Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:10.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:10.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla."— Transkript prezentace:

1 1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:10.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla přípravy a druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu TOS dle ŠVP. Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, která slouží k předvedení činností baristy a seznámení se všemi informacemi, které barista potřebuje. Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.B

2 Pravidlo 15 Následující čísla znázorňují po jak dlouhou dobu je káva v tom kterém stádiu nejlepší 15 měsíců pro zelená nepražená zrna 15 dnů pro pražená zrna 15 minut pro mletou kávu 15 vteřin pro připravené espresso

3 Káva bez kofeinu obsah kofeinu méně než 0,1%, extrahuje se vždy ze zelené kávy těmito způsoby: vodou - vypařovací sloupy octanem etylnatým - mytí octanem etylnatým (přírodní rozpouštědlo) metylchloridem - dichlormetylový alkohol, (chemické rozpouštědlo, které se přirozeně vypařuje při teplotě nad 40°C) oxidem uhličitým - tekutý plyn při tlaku 250 barů, který se chová jako rozpouštědlo kofeinu Extrahovaný kofein se používá v chemickém průmyslu, lékařství a v potravinářském průmyslu.

4 Rozpustná káva Sartori Kato v Chicagu 1901 (o osm let později průmyslová výroba) 1938 Nescafé Způsoby výroby: sprejování kávový „sirup“ je vháněn horkým vzduchem do sloupovité nádoby s vyhřívanými stěnami - vznikají různě velké tmavohnědé granule (vysoká teplota kávě sebere aroma)

5 Rozpustná káva vymrazování - tenká vrstva kávového sirupu je zmražena na - 40 °C. Zmrzlý plát je rozbit na menší kousky a vložen do vakua, které má schopnost výrazně snížit bod varu vody obsažené ve zmrzlé směsi. Tak se ledové krystalky odpaří při nízké teplotě a zanechají vysoce kvalitní granule kávy se zachovanou chutí přírodní kávy. Barva tohoto druhu rozpustné kávy bývá světlejší než klasická tmavě hnědá a granule mají téměř stejnou velikost.

6 Křížovka

7 Řešení křížovky

8 Zdroje Literatura: VESELÁ, P. Kniha o kávě. Smart Press 2000. ISBN: 978-80-87049-34-1 Obrázky: každý obrázek má hypertextový odkaz na zdroj Pozadí:


Stáhnout ppt "1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:10.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla."

Podobné prezentace


Reklamy Google