Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMiloslav Slavík
1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_141 Ročník:1. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Základy přírodních věd Tematická oblast:Přírodní látky Téma:Chemické složení organismů Jméno autora:Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne:Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o chemickém složení lidského těla.
2
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ORGANISMŮ Obr.1
3
SLOŽENÍ ORGANISMŮ živé organismy jsou tvořeny stejnými prvky jako neživá příroda liší se jen zastoupením BIOGENNÍ PRVKY 95% hmotnosti lidského těla MAKROBIOGENNÍ PRVKY 4,9% hmotnosti lidského těla MIKROBIOGENNÍ PRVKY (stopové) v organismu jen nepatrně CHEMICKÉ SLOUČENINY
4
Biogenní prvky C – základní prvek (19% hmotnosti buněk) H – 62% O – 9% N – vázán v aminokyselinách a bílkovinách, nukleových kyselinách (5%)
5
Makrobiogenní prvky S, P, Mg, Ca, Na, K, Cl Hořčík Mg -složka kostí -kofaktor enzymů -činnost nervů a svalů -listová zelenina Vápník Ca -zuby,kosti -nervová činnost -stah svalu -srážení krve -mléčné výrobky -listová zelenina -příjem stimulován vit.D Fosfor P -složka zubů,kostí -složka fosfolipidů a nukleových kyselin -mléko,maso,ryby -zrna obilovin -ořechy Sodík Na -v krevní plazmě-kuchyňská sůl -maso,ryby Železo Fe -hemoglobin,enzymy-listová zelenina -luštěniny Chlor Cl -v buňkách a tělních tekutinách -složka žaludečních šťáv (HCl) -maso,ryby -kuchyňská sůl Síra S -složka aminokyselin-potraviny bohaté na bílkoviny
6
MIKROBIOGENNÍ PRVKY (stopové) Zn, Cu, Mn, I, Co, B, F, Cr, Mo, Si, Al slouží jako biokatalyzátory
7
CHEMICKÉ SLOUČENINY ANORGANICKÉ H 2 O rozpouštědlo anorganických i organických sloučenin vnitřní prostředí buněk podíl na chemických reakcích tepelná regulace organismu CO 2 amoniak anorganické soli
8
CHEMICKÉ SLOUČENINY ORGANICKÉ bílkoviny kůže,svaly sacharidy zdroj energie lipidy zdroj energie nukleové kyseliny
9
Přírodní látky Živiny BiokatalyzátoryNukleové kyseliny Bílkoviny Sacharidy Lipidy Vitaminy Enzymy Hormony
10
Použité zdroje: Obr.1 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/bilkovina,sacharid,_tuk.jpg Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.