Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEduard Antonín Fišer
1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_NAV_527 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Nauka o výživě Tematická oblast:Lidské tělo Téma:Minerální látky Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne:Srpen 2012 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o chemickém složení lidského těla.
2
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. MINERÁLNÍ LÁTKY VY_32_INOVACE_NAV_527 MINERÁLNÍ LÁTKY VY_32_INOVACE_NAV_527
3
Minerální látky - Jsou součástí všech rostlinných a živočišných organismů. -Přijímáme je potravou. -V těle jsou vázány na B ne ve formě solí -I malý nedostatek může mít velké následky -Význam -Ovlivňují stálou chemickou reakci v těle /kyselá = zásaditá/ -Ovlivňují dráždivost nervových a svalových vláken -Zpevňují kostní a zubní tkáň -Jsou součástí enzymů, hormonů, krevního barviva -Vylučují se potem, močí, stolicí - Jsou součástí všech rostlinných a živočišných organismů. -Přijímáme je potravou. -V těle jsou vázány na B ne ve formě solí -I malý nedostatek může mít velké následky -Význam -Ovlivňují stálou chemickou reakci v těle /kyselá = zásaditá/ -Ovlivňují dráždivost nervových a svalových vláken -Zpevňují kostní a zubní tkáň -Jsou součástí enzymů, hormonů, krevního barviva -Vylučují se potem, močí, stolicí
4
Druhy minerálních látek Ca – vápník Zdroj – mléko, mléčné výrobky, sója, chléb, květák, špenát, ořechy Význam – důležitý pro srážení krve, stavba kostí, nezbytný pro svalovou činnost P – fosfor Zdroj – mléko, ml. Výrobky, maso, luštěniny Význam – stavební složka kostí, Na – sodík Zdroj – kuchyňská sůl Význam – nezbytný pro hospodaření s vodou K - Draslík Zdroj – ovoce, zelenina, mléko, mléčné výrobky Význam – důležitý při stavbě tkání, pro nervovou činnost, zabezpečuje správné reakce organismu J – jód Zdroj – mořské ryby a výrobky z nich Význam – činnost štítné žlázy F – fluor Zdroj – ryby, zelenina, ovoce, černý čaj Význam – nezbytný pro vývoj zubů – skloviny Fe – železo Zdroj – maso, žloutky, listová zelenina Význam – součást krevního barviva Ca – vápník Zdroj – mléko, mléčné výrobky, sója, chléb, květák, špenát, ořechy Význam – důležitý pro srážení krve, stavba kostí, nezbytný pro svalovou činnost P – fosfor Zdroj – mléko, ml. Výrobky, maso, luštěniny Význam – stavební složka kostí, Na – sodík Zdroj – kuchyňská sůl Význam – nezbytný pro hospodaření s vodou K - Draslík Zdroj – ovoce, zelenina, mléko, mléčné výrobky Význam – důležitý při stavbě tkání, pro nervovou činnost, zabezpečuje správné reakce organismu J – jód Zdroj – mořské ryby a výrobky z nich Význam – činnost štítné žlázy F – fluor Zdroj – ryby, zelenina, ovoce, černý čaj Význam – nezbytný pro vývoj zubů – skloviny Fe – železo Zdroj – maso, žloutky, listová zelenina Význam – součást krevního barviva
5
Otázky pro žáky 1. Abychom měli pevné kosti potřebujeme jaké ML? 2. Vodu v těle váže jaká ML? 3. Červené krevní barvivo obsahuje? 4. Fluor – zdroj a význam: 5. Význam draslíku: 6. Zdroj vápníku: 1. Abychom měli pevné kosti potřebujeme jaké ML? 2. Vodu v těle váže jaká ML? 3. Červené krevní barvivo obsahuje? 4. Fluor – zdroj a význam: 5. Význam draslíku: 6. Zdroj vápníku:
6
Zdroje http://www.celostnimedicina.cz/mineralni- latky-jejich-zdroje-a-vyznam-pro- organismus.htm
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.