Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/2-SL-1/2 Název DUM Inventář – funkce MSI Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdělení a funkce malého stolního inventáře, jeho použití a ošetření. Výklad je doplněn ukázkami dalšího MSI. Vybavení, pomůcky Dataprojektor , ukázky MSI Klíčová slova Malý stolní inventář rozdělení podle použití, funkce MSI, příklady MSI, ošetřování MSI Datum

3 Inventář – funkce MSI Náplň výuky
Malý stolní inventář rozdělení podle použití Funkce malého stolního inventáře Příklady malého stolního inventáře Ošetřování malého stolního inventáře

4 Restaurační inventář dělíme
   MSI (malý stolní inventář)      VSI (velký stolní inventář)      Pomocný inventář Obr. 1

5 Malý stolní inventář – MSI
Malý stolní inventář je nezbytně nutný, aby obsluhující dobře a kvalitně obsluhoval. Malý stolní inventář rozdělujeme na dvě skupiny: MSI umístěný na stole pro hosta – slouží ke konzumaci pokrmů a nápojů hostům. Patří sem např. vázička, popelník, menážky (sůl, pepř, párátka) košíček na pečivo. MSI umístěný na příručním stole – slouží obsluhujícímu personálu pro případ, že si host vyžádá. Patří sem např. další dochucovací prostředky – kečup, worchester, paprika, hořčice, karafy s olejem a octem, různé dresinky, papírové ubrousky… Druhy MSI volíme podle toho, o jaké odbytové středisko se jedná, co nabízí z pokrmů a nápojů. MSI musí být vždy ve výborném stavu, jen tak docílíme spokojenosti hosta a zrychlíme obsluhu.

6 Funkce malého stolního inventáře
Estetický – vázičky, svícny, svíčky… Hygienický – ubrousky, párátníky… 3. Informační – reklamní upoutávky, podložky pod sklo… 4. Gastronomický – karafy, slánky… Obr. 2

7 Malý stolní inventář – ukázky
Slánky (otevřené, uzavřené) – sůl plníme do 2/3 a přidáváme zrnka rýže proti vlhnutí, denně otíráme, pepř plníme do 1/3, aby nevyprchalo aroma. Menážky (malá, velká) – soubor solnička, pepřenka, karafy na ocet, olej, párátník, čistí se stejně jako obr. 4 obr solničky. Karafy na ocet a olej – denně otíráme. Obr. 5 Hořčičníky – denně otíráme, na hořčici kápneme pár kapek oleje, aby nevysychala. Nepoužíváme kovové lžičky – mohou oxidovat. Obr. 3 Obr. 6

8 Tácky pod pivo obr. 10 Cukřenky – dávkovač, dóza, pudřenka Svícen
Svícen Tácky pod pivo Rezervačky obr. 10 Stojánky na čísla stolů a stojánky na JL a NL. Párátníky – otíráme, vyjmeme použitá párátka, ukládají se špičkou dolů. Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 11 Obr. 12

9 Vázičky – denně vyměňujeme vodu květinám, podle
Popelníky – čistí se denně zvlášť. Vázičky – denně vyměňujeme vodu květinám, podle potřeby stonky seřezáváme nebo květiny vyměňujeme, otíráme. U umělých nebo sušených květin otíráme denně vázičky. Obr. 14 Karafy na vodu – nebývá založena, ale na přání hosta číšník přinese. Obr. 13 Obr. 15

10 Kontrolní otázky Jak se dělí restaurační inventář?
Jaké jsou funkce MSI? Umístění MSI? Jak se ošetřuje solnička? Jak znáš druhy cukřenek?

11 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 3: solnička , autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 4: menážka, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 5: karafa, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 6: hořčičník, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 7: cukřenky, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 8: svícen, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 9: tácek pod pivo, autor Tomáš Režňák, [vid ] dostupné z:

12 Seznam obrázků: Obr. 10: rezervačka, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr.11: stojánek na jídelní lístky, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 12: párátník, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 13: popelník, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr.14: vázička, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr.15: karafa na vodu, autor anonym, [vid ] dostupné z:

13 Seznam použité literatury:
[1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996 [2] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, Praha, 1996, ISBN

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google