Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Doporučení pro výživu populace
Pavel Dlouhý Ústav výživy 3. LF UK
2
Typy nutričních doporučení
Referenční dávky Doporučení pro obyvatelstvo (dietary guidelines ) Doporučení na bázi potravin (food based dietary guidelines)
3
Referenční dávky IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein and Amino Acids. The National Academies Press, Washington, 2006, 1357 DACH: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 Report of the Scientific Commitee for Food: Nutrient and energy intakes for the European Community. Commission of the European Communities, Luxembourg, 1993
4
Lowest Threshold Intake EAR Estimated Average Requirement RDA PRI
LTI Lowest Threshold Intake EAR Estimated Average Requirement RDA PRI Recommended Dietary Allowances Population Reference Intake UL Tolerable Upper Intake Level UL LTI EAR RDA PRI deficit toxicita
5
DRI pro bílkoviny, USA, 2006 EAR 0,66 g / kg / den
RDA 0,80 g / kg / den (56 g/den muži, 46 g / den ženy) UL nestanoven Skutečný odhadovaný příjem: 71 – 101 g / d muži 55 – 62 g / den ženy
6
Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR) USA, 2006
Tuky 20 – 35 % energie Sacharidy 45 – 65 % energie Proteiny 10 – 35 % energie
7
DACH Referenční hodnoty (Referenzwerte)
doporučené (Empfohlene Nährstoffzufuhr) = RDA protein, kys. linolová, většina vitamínů, Ca, P, Mg, Fe, I, Zn odhadované (Schätzwerte) n-3 PUFA, Na, K, chlorid, Se, Cu, Mn, Cr, Mo, vit. E, vit. K, β-karoten, biotin, kys. pantothenová směrné (Richtwerte) – orientační příjem energie, voda, sacharidy, vláknina, tuky, cholesterol, alkohol, fluorid
8
DACH Referenční hodnoty (mimo směrných hodnot) – ochrání téměř všechny osoby dané populace před poškozením zdraví výživou a zajistí plnou výkonnost platí pro zdravé osoby ve střední Evropě pro energii je směrná hodnota průměrná potřeba dané populační skupiny, nelze uplatnit individuálně (viz fyzická aktivita) doporučený příjem živin: průměrná potřeba + 2 směrodatné odchylky (pokryje potřebu 98% populační skupiny) místo 2 směrodatných odchylek zpravidla navýšení o %
9
Doporučení pro příjem proteinu (DACH, 2000, 2008)
věk protein (g/kg/den) protein (g/den) m ž 0 až < 1 měs. 2,7 12 1 až < 2 měs. 2,0 10 2 až < 4 měs. 1,5 4 až < 6 měs. 1,3 6 až <12 měs. 1,1 1 až < 4 roky 1,0 14 13 4 až < 7 let 0,9 18 17 7 až < 10 let 24 10 až 13 let 34 35 13 až < 15 let 46 45
10
Doporučení pro příjem proteinu (DACH, 2000, 2008)
věk protein (g/kg/den) protein (g/den) m ž 15 až < 19 let 0,9 0,8 60 46 19 až < 25 let 59 48 25 až < 51 let 47 51 až < 65 let 58 65 let a více 54 44 Těhotné od 4 měs. Kojící 63
11
Doporučení pro příjem proteinu (DACH, 2000, 2008)
Horní hranice doporučeného příjmu pro dospělé: 2,0 g / kg tělesné váhy / den 140 g / den pro muže 120 g / den pro ženy
12
DACH při dodržení doporučeného příjmu je deficit nepravděpodobný, nižší příjem neznamená deficit, ale zvýšení jeho pravděpodobnosti nevhodné k přesnému plánování výživy / hodnocení nutričního stavu konkrétní osoby orientační pomůcka - plnění v celotýdenním průměru
13
DACH vedle nutričních aspektů v některých případech zohledněny aspekty preventivní: benefitní efekt některých složek nad rámec zabránění deficitu (vit. C, karoten, vláknina) zamezení nadbytku energie, tuků, nasycených mastných kyselin, cholesterolu v komentáři u jednotlivých živin část II – Preventivní aspekty živin
14
Porovnání „doporučených dávek“ evropských a DACH pro vitamín C
Věk EU, 1993 DACH, 2000 mg / den 6- 11 měsíců 20 4 až < 12 měsíců 55 1 – 3 roky 25 1 až < 4 roky 60 4 – 6 let 4 až < 7 let 70 7 – 10 let 30 7 až < 10 let 80 11 – 14 let 35 10 až < 13 let 90 15 – 17 let 40 13 až < 15 let 100 dospělí 45 mladiství a dospělí těhotné 110 kojící 150
15
DACH Referenční hodnoty zohledňují: pohlaví věk těhotenství, kojení
V některých případech se musí zohlednit doporučení pro příjem energie nebo jiných živin: vit. E - nenasycené mastné kyseliny thiamin, riboflavin, niacin – energie pyridoxin - protein
16
Značení potravin GDA (Guideline Daily Amounts)
Energie kcal 2000 Tuk g 70 z toho SFA 20 Cukry 90 Sůl 6 sodík 2,4 Proteiny 50 Sacharidy celkem 270 Vláknina 25 Zdroj: CIAA a PK ČR
17
Značení potravin DDD (doporučené denní dávky) pro vitamíny a minerální látky
Vitamín A µg 800 Thiamin mg 1,1 Riboflavin 1,4 Vitamin B6 Vitamin B12 2,5 Kyselina pantothenová 6 Vitamin C 80 Vitamin D 5 Vitamin E 12 Vitamin K 75 Biotin 50 Kyselina listová 200 Niacin 16 Zdroj: Vyhl. 450/2004 Sb.
18
Značení potravin DDD (doporučené denní dávky) pro vitamíny a minerální látky
Draslík mg 2000 Fosfor 700 Fluoridy 3,5 Hořčík 375 Chrom µg 40 Jód 150 Mangan 2 Měď 1 Molybden 50 Selen 55 Vápník 800 Zinek 10 Železo 14 Zdroj: Vyhl. 450/2004 Sb.
19
Inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky SpV
Aktualizace a doplnění o výživová doporučení pro dětský věk, těhotné a kojící ženy a seniory
20
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR
V souladu s výživovými doporučeními WHO, USDA a dalších institucí by mělo být dosaženo: Upravení příjmu celkové energetické dávky u jednotlivých populačních skupin v souvislosti s pohybovým režimem tak, aby bylo dosaženo rovnováhy mezi jejím příjmem a výdejem pro udržení optimální tělesné hmotnosti u dospělých v rozmezí BMI
21
Výživová doporučení - pokračování
Snížení příjmu tuku u dospělé populace tak, aby podíl tuku v celkovém energetickém příjmu nepřekročil 30 % (70 g) optimální energetické hodnoty, u vyššího příjmu 35 % Příjem nasycených mastných kyselin (MK) by měl být nižší než 10 % (cca 20 g) a polyenových MK % z celkového energetického příjmu. Poměr MK řady n-6 : n-3 max. 5 : 1 Příjem trans MK by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % celkového energetického příjmu (2,5 g/den)
22
Výživová doporučení - pokračování
Snížení příjmu cholesterolu na max. 300 mg/den (s optimem 100 mg/1000kcal) Snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na max. 10 % celkové energetické dávky (cca 60 g / den pro lehce pracující dospělé), při zvýšení podílu polysacharidů Snížení spotřeby kuchyňské soli (NaCl) na 5-7 g/den a preference používání soli obohacené jodem. U starších lidí pod 5 g/den
23
Výživová doporučení - pokračování
Zvýšení příjmu kyseliny askorbové (vitaminu C) na 100 mg denně Zvýšení příjmu vlákniny na 30 g za den Zvýšení příjmu dalších ochranných látek, jak minerálních, tak vitaminové povahy a dalších nutrientů, které by zajistily odpovídající antioxidační aktivitu a další ochranné procesy v organizmu (Zn, Se, Ca, I, Cr, karoteny, vitaminu E aj.)
24
Žádoucí opatření ve spotřebě potravin
Snížení příjmu živočišných tuků a zvýšení podílu rostlinných olejů v celkové dávce tuku, z nich zejména oleje olivového a řepkového, pokud možno bez tepelné úpravy. Výrazné omezení příjmu potravin obsahujících kokosový a palmojádrový tuk a palmový olej
25
Žádoucí opatření ve spotřebě potravin - pokračování
Zvýšení spotřeby zeleniny a ovoce včetně ořechů na 600 g za den, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2 : 1 Zvýšení spotřeby luštěnin Zvýšení spotřeby výrobků z celozrnných mouk Preferovat příjem potravin s nižším glykemickým indexem (méně než 70) tj. luštěniny, celozrnné výrobky, těstoviny, rýže natural
26
Žádoucí opatření ve spotřebě potravin - pokračování
Výrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, zejména mořských na cca 400g / týden. Doporučuje se konzumace i tučných ryb Snížení spotřeby potravin živočišného původu s vysokým obsahem tuku Vynecháno doporučení ke snížení spotřeby vajec!!!
27
Žádoucí opatření ve spotřebě nápojů
Zajištění správného pitného režimu, zejména u dětí a starých osob – denní příjem min. 1,5 l vhodných druhů nápojů (předpokládá se další příjem tekutin ve formě ovoce, zeleniny, polévek a dalších potravin), při zvýšené fyzické námaze a vyšší teplotě okolí přiměřeně více Vybírat přednostně nápoje neslazené cukrem, nejlépe s přirozenou ovocnou složkou
28
Žádoucí opatření ve spotřebě alkoholických nápojů
Alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny),u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 30 ml lihoviny)
29
Doplnění doporučení pro starší věk
Je nutné věnovat pozornost dostatečnému příjmu tekutin a méně energetické, ale nutričně kvalitní výživě Potřeba bílkovin je u starších lidí vyšší, doporučuje se však snižovat příjem tuků Mezi nedostatkové složky patří především Zn a Ca, z vitaminů vitamin D, vitamin C i některé z vitaminů skupiny B (zvláště kyselina listová, pyridoxin a vitamin B12). Z hlediska výživy se doporučuje dostatečně využívat přirozených zdrojů těchto složek výživy
30
Doplnění doporučení pro těhotné
Zajistit optimální váhový přírůstek a vývoj plodu, dostatek bílkovin, vitamínů (nenavyšovat však vitamín A!) a minerálních látek (Ca, Fe, Zn, I) a tekutin Měsíc pře plánovaným početím a během prvního trimestru dostatečný příjem kyseliny listové Zvýšit příjem vápníku ve druhé polovině těhotenství Pravidelně konzumovat celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, ve třetím trimestru nenadýmavou stravu Preferovat tuky s obsahem nenasycených kyselin Vyvarovat se konzumace alkoholu
31
Doplnění doporučení pro kojící
Zajistit o 0,5 – 0,75 l vyšší příjem tekutin Podobně jako v těhotenství konzumovat dostatek bílkovin zajistit dostatečný příjem Ca a Zn z přirozených zdrojů preferovat tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin v případě vegetariánství se doporučuje lakto-ovo-vegetariánský způsob výživy
32
Doplnění doporučení pro děti
Optimální výživou kojence v prvních šesti měsících je mateřské mléko Strava dítěte od 1 – 3 let má být podávána v 5 porcích, obsahovat 500 ml mléka nebo mléčných výrobků, 4-5 porcí ovoce a zeleniny, porce chleba a obilovin a 2 porce masa. Maso méně tučné, preferovat rybí (bez kostí), drůbeží, králičí, nepodávat uzeniny, šetřit pamlsky. Pokrmy nepřesolovat, vynechat ostré a pálivé koření
33
Doplnění doporučení pro děti
Strava dítěte v předškolním věku by měla obsahovat porce mléka nebo mléčných výrobků, 4 porce zeleniny a ovoce (z toho dvě v syrové podobě), porce chleba a obilovin (postupně zařazovat celozrnné), 2 porce masa (všechny druhy, preferovat méně tučné), do jídelníčku zařazovat luštěniny. Pokrmy nepřesolovat, vynechat ostré a pálivé koření, dbát na pitný režim.
34
Doplnění doporučení pro děti
Strava dítěte ve školním věku a adolescentním věku by měla obsahovat obiloviny s preferencí celozrnných výrobků, rýži, těstoviny Denně by měly dostávat ve porcích zeleninu a ovoce, ve porcích mléko nebo mléčné výrobky a v porcích maso (důraz na ryby a drůbež), vejce nebo rostlinné produkty s kvalitním proteinem (sójové výrobky, luštěniny) Omezeně konzumovat volné tuky a cukry, džusy a slazené nápoje ředit vodou
35
Doplnění doporučení pro děti
Z alternativní výživy nelze doporučit veganství, frutariánství a další podobné směry. Vhodně vedená lakto-ovo-vegateriánská strava omezuje možnost výběru potravin, ale je pro zajištění růstu a vývoje dítěte možná Pro zajištění zdravého vývoje je nejvhodnější dostatečně pestrá strava, úměrná věku dítěte
36
Žádoucí opatření v kulinární technologii
Zabránit ztrátám vitaminů a jiných ochranných látek Preferovat vaření a dušení před pečením, smažením a grilováním, zejména u potravin s vyšším podílem živočišných bílkovin Preferovat technologie s nižším podílem přidaného tuku a volit vhodný druh tuku Zajistit dostatečný podíl syrové stravy, zejména zeleniny a ovoce
37
Žádoucí opatření v kulinární technologii - pokračování
Zvýšit spotřebu zeleninových salátů s přídavkem olivového nebo řepkového oleje Rozšířit sortiment pokrmů z tepelně upravené zeleniny a z luštěnin Doplňovat stravu vhodnými doplňky nebo obohacenými potravinami (např. používat sůl s jodem) při zjištění výrazného nedostatku některých nutričních faktorů
38
Žádoucí opatření ve složení potravin
Snížit obsah trans a nasycených mastných kyselin v jedlých tucích a zejména ve výrobcích. Výrazně omezit používání kokosového a palmojádrového tuku a palmového oleje Snížit obsah cukru v nápojích a některých potravinách např. v džemech, kompotech, některých druzích pečiva, cukrářských výrobcích a zmrzlině
39
Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování
Rozšířit sortiment výrobků z obilovin s vyšším podílem složek celého zrna a nižším glykemickým indexem Udržet, eventuálně ještě rozšířit nabídku mléčných výrobků s nízkým obsahem mléčného tuku, zejména zakysaných mléčných výrobků Rozšířit nabídku zeleninových salátů, zejména čerstvých
40
Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování
Rozšířit nabídku luštěnin, zejména připravených pro rychlou kulinární úpravu Rozšířit výběr potravin s nižším obsahem soli a používat sůl s jodem Rozšířit sortiment potravin se zvýšeným obsahem složek podporujících zdraví
41
Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování
Zajistit odpovídající označování potravin, se všemi informacemi, které jsou rozhodující pro spotřebitele k usměrňování jeho výživy Dle možností omezovat používání látek přídatných (aditivních, označených kódem E), zejména konzervačních prostředků, syntetických barviv, fosfátů aj.)
42
Další doporučení Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost výběru potravin a jejich úpravě Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, pohlaví, fyzickému zatížení a zdravotnímu stavu
43
Doporučení na bázi potravin
National Food Guide, (USA) USDA, Food for Fitness — A Daily Food Guide, 1956 (USA) USDA, The Hassle-Free Daily Food Guide, 1979 (USA) USDA, Food Guide Pyramid, 1992 (USA)
44
Doporučení na bázi potravin
Řecká pyramida výživy (Dietary guidelines for adults in Grece, Archives of Hellenic Medicine, 1999, 16, ) Low Glycemic Index Pyramid (Ludwig, 2000) Healthy Eating Pyramid (Willett W.C. et al. : Eat, drink and be healthy. The Harvard Medical School guide to healthy eating. New York: Simon & Schuster, 2001) USDA, MyPyramid, 2005 (USA)
45
Doporučení na bázi potravin
Švýcarská potravinová pyramida (Schweizerische Gesellschaft für Ernährung, 2005) Německá potravinová pyramida (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, 2005) Česká potravinová pyramida (Fórum zdravé výživy, 2003) Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR (MZ ČR, 2005)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.