Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny"— Transkript prezentace:

1 Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Arthritis urica - dna Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny

2 Prevence: Udržování ideální hmotnosti. Střídmost v konzumaci alkoholu.
Dostatečné množství tekutin (aby se kys. močová mohla dobře vyloučit) Vyvarovat se extrémnímu příjmu bílkovin i jednotlivých aminokyselin.

3 Léčba Dieta je vždy nutným základem pro úspěšnou léčbu (otázkou není zda dietu nebo léky, ale zda postačí samotná dieta nebo dieta + léky). Většinou slouží i k potřebné úpravě hmotnosti a dalších zdrav. problémů (80% je spojeno s poruchou metabolizmu lipidů, 15% diabetes).

4 Do jídelníčku zařazovat potraviny s nízkým obsahem purinových látek, používat vhodné tepelné úpravy pokrmů.

5 NE ANO tuky: oleje, máslo
mléko a výrobky: všechny maso: výjimečně zelenina: kromě zakázaných druhů ovoce: kromě fíků, zejména ano třešně a jahody koření: petrž. nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr maso: vnitřnosti, mladá drůbež, uzeniny, masové vývary, mořské ryby, sardinky luštěniny houby zelenina: špenát, chřest, hrášek, lilkovité rostliny čokoláda, kakao, káva alkohol koření: pepř, paprika, muškát, bob. list, zázvor

6 Vhodné technologické postupy přípravy stravy:
vaření dušení mikrovlny pečení na teflonu, grilování Vývary a šťávy nelze používat!

7

8


Stáhnout ppt "Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny"

Podobné prezentace


Reklamy Google