Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Žijí s námi plísně Štěpán Borka
2
Co to jsou plísně? = nebezpečné houby
na vlhkých zdech, na starém jídle i v některých sýrech používají se i v průmyslu
3
V čem nám škodí? - vyvolávají alergie, tyfus a další škodlivé nemoci.
Na tyto nemoci můžeme i zemřít. Kvůli plísním se tvoří mikroby. Způsobují mykózu lidí, zvířat i rostlin
4
Příklad mykózy u lidí
5
Jak se proti nim bránit? - Pravidelně větrat - Dodržovat hygienu
- Uklízet - Pořádně mýt nádobý - Nenechávat potraviny zkazit se
6
Využití plísní - Plísně využíváme ve farmaceutickém (léky), chemickém i potravinářském průmyslu. - Nejznámější plíseň - Penicillium notatum, který produkuje známá antibiotika a taky se z něho vyrábí prášky penicillin. - Jiné plísně využíváme v potravinářství např. Penicillium roqueforti či Penicillium camemeberti, známé sýrové plísně.
7
Objevení penicillinu – 30.9. 1928 1881-1955
Alexander Fleming společně s mykologem Tomem představili dne účinky látky penicillin. Z jejich výzkumu plyne, že tato plíseň hubí téměř všechny mikroby, které mohou být pro lidský organismus škodlivé. Vědec Fleming přišel na účinky zcela náhodou. Nechal totiž ležet špinavé misky na stole několik dní. O pár dní později se na jeho miskách objevila plíseň, která odstranila všechny mikroby kolem sebe. Za tento objev dostal roku 1945 Nobelovu cenu.
8
Otázky 1. Kdo objevil penicillin?
2. Jmenujte alespoň dva průmysly, ve kterých se plíseň využívá. 3. Na čem se může objevit plíseň? (min. 3) 4. Co může plíseň vyvolávat u lidí, zvířat nebo rostlin? 5. Jak se proti plísním bránit? (min. 3)
9
Děkuji za pozornost
10
PLÍSNĚ tvorba: vlhko, teplo, působení bakterií (zkažení potravin) - způsobují mykózu = rozklad- potravin, dřeva, kůže, papíru, textilií,…. - ohrožuje zdraví, i zabít (alergie, tyfus, …) + prospěšná: léky – penicillin potraviny - sýry - penicillin objevil Alexander Fleming
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.