Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DUŠENÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130105
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
2
DUŠENÍ 1 – pára 2 – surovina 3 – tekutina (základ) obr. 1
3
DUŠENÍ Šetrný způsob tepelné úpravy Dochází k minimálním ztrátám živin
Tepelná úprava v uzavřené nádobě Působením páry se sníží doba tepelné úpravy
4
DUŠENÍ na sporáku v troubě v konvektomatu
5
PŘEDBĚŽNÁ PŘÍPRAVA MASA
Omývání Odblanění Porcování Naklepávání Kořenění Solení
6
PROTÝKÁNÍ slaninou šunkou okurkou vejci (kapsa)
7
příprava masa vcelku plátky závitky rolády
8
příprava masa špízy kostky mleté maso
9
Opékání na rozehřátém tuku
10
PODLÉVÁNÍ VODOU NEBO VÝVAREM BĚHEM DUŠENÍ
11
duŠENÍ v malém množství tuku ve vlastní šťávě na určitém základě
12
druhy základů cibulový (tuk, cibule)
zeleninový (tuk, kořenová zelenina, cibule) paprikový (tuk, cibule, paprika) slaninovo - cibulovo - paprikový
13
DUŠENÍ (KROMĚ masa) rýže brambory zelenina
14
zahušťování – příprava
šťávy a omáčky nasucho opraženou moukou šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou
15
zahušťování – příprava
šťávy a omáčky suchým chlebem zálivkou
16
zahušťování – příprava
šťávy a omáčky moučným máslem jíškou neboli zásmažkou
17
dokončovací práce Cezení Vkládání vložek (okurky, slanina,
párek, kořenová zelenina, paprika, rajčata, žampiony) Dochucení (kořením, solí, vínem, octem, citronovou šťávou) Zjemňování (smetanou, žloutky, máslem)
18
cezení přes cedník přes špičák
19
VKLÁDÁNÍ VLOŽEK sterilované okurky slanina kořenová zelenina žampiony
20
VKLÁDÁNÍ VLOŽEK šunka párek papriky rajčata
21
zjemňování smetana žloutky máslo
22
děkuji za pozornost
23
použitá literatura SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů vydání. Praha: Fortuna, ISBN
24
citace zdrojů obr. 1: ŠEBEK, L. Technologie kuchařských prací. Praha: Septima, 2000, s. 25. ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.