsluze
Složitá obsluha Speciality podávané při složité obsluze
3
Šneci Servis této pochoutky má již místo i v naší gastronomii
Není to tradiční pokrm. Ale i přesto se sním setkáváme v restauracích ve velkých městech Dokonce se stal jakým si rituálem v předvánočním čase Servis této pochoutky má několik podob zejména podle charakteru úpravy Součástí servisu je nedílnou součástí kvalitní surovina a správný inventář No a samozřejmě hluboké znalosti přípravy a servisu
4
Šneci – inventář a surovina
Zapékací miska Kleště na šneky Šnečí maso Šnečí ulita
5
RACI Toto jídlo je v naší gastronomii celkem ojedinělé
V dávných dobách se ovšem celkem často konzumovalo Dnes je spíše obsahem francouzské a ji podobné gastronomie Ale i přesto je servis raků / jako teplý chod – polévka/ popsán i v naší gastronomii
6
Polévka z vlaštovčích hnízd
Jedná se o exotickou polévku Je připravována z hnízd rorýsů Základ pokrmu tvoří mořské trávy a řasy poslepované slinami ptáků V našich restauracích se nepodává nebo jen ojediněle
7
Želví polévka Tuto polévku si můžete dopřát i v našich restauracích
Nejedná se o žádnou kalorickou bombu Je to malý šálek silného vývaru Někdy je podáván i s kousky masa V osmdesátých letech minulého století se celkem běžně vyskytovala na JL A však a ni tenkrát nepatřila mezi běžné produkty a to zejména kvůli ceně. Servis je v mini šálku s moka lžičkou
8
Želví polévka servis a surovina
Želví polévka moderní servis Želví polévku kupujeme již jako polotovar v konzervě
9
Humr S humrem či langustou se setkáváme celkem běžně
Jistě nepatří na JL v běžné restauraci Ale své místo mezi gurmány jistě má. V zahraničí a to zejména v přímořských státech je to oblíbená lahůdka Ve světě je spousta restaurací které podávají pouze tyto dary moře
10
Ústřice Ústřice – se dají považovat za samostatnou kapitolu gastronomie Jejich konzumace je poměrně rozšířena a vyhledávána již po staletí Maso/sval těchto korýšů je považováno za delikatesu či afrodiziakum Konzumují se čerstvé v syrovém stavu jen s mořskou vodou Někteří gurmáni doporučují zalít sektem či kvalitním bílím vínem Před konzumací se zakápne citronem či limetou Taktéž je známa i tepelná úprava
11
Konzumace ústřic a inventář
Nůž na ústřice Vidlička na ústřice Jak se správně jedí Dle gurmánů se mají vypít/vysrknout
12
Kaviar Tato laskomina či delikatesa má své pevné místo v gastronomii
Také je nazýván černým zlatem Nám je znám převážně servis / konzumace za studena na ledu Ovšem již z dob ruských carů známe servis v teplé formě s brambory či bliny a kysanou smetanou Při servisu na ledu nesmíme opomenout servis v originál skleničce či balení V luxusních restauracích je možno servírovat ve skleněných dózách
13
Kaviár – servis a surovina
Kaviár je jikra z vyzy či jesetera Dnes je možno se setkat například s kaviárem ze pstruha Za studena podáváme na ledu s citronem,máslem a tousty – nebo již připravené ke konzumaci
14
Kontrolní otázky Jaké znáte speciální pokrmy
Kde především se s těmito pokrmy setkáváme Popište servis a potřebný inventář u určitých pokrmů
15
zdroje d=Wu4zoPtuB_-U3M:&imgrefurl= d=bXejuEVIa4rhDM:&imgrefurl= d=Sq-CQTcpQQe_wM:&imgrefurl= labuzniku/& =isch&tbnid=LGin7GBhFbX_UM:&imgrefurl= zrozene&docid=3nhwscjs83aUUM&imgur =isch&tbnid=1_oibqHVRcEQgM:&imgrefurl= m=isch&tbnid=QLwC_m7DkA-9jM:&imgrefurl= OqM:&imgrefurl= KM:&imgrefurl= KM:&imgrefurl= cz/nahled-v &tbm=isch&tbnid=AOu_5mpKb7y7-M:&imgrefurl= Rw1aJ2zXM:&imgrefurl= mgurl= nel=suggest&tbm=isch&tbnid=8QzDwxqsAUAoIM:&imgrefurl= =cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=On_ftoeeSL4r6M:&imgrefurl=
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.