Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
CZ.1.07/1.1.10/
2
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Bílkoviny Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
3
Složení bílkovin Makromolekulární látky
Obsahují vázané atomy: C, H, O, N, S, P Jsou složené z aminokyselin Příklad: kyselina aminooctová (glycin) CH2 – COOH NH2
4
Peptidová vazba V bílkovinách jsou aminokyseliny spojené
peptidovou vazbou - CO – NH -
5
Výskyt bílkovin Napiš příklady potravin a) s rostlinnými bílkovinami
b) s živočišnými bílkovinami
6
Rostlinné bílkoviny Hrách www.pramen.info/c/1880/hrach.htm
botanika.wendys.cz/kytky/K488.php
7
Fazole biozahrada.unas.cz/
8
Čočka www.biolib.cz/cz/taxon/id39974/
www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/cocka_jedla.html
9
Soja Sojová plantáž v Argentině cs.wikipedia.org/wiki/Sója
10
Živočišné bílkoviny Maso cs.wikipedia.org/wiki/Vepřové_maso
11
Mléko foto: Profimedia.cz
napojemarket.cz/index.php?cPath=8
12
Vejce blog.respekt.cz/blog/118/85996/vejce1.jpg
13
Sýry cs.wikipedia.org/wiki/Sýr
tn.nova.cz/.../soutez-o-syry-na-cely-mesic
14
Zdroj bílkovin pro organismy
Živočichové nejsou schopni vytvořit bílkoviny z minerálních látek! Musí je přijímat v potravě!
15
Úkol ! Jaké části lidského těla jsou tvořeny bílkovinami? vlasy řasy
nehty kůže svaly
16
Struktura bílkovin Primární – pořadí aminokyselin
Sekundární – uspořádání v prostoru šroubovice svaly skládaný list vlasy
17
Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník)
P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.