Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2."— Transkript prezentace:

1 Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2.
Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava potravin rostlinného původu - suchým způsobem Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou potravin - rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory…)

2 Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem.
Potraviny, které budeme zpracovávat, musíme předběžně upravit a to provádíme těmito základními způsoby. 1) Suchým způsobem: Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce - odstraníme nečistoty Loupání - zelenina ,ovoce, brambory - odstraníme nejtenčí vrstvu, právě v povrchové slupce je nejvíce vitamínů Vylupování - čerstvé fazolové lusky, zelený hrášek Škrábání – brambory, kořenová zelenina Odstraněním zvadlých listů – saláty, zelí, kapusta

3 Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem.
Odkrajováním - více znečištěné části nebo nahnilé okraje vyřezáváním semeníků - paprika, cukyna Odpeckováním – peckovité ovoce (třešně, višně) Louskání, vytloukání – ořechy (jádra ořechů, mandlí) Prosívání – mouka (odstraníme z moučných výrobků nežádoucí příměsi) Lisování - ovoce, zelenina - pomocí ručních nebo elektrických lisů, např. citrónů, pomerančů

4 VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list
K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění: _________________ ______________ _________________ ______________ _________________ ______________ ___________________ _______________

5 VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list_řešení
K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění: lisování vylupování prosívání škrábání vypeckování okrájení přebírání loupání loupání

6 Použité zdroje. http://www.nasevyziva.cz
Obrázky ovoce - Obrázky zeleniny - Obrázek mouky - Obrázek luštěnin - Obrázek hrášku – Obrázek brambor -


Stáhnout ppt "Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google