Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV STÁTNÍ PODNIK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV STÁTNÍ PODNIK"— Transkript prezentace:

1 ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV STÁTNÍ PODNIK
ROZMÍSTĚNÍ HŘEBCŮ PLEMENE HUCUL, HAFLING, ČESKÝ SPORTOVNÍ PONY, WELSH PONY, SHETLAND PONY NA PŘIPOUŠTĚCÍ STANICE 2015

2 ROZMÍSTĚNÍ HŘEBCŮ MALÝCH PLEMEN NA PŘIPOUŠTĚCÍ STANICE 2015
ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV 1889 ARMIN Q ( HFLG ) 2048 OLLY ( ČSP ) 1847 PIETROSU NELSON (HUC ) 2613 A.K ś GRANAT ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ 894 ARBONY ( SHETL. PONY ) 1847 OUŠOR NUGET ( HUC ) 2658 OUŠOR MÍŠA ( HUC ) SLOVENSKO

3 1847 PIETROSU NELSON Narozen: 14.5.2009 Plemeno: huculský kůň
PŮVOD 1847 PIETROSU NELSON Narozen: Plemeno: huculský kůň Barva: hd. KVP: 154, KVH: 146, OH: 188, Ohol: 19,0 Chovatel: JUDr. Zdeněk Svoboda, Nové Losiny Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, Foto: Taťána Havlíčková Pietrosu Nelson je jeden z mála hřebců linie Pietrosu působící v České republice, jehož rodiče pocházejí z hřebčína Lučina v Rumunsku. V tomto hřebčíně je již přes 150 let chován huculský kůň bez přílivu cizích genů. V rodokmenu hřebce Pietrosu Nelson se střídá všech pět kmenů lučinských huculů. Jeho otec Pietrosu XI-I Luc je typickým představitelem této více jak 80 let staré linie. Matka Oušor V-13 Luc, pochází z rodiny Deremoxa. Je vítězkou v kategorii klisen na Mezinárodním chovatelském šampionátu v Topolčiankách v roce Pietrosu Nelson je temperamentní hřebec s dobrou mechanikou chodů a dobrého charakteru. Představuje huculského koně použitelného pro práci pod sedlem i v zápřahu. S populací klisen chovaných v České republice je jen ojediněle příbuzný. Chovatelům se tedy nabízí možnost využití hřebce s jiným genetickým potenciálem. Hřebec je vybrán jako genový zdroj. 

4 1847 PIETROSU NELSON PROFIL HŘEBCE http://www.hucul-achhk.cz
Foto: Taťána Havlíčková

5 1848 OUŠOR NUGET Narozen: 2009 Plemeno: huculský kůň Barva: š. plav.
PŮVOD 1848 OUŠOR NUGET Narozen: 2009 Plemeno: huculský kůň Barva: š. plav. KVP: 150, KVH: 139, OH: 188, Ohol: 19,4 Chovatel: JUDr. Zdeněk Svoboda, Nové Losiny Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: Brno Tuřany Kontakt: Musil Jaroslav, Foto: Taťána Havlíčková Huculský kůň je malé horské plemeno, pocházející z oblasti Karpatského oblouku, kde vznikalo dlouhodobým historickým vývojem na podkladě místních typů koní. V době Rakouska-Uherska, do kterého celá oblast původního chovu huculského koně patřila, bylo započato se systematickým chovem huculského koně v polovině minulého století, a to především pro účely armády. Od té doby se vedou záznamy o plemenitbě a z této doby také pocházejí nejstarší kmeny huculských koní. Huculský kůň zde již vystupuje jednoznačně jako samostatné a specifické plemeno koní.   Typický huculský kůň - představitel svého plemene - je dlouhověký, tvrdé konstituce, nesoucí co nejúplnější genetickou informaci svého plemene. Má dobře vyjádřený plemenný typ, který se charakteristicky vymezuje podle původních předků. Tělesný rámec s delšími liniemi, dobrým fundamentem, korektním postojem a pravidelnými chody odpovídajícími plemenu. Kopyta jsou odolná s tvrdou rohovinou. Pro svoji vytrvalost, skromnost, charakterové vlastnosti, pevné zdraví a klidný temperament je zvláště vhodný pro jezdeckou turistiku, rekreaci, výcvik dětí, hipotherapii i lehký zápřah. S ohledem na jeho velikost je dobře využitelný pro jezdecký i vozatajský provoz. Huculský kůň patří mezi pozdní plemena dospívající v 5 až 6 letech. Charakteristika plemene:

6 1848 OUŠOR NUGET PROFIL HŘEBCE http://www.hucul-achhk.cz
Foto: Taťána Havlíčková

7 2658 OUŠOR MÍŠA Narozen: 1992 Plemeno: huculský kůň Barva: hd.
PŮVOD 2658 OUŠOR MÍŠA Narozen: 1992 Plemeno: huculský kůň Barva: hd. KVP: 150, KVH: 139, OH: 169, Ohol: 19,0 Chovatel: Míša Jan, Kostelany nad Moravou Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: Slovenská republika Kontakt: Anton Puvak, Vrbové, Foto: Taťána Havlíčková Oušor Míša je temperamentní hřebec, dobrého charakteru, ochotný k práci. Jeho chovatelem je pan Jan Míša z Kostelan nad Moravou. Absolvoval Výkonnostní zkoušky při nichž byl ohodnocen známkou 7,7. Do chovu má zařazeného 2 syny. Do HPK huculského koně má zapsáno 22 klisen. Hřebec je vybrán jako genový zdroj. V poslední době působí v chovu na Slovensku.

8 2658 OUŠOR MÍŠA PROFIL HŘEBCE

9 2048 OLLY Narozen: 7.4.2011 Plemeno: český sportovní pony Barva: hd.
PŮVOD 2048 OLLY Narozen: Plemeno: český sportovní pony Barva: hd. KVP: 152, KVH: 144, OH: 164, Ohol: 18,5 Chovatel: Rostock Karolina Minnie, Štěpánkovice Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, Foto: Taťána Havlíčková Český sportovní pony je plemeno, které Asociace chovatelů sportovních pony šlechtí od založení plemenné knihy v roce Cílem šlechtění je všestranně využitelný pony jezdeckého typu s tvrdou konstitucí, je nenáročný a odolný proti vnějším vlivům. Důraz je kladen na dobrý charakter, vysokou inteligenci, ovladatelnost a ochotu k práci. Český sportovní pony je určen především pro sport dětí a mládeže.Hřebec Olly se narodil ve Štěpánkovicích u chovatelky Rostock Karolina Minnie. Jde o typického představitele tohoto plemene se všemi požadovanými vlastnostmi. V jeho původu jsou ve třetí generaci předci s výkonností „T“ v parkurovém skákání. Je všestranně použitelný jak pro práci pod sedlem tak ve spřežení. Ve svých třech letech se Olly zúčastnil výkonnostních zkoušek s bodovým ohodnocením 8,1 a na základě jejich úspěšného absolvování byl zařazen do akceleračního programu.

10 2048 OLLY PROFIL HŘEBCE http://dev.aschk.cz/pk/
Foto: Taťána Havlíčková

11 1889 ARMIN Q Narozen: 18.4.2010 Plemeno: hafling Barva: sv. ryz.
PŮVOD 1889 ARMIN Q Narozen: Plemeno: hafling Barva: sv. ryz. KVP: 159, KVH: 151, OH: 175, Ohol: 19,5 Chovatel: Urthaler Richard, ITA, Ortisei/St. Ulrich Majitel: Ondračka Jan, Sedliště Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, Foto: Taťána Havlíčková Mladý, sportovně nadaný hřebec importovaný z Itálieod chovatele Richarda Urthalera. Byl do chovu zařazen na podzim 2012na körungu v Meranu s výslednou známkou IB a hodnocením na pátém místě z celkového počtu 46 zúčastněných hřebců. Má 0%-ní příměs arabské krve, přísluší k linii A – oboustranně prochován na slavného Afghana II.Bodové hodnocení bylo na základě licentace v ČR a s přihlédnutím k zařazení do IB třídy v zahraničí přiděleno výši 8,9 bodů, což jej řadí do akceleračního programu. Hřebec je v moderním typu haflinga, harmonický, charakterově vyrovnaný, vyniká především mechanikou pohybu s výraznou akcí předních nohou a má velmi dobrý skokový styl. Ve čtyřech letech úspěšně absolvoval řadu skokových parkurů (ZM, Z), které mu nahrazují splnění zkoušek výkonnosti. Neméně nadějný je i na drezurních kolbištích. Díky své lehké ovladatelnosti a ochotě pracovat skrývá velký potenciál v soutěžích všestrannosti, které jej velmi baví.

12 1889 ARMIN Q PROFIL HŘEBCE

13 PŮVOD 2613 A.K´S-GRANAT Narozen: Plemeno: welsh mountain pony, sekce A Barva: běl. KVP: 127, KVH: 116, OH: 147, Ohol: 16,0 Chovatel: Kramer A., AUT 2201 Gerasdorf Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, Foto: Taťána Havlíčková Cílem šlechtění velšských plemen pony a kob je ušlechtilý a korektní pony/kůň, s dobrým charakterem, temperamentem, s prostornou a elastickou mechanikou pohybu, pevným zdravím, který je vhodný pro všechny druhy jezdeckého sportu i pro běžné jezdecké, rekreační a vozatajské využití. Hřebec A.K´s-Granat má zapsané 4 klisny v chovu. Charakteristika plemen:

14 2613 A.K´S-GRANAT PROFIL HŘEBCE

15 894 ARBONY Narozen: 7.3.1999 Plemeno: shetland pony Barva: vr.
PŮVOD 894 ARBONY Narozen: Plemeno: shetland pony Barva: vr. KVP: 113, KVH: 102, OH: 140, Ohol: 15,0 Chovatel: Ing. Tvrdík Jiří, Csc., Praha Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: Kunovice Kontakt: Pavlíček Miroslav, Shetland pony je jedno z nejmenších, nejstarších a nejméně náročných plemen. Vznikl z původních severských plemen, jejichž primitivnost a hrubost byla dlouholetým šlechtěním potlačena, ale v jeho žilách koluje i krev arabská. Z původní domoviny, kterou jsou Shetlandské ostrovy, ležící severně od Skotska, kde byl využíván k pracím v dolech a nošení nákladů, se rychle rozšířil téměř do celého světa. Na jeho základě vznikají nová plemena, jako falabela, minihorse, americký shetland a další. Chovným cílem je harmonický, charakterově vyrovnaný a všestranně použitelný pony, dlouhověký, nenáročný, dobře krmitelný, zdravý, bez vad postojů, končetin a chodů. Bez hrubých exteriérových vad. Hřebec Arbony má v chovu uznaných šest klisen.

16 894 ARBONY PROFIL HŘEBCE

17 HUCULSKÝ KŮŇ, WELSH PONY, SHETLAND PONY V MAJETKU ZH TLUMAČOV
SEZNAM HŘEBCŮ PLEMENE ČESKÝ SPORTOVNÍ PONY, HUCULSKÝ KŮŇ, WELSH PONY, SHETLAND PONY V MAJETKU ZH TLUMAČOV 1847 PIETROSU NELSON ( HUC ) 1848 OUŠOR NUGET ( HUC ) 2658 OUŠOR MÍŠA ( HUC ) 2048 OLLY ( ČSP ) 2613 A.K´S – GRANAT ( WELSH PONY ) 894 ARBONY ( SHETLAND PONY ) Zemský hřebčinec Tlumačov, 2015


Stáhnout ppt "ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV STÁTNÍ PODNIK"

Podobné prezentace


Reklamy Google